Той увери, че документът ще бъде публичен. В него има

...
Той увери, че документът ще бъде публичен. В него има
Коментари Харесай

Кирил Петков: Изработихме меморандум за договор между ПП-ДБ и ГЕ...

Той увери, че документът ще бъде обществен. В него има четири съществени аспекта, измежду които и регулаторите.

 

" Там имаме доста ясно предложение към нашите сътрудници от ГЕРБ - че първо би трябвало да се мине през една доста ясна процедура за всяка една кандидатура с тест за интегритет, инспекция за корупция, да минем през транспарантната процедура, тъй че да имаме хора, които да бъдат номинирани. Един път, като се мине през тази тежка процедура, цялото общество да е несъмнено, че това са най-правилните фрагменти, разпределението сред нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно ", уточни Петков.

 

" Академик Денков ще си подаде оставката на 6 март. Ако не се споразумеем, ще предложим на нашите сътрудници да създадем избори 2 в 1. Не желаеме да влизаме в политическа рецесия. Тези неща не са ултиматум, подготвени сме да приказваме по всяка една от точките. Не става дума за червени линии, а за изясняване на действителната конструкция на ръководство от 6 март насам ", изясни Петков.

 

Вижте цялото съобшение на ПП-ДБ

 

" Документът се назовава " Меморандум по отношение на продължение на промените в региона на ефикасното ръководство, правораздаването, битката с корупцията и сигурността в интервала март 2024 година - декември 2024 година ", и съдържа визията на ППДБ за целите на страната до края на 2024г.

Коалицията предлага съставянето на обществен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по съглашението за техните номинации.

Предвижда се опция номинации за регулаторите да бъдат правени от оптимално необятен кръг заинтригувани страни, в това число и цивилен организации, профилирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и осъществяването на нарочна инспекция за интегритет и за моралните качества на претендентите в условия на засилена гласност. Записано е предписание за отвод от претенденти с ярки политически профили.

ППДБ оферират на ГЕРБ-СДС равно систематизиране на броя претенденти, избирани за членове на съответния орган. Изрично се прецизира, че в случай че някоя от двете групи желае да предложи претендент от друга парламентарно показана партия, този претендент се регистрира като номинация на съответната група, която прави предлагането, и не се стига до смяна на съотношението сред тях.

Документът разказва в детайли задачите на промените в редица области като правосъдната власт, неотложно избиране на членовете на Комисията за попречване на корупцията, службите за сигурност, ограничения за повишение на доверието в изборния развой, продължение на промените в електронното ръководство.

В специфична глава от меморандума ППДБ предлага и приемането на спомагателни ограничения по отношение на разкритията за непозволени зависимости в правосъдната система, които да разрешат пълноценно действие на Временната комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов, в това число законодателни промени въвеждащи опция за лимитирано откриване на съответстващи детайли на следствена загадка при надделяващ публичен интерес.

 

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ/СДС, и съставлява основа за идните договаряния.

Ако постигането на съгласие се окаже невероятно, страните се договарят дружно с изборите за европейски парламент да се проведат и предварителни парламентарни избори за понижаване на риска от политическа неустойчивост и отклонение от проевропейския път на България. "

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР