Той уточни, че средно за ЕС 12,7% от БВП се

...
Той уточни, че средно за ЕС 12,7% от БВП се
Коментари Харесай

Асен Василев: Можем да си позволим увеличение на пенсиите

Той посочи, че приблизително за Европейски Съюз 12,7% от Брутният вътрешен продукт се заделят за пенсии, до момента в който България отделя едвам 10,4% от Брутният вътрешен продукт. ‘ " Ние сме доста под междинната стойност, заделена за пенсии, тъй че можем да си позволим заделянето на подобен набор от средства‘ ", добави Василев.

Парламентът към този момент разисква законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2022 година Предлагат се промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два стадия – от 1 юли и от 1 октомври.

Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, да се осъвременяват с 10 на 100. Увеличаване на оптималния размер на получаваната пенсия също е заложено в актуализацията на бюджета. За пенсиите за трудова активност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 година, също се планува включване на 60 лева в размера им.

Към претекстовете на законопроекта е посочено, че пенсиите имат значително значение за опазване на качеството на живот на хората след пенсиониране, защото за по-голямата част от тях те са единственият източник на приход. " В тази връзка напъните на държавното управление са ориентирани към тяхното повишение. Тази цел обаче би трябвало да бъде съобразена както с финансовите благоприятни условия на бюджета на държавното публично обезпечаване, по този начин и с главните правила и възприетата законодателна рамка в региона на общественото обезпечаване ", аргументират се вносителите, написа БГНЕС.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР