Той заяви, че има вариант правителство с мандат на ПП-ДБ

...
Той заяви, че има вариант правителство с мандат на ПП-ДБ
Коментари Харесай

Даниел Смилов пред Dir.bg: Премиер от ГЕРБ с втори мандат и споразумение с ПП-ДБ е възможен вариант

Той съобщи, че има вид държавно управление с мандат на ПП-ДБ да бъде управлявано от различен претендент на ГЕРБ, само че единствено с подписано ясно съглашение. Според политолога за всички това е по-добра алтернатива в сравнение с предварителни избори.  

- Асен Василев съобщи, че първият мандат е зачеркнат и погледът им към този момент е към втория. В тази обстановка виждате ли вие някакъв късмет за държавно управление? 

- Първо би трябвало да забележим какви ходове ще подхващат ГЕРБ, те са въпреки всичко са мандатоносителят на първия мандат. В странна обстановка сме. Има изказвания от конституционалисти, като Наталия Киселова, че Мария Габриел е нарушила Конституцията. В този смисъл доста мъчно ще бъде да се сформира мандат с нея отпред като министър председател. Наистина това, което стана през вчерашния ден, е много сериозен скандал. Аз персонално не се сещам някъде нещо такова да е станало - да е импортиран кабинет, без да е говорен с участниците в него. Така че това ще е много съществено затруднение за сполучлив първи мандат. 

По отношение на втория нещата не наподобяват доста оптимистични. ГЕРБ са споделили, че няма да поддържат подобен мандат. Сега допускам това, което ПП-ДБ имат поради, е да предложат във втория мандат ГЕРБ да излязат с нов претендент за министър ръководител и да се стъпи върху съглашението, каквото е реализирано. И Бойко Борисов през днешния ден изрази предпочитание да подпише съглашение въз основата на текста, който към този момент беше оповестен. Така че може да се стъпи на това съглашение, може да има различен министър-председател, препоръчан от ГЕРБ, и да се контракти някаква министерска формула, отново въз основата на диалозите дотук. Но в действителност и двете страни да са съгласни и препоръчаните хора да знаят защо става дума. 

- Вие въпреки всичко имате вяра, че е вероятен кабинет, а не отиваме на предварителни избори? 

- Бих дал някакъв късмет за подобен вид, тъй като това, което се случи през вчерашния ден, по-скоро беше случай. Ако ГЕРБ в действителност желаят сформиране на държавно управление, а не са употребявали просто процедурата, с цел да принудят другата страна да се откаже, тогава някакъв късмет ще има. А нищо не пречи в границите на втория мандат да се проведат и договаряния с едно ново лице за министър-председател, отново излъчено от ГЕРБ, и да се премине към втората част от тази ротация. Но най-важното, с цел да има някакъв триумф, е въпреки всичко да се реализира това съглашение за рамката, целите, назначение на хора в регулатори, в правосъдния и прокурорския съвет, смяната в службите, за която стана дума. Това са основните съдържателни неща. Ако те се решат, ми се коства, че елементарно може да се стигне до единодушие във връзка с министър председател и състав на кабинет. 

- Ще се стигне ли до консенсус за една от ябълките на раздора - службите? Бойко Борисов сподели, че от ПП-ДБ не схващат въобще от тази работа, бяха разменени " любезности " сред Делян Пеевски и Христо Иванов. 

- Не наподобяват доста добре нещата. Но пък това е значимо и е сериозен приоритет на ПП-ДБ. Това са въпроси, които стоят за решение не от в този момент. Те бяха заложени още в програмата на ротационното ръководство и се отлагаха непрестанно. Сега е моментът да има някаква изясненост дали по тях ще има придвижване или не. Да, и господин Пеевски се намеси по този въпрос, очевидно има обща съпротива сред ГЕРБ и Движение за права и свободи по въпроса за службите. Но в същото време въпреки всичко е ясно, че е имало систематични проблеми, пробиви и така нататък От тази позиция единодушието за промените в службите ми се коства, че е по-важният мотив. 

- Ако въпреки всичко се стигне до предварителни избори, социолози предсказват по-ниска изборна интензивност и разлика от 5 до 7% сред първите две политически сили. Не сме ли в патова обстановка, която да ни върне там, където към този момент сме? 

- Това е най-сериозният мотив, че двете водещи обединения би трябвало да създадат всичко допустимо въпреки всичко да се сформира държавно управление. Вярно е, че първият мандат потегли с провал, и то непотребен. На процедура това бързане с предаването на така наречен изпълнен мандат, който се оказа не напълно изпълнен, беше преждевременно, тъй като имаше още шест дни за договаряния. Ако този механически недостиг може да се компенсира, съгласно мен може в границите на втория мандат да се стигне до сформиране на кабинет. То е по-добре за страната поради цели като Еврозоната и Шенген, по-добре е и за хората, които не желаят нови избори. Но дали това ще се осъществя, не мога да се наема да предвиждам. Аз бях много сериозен оптимист за сформиране на кабинет до вчерашния ден, само че този случай извади отвън релси целия развой. Сега, с цел да се върне назад, и двете страни би трябвало да положат много съществени старания. 

- Ще могат ли двете политически сили да седнат още веднъж на масата за договаряния след всички обиди, които си изсипаха? 

- Не желая да поставям особена тежест на този мотив. Това, което направи Асен Василев, да се извини от персонална и човешка позиция, съгласно мен е положително. Нататък ясно е, че сред тези две политически обединения няма някаква изключително прочувствена топла връзка, нито дори доверие. За да може нещата да вървят, е добре да стъпят на допустимо най-хубаво написано съглашение. Има подобен квалифициран вид. Още малко старания са нужни да се доработят някои неща. И двете страни декларират, че могат да се ангажират с подобен документ. Ако това стане, в този момент персоналните връзки сред тях са забавни, само че ми се коства, че са вторичен въпрос. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР