Той знае всичко за тайните на земните недра и нарича

...
Той знае всичко за тайните на земните недра и нарича
Коментари Харесай

Проф. Ткалчич специално пред bTV: Земетресенията са инструменти за изучаване на планетата


Той знае всичко за тайните на земните глъбини и назовава земетресенията колоси, които от време на време се разсънват. Той е един от водещите международни сеизмолози и не стопира да пренаписва историята на геофизиката. А този месец дружно с екипа, който управлява, съумя да потвърди съществуването на ново земно ядро - или по този начин наречения пети пласт на нашата планета. След сензационното изобретение хърватският професор Хрвойе Ткалчич даде своето първо изявление за българска медия непосредствено от Австралийския народен университет на Канбера.



Проф . Ткалчич , като геофизик специализирате в проучването на методът по който работи вътрешността на Земята , за какво решихте да изследвате точно земното сърце ?

З наете ли в началото желаех да стана астронавт, интересувах се от всички други планети към нас, внезапно осъзнах, че всичко, което знаем за другите планети, тяхната вътрешна конструкция и методът, по който се движат, е благодарения на земните измервания. По–късно до момента в който завършвах докторската си степен в университета Бърклли, Калифорния, стартира моята пристрастеност, моят дребен романс съответно с проучването на земното ядро, сърцето на Земята.

А по какъв начин тупти то , какво казвате в първата лекция на вашите студенти ?


Може да звучи необичайно, само че им споделям, че земетресенията са нашите принадлежности за проучване на Земята, по същия метод както лекарите в клиниката употребяват рентгеновите лъчи– в геофизиката използваме сеизмичните талази, които са в основата на огромни трусове.



Можем да кажем, че тези талази, пътуват към самата земна повърхнина, само че и през вътрешността на Земята, ние ги записваме с чувствителни принадлежности така наречен сеизмографи и с помощта на тяхното придвижване изследваме другите пластове на Земята. От тези придвижвания разбрахме доста за самата динамична конструкция на земното кълбо, знаем, че преди повече от век през 1908 Мухоровичич потвърждава съществуването на кората и земната тога. Погрешно разбиране е да си мислим, че тя е нещо доста крепко, земната тога е по–скоро оня постепенно движещ се воден пласт в тенджерето преди водата да заври, след нея следва външното ядро, сплав от желязо и никел, едвам тогава идва здравото вътрешно ядро, здравото сърце на Земята. То е толкоз крепко заради големия атмосферен напън, милиони хектопаскала напън трансформират сплавта в твърдо ядро.

Често съпоставям това твърдо ядро със звезда, тъй като температурата вътре е към шест хиляди градуса по Целзий, което е сравнимо с температурата на повърхността на слънцето. Така, че представете си - в случай че сме в положение някак си да премахнем земната тога и течното външно ядро, това, което ще забележим, е една грееща звезда. Радвам се, че съумяваме да съставим едно все по–ясно изображение на нея.

Трудно ли е да се сформира това изображение , по този начин че да бъде разбрано и с просто око ?

Трудно е, да...в своята същина Земята е тридеменционална, няма единствено тези пластове, които виждаме в учебниците по география в гимназията. Ние не можем да съставим това изображение сами, минералната физика оказва помощ доста. В нея учените безусловно сплескват дадени камъни и минерали, с цел да симулират земните процеси на вътрешен напън. Разбира се, компютърните модели също оказват помощ. Сложна система е, не можем да кажем сигурно какво се случва в най–големите дълбини под краката ни, няма по какъв начин да ги забележим с просто око или телескоп. Затова методът, по който се опитваме да достигнем до дадени процеси, е посредством математически и геофизични измерваня.

Уповаваме се на знанията, които имаме за повърхността, събираме голямо количество данни и сформираме все по–ясно изчистени модели за вътрешността на Земята.

В този ред на мисли , станаха ли процесите на земното кълбо по–предвидими за последните няколко десетилетия . Ще достигнем ли момента , в който да можем да предвиждаме с акуратност обещано земетресение .



Мога да кажа, че в този момент сме в интервала на схващане на земетресенията - за какво те се случват. Разбираме по какъв начин се случват вулканите, разбираме смяната на климата и даже можем да предвиждаме времето.

Но за жалост земетресенията не са като времето, ние знаем за какво те се случват, само че не можем да определим да вземем за пример, че тъкмо в този ден, на тъкмо това място ще се случи земетръс с магнитут шест. Но в случай че създадем модел на това време за избрана локация, можем да разберем в каква посока ще се движи Земята.

Преди петдесет години даже това беше немислимо, по тази причина съм оптимист и мисля че след време, посредством и на изкуствен интелект, върху който работим тук в университета, ще сме в положение да предвиждаме избрани модели на периодичност с по–голяма акуратност.



През последните седмици огромните международни медии се популяризира ново научно проучване на Университета по геофизика в Китай , че вътрешното ядро на Земята към този момент не се върти ? Истина ли е това ?

Тези подправени вести се появат главно заради неразбирането на материята, която изследваме от страна на някои публицисти.

В случая ставаше въпрос за динамичността на придвижване на ядрото, изцяло то се движи в синхрон с придвижването на Земята, само че елементи от вътрешността му от време на време се забавят, след това наваксват, това беше ново изобретение, само че се популяризира като нещо напълно друго. Земята към момента се върти, просто ядрото си има своя динамичност. Няма нищо пагубно, денят ще си остане 24 часа, тази динамичност не се отразява и с 10 метра на нормалното разстояние, което изминава земното кълбо към Слънцето.



Но редом с него този месец вашият екип пренаписа историята със сензационно изобретение . Твърдят , че сте разкрили петия земен пласт . Как достигнахте до него ?

Така, в случай че си представим Земята като матрьошка, с постепенни дълбочинни измервания са потвърдени няколко пласта. Това, което аз и моят екип доказахме, е в резултат на дългогодишна работа и на други сеизмолози.



То не е тъкмо пети пласт, представете си железна топка, най–централната земна част досега, преходът към нея от вътрешното ядро е доста внезапен.

Но най–интересното, което ни споделя тази част е, че при нея измененията се случват доста по–бързо.

Наричам го най–съкровената част на вътрешното ядро...



Какво ни споделя тя за Земята ?


Малко или доста е като исторически запис - железен фосил, който обаче не стопира да се трансформира.

Ако вземем за образец многовековно дърво и неговите пръстени, можем да определим възрастта му по същия метод, само че в доста по–големи мащаби можем да си създадем извод по какъв начин ядрото се кристализира и отделя от течната част на земната сърцевина, по какъв начин тези кристали са се обединили преди милиони години в космоса, даже милиарди години.

Да разбирам даже и за раждането на Земята…

Не – не самото раждане, само че доста далечното минало. Ядрото не е било налично в самото раждане на планетата, само че с охлаждането на Земята то е почнало да се оформя, а нашето изобретение може да ни помогне към този момент да изследваме милиони години обратно, да погледнем огромните естествени произшествия, довели до геологичото систематизиране на Земята, химически процеси, температурни аномалии, композиции и даже да ги предотвратим. В тази връзка това изобретение е като най-яркия прозорец към предишното на Земята.

След като за толкоз доста години се вглеждате в дълбините на Земята , остава ли Ви време да поглеждате и към звездите ?

Нашите телескопи гледат към центъра на Земята, само че в действителност аз се пробвам да отговоря на същите въпроси, които се пробват да отговорят и астролозите, до момента в който гледат звездите. Те изпращат нашите телескопи на повърхността на другите планети, по тази причина без подозрение двете науки се допълват, и стават все по–вълнуващи, само че към този момент оставам на Земята и желая да вдъхновя колкото се може повече младежи да се впуснат към тази просвета. Все още има какво да преоткрием дружно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР