Този 10 декември ще бъде помнен дълги години. Особено Илия

...
Този 10 декември ще бъде помнен дълги години. Особено Илия
Коментари Харесай

Ловец повали глиган за чудо и приказ. Трофеят е №2 за всички времена

Този 10 декември ще бъде помнен дълги години. Особено Илия Димитров. Той повали глиган. На пръв взор нищо старнно в това. Все отново той е ловджия, с доста опит, и е член на тайфа „ Тополово “ от състава на ЛРС-Асеновград. Оказало се, че глиганът е има втория по величина трофей за всички времена в България, оценен със 150.34 т. по CIC.

“В ранини се отправихме към ловището ни в местността,,Кутела ” и след обстойния инструктаж тръгнахме към мястото, което чудесно познаваме – споделя ловецът. – Моята пусия бе край горския 6-7-метров необятен път. Не след дълго дочух заядливото джавкане на ловните ни кучета, които се опитваха да подкарат дивеча към нас. На него му омръзна да го тормозят, скочи, изгрухтя, подгони приближилите го кучета, а след това с лек тръс се насочи към мен. По джавкам на гончетата разбрах по какъв начин се движи. Вълнението ми нарастваше.
На 40-50 м от мен изскочи глиган
и на първата му крачка с един изстрел го отстрелях.

Неимоверно съм благополучен от тази слука с подобен необикновен трофей. Зная, че сходен е добит в България преди доста години и в този момент за повторно в страната ни има подобен. Успехът надали щеше да го има, в случай че на излета началник на лова не беше един от най-опитните ловци в дружината – Йордан Топалов. А също и неуморимите гоначи – Юсеин Метух, Юсеин Ходжаасан и Меджет Дурмуш. ”

При последвалата оценката на трофея са открити впечатляващи индикатори. Измерена е междинна дължина на долните зъби 23.75 см и междинна ширина –  35.03 мм., оповестиха от Съюза на ловците и рибарите в България.

Трофеят е извънредно хубав и при добавките за хубост оценителите са дали оптималния брой от 5 т. Няма присъдени точки за рабат за дефекти.

У нас за всички времена е острелян единствено един по-добър трофей от дива свиня. Късметът е бил на страната на тогавашния дълготраен първи държавен ръководител Тодор Живков. Животното с трофей №1 за България е отстреляно през 1986 г.  в региона на Карамуш, който в този момент е в границите на ДЛС „ Кормисош ”.  Оценката му е 158.20 по СIС.
 глиган Ловецът Илия със своята горделивост.
До 20 декември 2022 година, когато стана ясна оценката на най-новия трофей, второто място заемаше  отстреляният през 1982 година трофей  на тогавашния ръководител на Съюза ген. Христо Русков. Неговата оценка по СIС е 150.30 т.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР