Този документ свидетелства за ужасите, своеволията и нарушенията на човешките

...
Този документ свидетелства за ужасите, своеволията и нарушенията на човешките
Коментари Харесай

117 очевидци разказват какво се случва в руските филтрационни лагери

Този документ свидетелства за ужасите, своеволията и нарушаванията на човешките права в окупираните от Русия региони на Украйна: " Хюман Райтс Уоч " беседва със 117 очевидци, множеството от които са минали през така наречен " филтрационен развой " на съветските секрети служби и техните съдружници в Източна Украйна.

" Разпитите не престават часове наред "

След като напролет на 2022 година Русия нахлу в Южна Украйна и в град Мариупол, хиляди бягащи от войната украинци са били арестувани в така наречен " филтрационни лагери ", някои от тях дни наред. И до през днешния ден съветските служби разпитват доста мъже и дами в продължение на часове с задачата да разпознават украински бойци измежду бежанците. По време на инспекциите чиновниците на съветските сили за сигурност снемат биометрични данни като пръстови отпечатъци и вършат фотоси " начело и в профил ", означават от " Хюман Райтс Уоч ".

Контактите в телефоните на бягащите биват копирани, ревизират се персоналните им текстови известия и мненията им в обществените мрежи. Свидетелите в отчета на организацията удостоверяват местоположението на лагерите и метода, по който се развиват събитията, макар че не са се срещали по време на депортациите си.

Над 1 милион украинци са отведени в Русия?

" Хюман Райтс Уоч " са провели част от диалозите със очевидци по телефона сред 22 март и 28 юни. Някои от тези, които са съумели да избягат от " филтрационния развой ", към този момент са в Норвегия, Германия и други западни страни. 78 от интервюираните са съумели да избягат по време на сраженията към Мариупол през съветски военни контролно-пропускателни пунктове към неокупирана територия покрай град Запорожие в Южна Украйна. Но не всички са имали този шанс.

Правителството в Киев счита, че 1,2 милиона украинци са били отведени в Русия - някои под напън, други непринудено, само че най-много тъй като не са имали друга опция. Мнозина и до през днешния ден минават през арести и " филтрационни лагери " при започване на бягството си от войната. Това е нарушаване на Женевската спогодба за правата на индивида.

" Отвличането на хора в окупираните от Русия територии и последващото им изпращане в Русия без тяхно единодушие би трябвало да бъде прекъснато неотложно ", споделя авторката на отчета Белкис Виле. " Руските управляващи и интернационалните организации би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да оказват помощ на тези, които са били отведени в Русия срещу волята си и желаят да се върнат вкъщи, да могат да създадат това безвредно. " Организацията е поискала позиция от Москва във връзка с отчета преди публикуването му, само че по този начин и не е получила отговор.

" Чувствахме се като заложници "

Една от свидетелките споделя по какъв начин е тръгнала да бяга дружно със брачна половинка си в средата на април. Край селището Мануш е била арестувана от проруски сепаратисти от самообявилата се Донецка национална република. В продължение на 10 дни тя е трябвало да се реди на опашка за разпит. " В общи линии стоиш на опашка през целия ден, а вечерта, когато е полицейският час, се връщаш в жилището си и на идващия ден правиш същото ", споделя дамата. Мъж от Мариупол споделя, че е бил държан дружно с " десетки " други хора от града си в селско учебно заведение в продължение на две седмици в ужасни хигиенични условия, преди да стартират разпитите. " Чувствахме се като заложници ", спомня си той.

Тези, които " не издържали " инспекцията, били задържани и изпращани в следените от Русия територии като лагера в Еленовка, написа още в отчета. За други се твърди, че са били отведени в пандиза в промишлената зона " Изолация " край Донецк, който съществува от началото на сраженията в Източна Украйна през 2014 година. " Хюман Райтс Уоч " изброява общо 15 центъра за разпити и задържане, ситуирани в окупираните от Русия територии. В своя разбор за " Системата за дестилация " Йейлският университет пък написа, че лагерите са най-малко 21.

Учените ги разделят в четири категории: места за " регистрация ", институции, в които бягащите са държани принудително по време на инспекциите, центрове за повторни разпити и най-после - лагери за интерниране. " В някои съответни случаи третирането, разказано от освободените лица, като да вземем за пример потреблението на електрошокове, рискови условия на изолираност и физическо принуждение, може да се впише в категорията мъчение ", в случай че изказванията могат да бъдат потвърдени по правосъден път, се споделя в отчета. Освен това има " индикации, че системата е била основана седмици преди началото на нашествието и евентуално е била разширена след завладяването на Мариупол от Русия през април 2022 година, с цел да може да бъдат филтрирани всички жители ".

Още всеобщи гробове?

От доста от арестуваните няма и диря. Според Международната комисия за изчезналите лица в Хага, украинската полиция досега е документирала 32 000 случая на изчезнали хора. 14 500 души и до в този момент са все по този начин безследно изчезнали. Броят им обаче може да е " доста по-висок " поради продължаващите конфликти.

" Опитваме се да помогнем и на Украйна ", споделя генералният шеф на организацията Катрин Бомбергер в изявление за Дъждовни води. Става дума за " определяне на случаите на изчезнали лица и следствието им в сходство със правосъдните стандарти, които разрешават причинителите на жестокости да бъдат подведени под отговорност " в съда, изяснява тя. Няколко от оценените от Йейлския университет сателитни фотоси демонстрират изкопана пръст в най-малко два съветски лагера за интерниране - за откривателите това е индикация за още всеобщи гробове в южната и източната част на окупираните от Русия територии в Украйна, сходни на тези, открити в Буча.

Автор: Франк Хофман
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР