Този Изборен кодекс има необходимостта да бъде съществено променен. Той

...
Този Изборен кодекс има необходимостта да бъде съществено променен. Той
Коментари Харесай

Александър Андреев: Изборният кодекс трябва да бъде променен съществено


„ Този Изборен кодекс има нуждата да бъде значително изменен. Той е основан за гласуването с хартиена бюлетина “, сподели някогашният началник на ЦИК Александър Андреев в предаването „ Лице в лице “.

„ Би трябвало да е преценка на законодателя дали напълно да бъде изменена изборната система от позиция на основаването на изборните описи. Дали да бъдат формирани описите на основа на база данни население, или тя да бъде дейна регистрация на българските жители, които да заявят дали желаят да вземат участие в изборите “, добави още Андреев.

По думите му регистрацията би нараснала изборната интензивност на българските жители.

„ Има доста българи, които живеят в чужбина, само че не са декларирали това, нямат адресна регистрация и по този метод те не биха могли да вземат участие. Трябва да бъдат избрани границите на регион чужбина, изборното тяло – кои български жители имат право да гласоподават в този регион, и да може да бъдат избрани мандатите на региона “, сподели още някогашният началник на ЦИК.

Ако се премине към система с регистрация, или с въвеждането на регион чужбина, това би наложило напълно обзор на Изборния кодекс, счита той.

Според Андреев съставът на ЦИК би трябвало да бъде обновен, тъй че да има доверие в изборня развой. Той счита също, че би трябвало да има явен разбор, който да изяснява какви са позитивните страни на гласуването с хартия и на машинното.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР