Този февруари може да се окаже вторият най-топъл февруарив района

...
Този февруари може да се окаже вторият най-топъл февруарив района
Коментари Харесай

До неделя по-студено, но почти без валежи

Този февруари може да се окаже вторият най-топъл февруарив региона на София за последните десетилетия. До 13.02, средноденонощната температура в региона на столицатае 6,3 градуса. Само през февруари 2016 годинав Софияе било по-топло и това си остава най-топлият февруарски месец, откогато се водят метеорологични наблюдения у нас.

Необичайният интервал на доста топло време завърши и тази седмица температурте ще бъдат доста по-ниски, само че към момента ще останатнад климатичната норма с няколко градуса.

В региона на София оптимални дневни температури под 10 градуса, а в равнините на страната с два - три градуса по-високи. Не се чакат основни превалявания, като изключим петъчния ден на изток, където е допустимо да превали.

До идващата неделя, над по-голямата част от страната, времето остава най-вече изсъхнало, без превалявания.

Според синоптичните модели сега, към неделя от северозапад над страната ще премине леден атмосферен фронта и по него ще има превалявания от дъжд, а в планините и от сняг.

Това ще е началото на смяна във времето към повече превалявания и по-голяма динамичност в атмосферата в последните 10 дни на феврурари.

Атмосферната циркулация над Европа ще се промени, ще преобладават центрове на ниско налягане, в това число ще се зараждат и средиземноморски циклони, което ще докара до огромна динамичност в атмосферата и над нашата страна - ще се редуват превалявания, по-високи и по-ниски температури.

След неделя, към идващия вторник, се чакат повече превалявания по средиземноморски циклон, само че по-точна прогноза ще имаме в края на тази седмица.

В Европа също ще се редуват по-топли и по-студени интервали, в това число и превалявания от сняг в северните елементи на континента.

Тъй като в последните 36 часа в планините падна тежък сняг, поради по-високите температури, заплахата от лавини остава доста висока. Следвайте единствено маркираните зимни трасета, информирайте се от ПСС за обстановката по маршрута, който сте избрали, не карайте ски и сноуборд отвън обозначените писти, не се отклонявайте никога и носете лавинни предаватели.

Това може да ви спести огромни главоболия. Последният инцидентот Рила, когато лавина затрупа скиор на място, където не е трябвало да кара е доказателство, че рискътне си заслужава.

Глобалната приземна температура остава постоянна - 14,33 градуса, съгласно профилирания уебсайт - temperature.global
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР