Той вярва, че отношението към храната е също толкова важно

...
Той вярва, че отношението към храната е също толкова важно
Коментари Харесай

Джейми Оливър, който ни учи как да не превръщаме храната в свой враг 


Той има вяра, че отношението към храната е също толкоз значимо като четенето и писането. Затова е посветил живота си на това да усъвършенства културата на хранене на хората още от детска възраст. Той е Джейми Оливър, един от най-известните готвачи в света и в петък навърши 47 години.

“Всяко дете, без значение от каква среда идва, би трябвало да бъде научено на главните неща за храната – коя е потребна, по какъв начин се подготвя, по какъв начин въздейства на тялото му. Тези умения са също толкоз значими като четенето и писането, само че някак са се изгубили в последните генерации ”, твърди Оливър.

Друг негов прочут откъс гласи, че “храната е едно от най-големите удоволствия в живота, само че за жалост постоянно я трансформираме в наш зложелател ”.

Интересът му към кулинарията се разсънва още в детството му. Родителите му Тревор и Сали имат фамилен ресторант в родния му Есекс и той оказва помощ в кухнята от дребен. Когато е на 16 години Джейми взема решение да напусне учебно заведение, с цел да постъпи в “Уестминстър кетъринг колидж ”.
 Джейми Оливър беседва с английския артист Стинг, 24 септември 2003 година
След това работи известно време във Франция, с цел да се завърне след това в родината си. През 1997 година стартира работа в фамозното “Ривър кафе ” , което се оказва повратна точка в живота му. Там той се снима в документален филм за ресторанта и скоро по-късно получава предложение да води лично телевизионно предаване. Така стартира историята му с “Голият готвач ” .

През 2001 година Оливър прави турне с предаването си, което реализира голям триумф във Англия и той го продължава в Австралия и Нова Зеландия. Същата година взема решение да отвори образователен ресторант за младежи, които не учат или не работят целодневно. Така се ражда телевизионната поредност “Кухнята на Джейми ” .

След 2004 година той се посвещава на огромната си идея - храненето на децата. Джейми подхваща акция за подобряването на храните в английските учебни заведения, наречена “Храни ме по-добре ” . Тя предизвика държавното управление да отпусне спомагателни средства за възстановяване на качеството на храната в столовете, за образование на готвачите и за ново кухненско съоръжение. Заради обществената си ангажираност Оливър получава Орден на Британската империя.
 Джейми Оливър по време на среща с някогашния английски министър председател Тони Блеър, на която политикът дава обещание повече пари за храната на учениците, 30 март 2005 година
През 2006 и 2007 година следва ново предаване и книга - “Джейми вкъщи ” . Те са въодушевени от увлечението му към органичното градинарство. Той отглежда лична продукция в оранжерията си в Есекс.

През идната 2008 година Оливър подхваща нов план - “Министерството на храната на Джейми ” . Идеята на телевизионната поредност, снимана в центъра на Ротердам, е да въодушевява хора, които не могат да готвят, да стартират да го вършат и да разменят предписания със своите близки.

През 2009 година той снима “Джейми избавя нашия бекон ” , чиято съществена тематика е биртанското свиневъдтство. След това прекарва известно време в Съединени американски щати, където прави поредицата “Американското пътешестване на Джейми ” .
 Джейми Оливър дружно със брачната половинка си Джулиет, 17 март 2016 година
Така се стига и до неговата “Кулинарна гражданска война ” , за която английският готвач получава през 2010 година премия ЕМИ за “Най-добра риалити поредност ”.

Сред сполучливите му планове са апликация за IPhone, наречена “20-минутни ястия ”, както и верига заведения за хранене “Джейми италиан ”. Създава и ресторант “Барбекоа ” в партньорство с американския основен готвач Адам Пер Ланг.

През 2019 година Оливър взема решение дефинитивно да се реалокира със фамилията си в голямо имение в Есекс. Със брачната половинка му Джулс имат три дъщери и двама сина, поради които взема решение, че е по-добре да се изнесат от Лондон. В свои изявленията Джейми признава, че се усеща изтощен от телевизионната си кариера: “Време е да пека самун. А това се прави най-добре в същинско село. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР