Той цитира първоначалните заключения на българските експерти, както и на

...
Той цитира първоначалните заключения на българските експерти, както и на
Коментари Харесай

Извънредно изявление на зам.шефа на НСлС Ясен Тодоров: Поразяващата вълна е била много силна

Той цитира първичните изводи на българските специалисти, както и на израелски експерт по битката и противодействието на тероризма.

 

Експертът от Израел, за който заяви Сарафов, не е взел участие в огледа, само че се е срещнал образно със случая и е изказал единствено оферти, разкри Тодоров.

 

Вчера, на 2 май, обаче шефът на НСлС Борислав Сарафов заяви друго:  " В огледа на местопроизшествието в понеделник взе участие и израелски специалист по контратероризъм. Единодушното умозаключение на всички специалисти е, че се касае за ориентиран и съсредоточен гърмеж. Става въпрос за извънредно мощен гърмеж “. Борислав Сарафов посочи, че " израелският специалист, който е бил на място, изразил " възхищението си " от оня, който е изработил бомбата и е устроил засадата, наричайки го  " злобен талант ".

 

„ Имаме работа с доста добре квалифицирано и проведено мероприятие, целящо физическо очистване на несъмнено лице или лица. Взрив, подложен на място, уместно да нанесе проваляне върху преминаващи МПС-та, с голяма поразяваща мощ. И, ако попадението е било на точното място и МПС-та с незадоволителна отбрана, евентуално жертвите щяха да са не една или две. Това е авансово мнение освен на български специалисти, а на експерт по антитероризъм и гърмежи, който неведнъж се е сблъсквал с такива случаи, от Държавата Израел “, съобщи през днешния ден Ясен Тодоров.

  

Според него има декларирана подготвеност за съдействие, с изключение на от Държавата Израел, и от други партньорски служби, и " в случай че те разполагат с нужните благоприятни условия, ние ще се възползваме от тях ".

 

Тодоров разяснява и изказванията, че кратерът след гърмежа е прекомерно плитък.

 

" Кратер може да има, когато има ориентиран гърмеж надолу. Когато има ориентиран гърмеж, целящ да порази преминаващи транспортни средства, поразяващата мощ ще е ориентирана встрани, а не надолу ", сподели той.

 

Няма нито една подготвена експертиза все още. Тя не може да бъде направена в границите на часове или няколко дни. Процесът на следствие ще е дълъг, не очаквайте за три месеца следствието да завърши, то ще е извънредно комплицирано, предизвести Тодоров. 

 

Заместник-директорът на следствието разяснява, че очаква следствието да отнеме доста време. Тепърва се чакат резултатите от назначените експертизи. Предварителното мнение е, че поразяващата вълна е била доста мощна, а скоростта, с която са били изстреляни сачмите е била с 10 пъти по-висока от скоростта, с която стреля автоматизирано оръжие, разкри Тодоров.

 

Той изрази съжаление, че този случай се използва политически от хора, които нямат никакви знания по отношение на следствието на закононарушения. По думите му те желаят да извлекат дивиденти за себе си. „ За огромно страдание очевидно моралът на нашето общество е много занижен “, сподели Тодоров.

 

По думите му със законопроектите, които се вкарват в Народното събрание, се слага началото на ликвидирането на правосъдната система.


Тодоров се присмя и на сметките на Кирил Петков за разделяне на управляващите - за едните Министерски съвет, за другите комисиите в Народното събрание.

 

" Ние тичаме против вятъра и ще би трябвало да го изпреварим, в случай че желаеме резултат ".

 

Работи се по всички версии като разследващите целят да открият всички по веригата - причинители, медиатори, поръчители.

 

" Предлагам на тези радетели за правосъдна промяна, които се оказаха и огромни експерти по гърмежи, ако се стигне до такава степен да вършим следствен опит, да се включат в него като се качат на един автомобил и преминат с него сега, в който възпроизвеждаме гърмежа, който се е случил ", каза Тодоров.

 

„ Иван Гешев не се движи постоянно с брониран автомобил ", посочи той.

" Не съм чел разпита на Иван Гешев. Предният ден е бил с неброниран автомобил, и е чист шанс, че в този случай е бил с брониран ", сподели Тодоров.

 

Той не посочи дали в колата  са пътували брачната половинка и децата на Гешев.

 Първият, който заяви, че Гешев е пътувал със фамилията си, както и че гърмежът е бил с 3 кг. тротилов еквивалент, е шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов.  Ден по-късно от прокуратурата и следствието отхвърлиха да отговорят на въпроса кой е пътувал в автомобила с Гешев с обяснението " да не се навлиза в персоналното му пространство ", а следователи показаха, че силата на гърмежа и съставът на веществата занапред ще бъдат обект на експертиза, оценка и разбор.

 

" Няма нито една подготвена експертиза все още. Тя не може да бъде направена в границите на часове или няколко дни. Процесът на следствие ще е дълъг, не очаквайте за три месеца следствието да завърши, то ще е извънредно комплицирано ", разясни Ясен Тодоров.

 

Зам.шефът на Национална следствена служба съобщи, че се работи по безспорни всички версии - " кои са физическите причинители и кои са лицата, възможни медиатори, поръчители, помагачи, които вероятно са дали някаква информация за маршрута и придвижването на основния прокурор и така нататък ". Той отхвърли казусът да е инсценировка.

 

Към момента Министерство на вътрешните работи не ни е предало информация за лице, за което има подозрения за съпричастност към случая, поясни още заместник-директорът на Национална следствена служба във връзка думите на вътрешния министър Демерджиев, че към този момент има арестуван по отношение на гърмежа против Гешев.

Както към този момент написахме, при гърмежа против кортежа на основния прокурор, който се случи на 1 май, няма потърпевши.

Прокуратурата стартира следствие за закононарушение по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм.

Заместник основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов дефинира случая като атентат.

Източник: epicenter.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР