Той трябваше да бъде на голямо турне в САЩ и

...
Той трябваше да бъде на голямо турне в САЩ и
Коментари Харесай

Андрий Хливнюк, чиято песен вдъхнови украинската съпротива и дори Pink Floyd 

Той трябваше да бъде на огромно турне в Съединени американски щати и Канада, само че вместо това в този момент е част от полицейските патрули в Киев, които търсят съветски диверсанти и поддържат отбранителните сили на укранската столица.

Андрий Хливнюк е фронтмен на една от най-известните рок банди в Украйна - BoomBox . На третия ден от съветската военна инвазия в родината му той записа пред киевската катедрала “Св. София ” свое акапелно осъществяване на именитата украинска ария “ Червона калина ”. Тя възпява борците за украинска самостоятелност сред 1917 и 1921 година

За броени дни осъществяването му натрупа стотици хиляди гледания в Инстаграм и се трансформира в знак на украинската опозиция против съветската войска. Записът на Хливнюк се оказа толкоз въодушевяващ, че предизвика легендите от Pink Floyd да създадат нова ария за пръв път от 28 години насам.

В четвъртък вечерта английската група публично показа новото си парче “ Hey Hey, Rise Up! ”, което не просто е въодушевено от акапелното осъществяване на Хливнюк, а в действителност го добавя инструментално. Pink Floyd и BoomBox се познават от взаимното им присъединяване на благотворителен концерт в Лондон за Беларуския свободен спектакъл.

“Помислих си - това е магично, може би мога да направя нещо ”, споделя Дейвид Гилмор пред Гардиън за момента, в който е гледал осъществяването на “Червона калина ” на Хливнюк.

Британският китарист не крие страстите си във връзка с съветската инвазия в Украйна, която той назовава пред Би Би Си “луда, несправедлива офанзива на велика мощ върху самостоятелен, кротичък, либерален народ ”.

Семейството на Гилмор също е наранено от военните дейности, защото неговата снаха Янина е украинка и внуците му са полуукраинчета. Бабата на Янина е от Харков и околните ѝ съумяват да я изтеглят от Украйна едвам преди седмица.

Гилмор взема решение да се обади на барабаниста Ник Мейсън и да му предложи да добавят осъществяването на Хливнюк, а всички доходи от песента да бъдат дарени за филантропична помощ за Украйна. Така се ражда първото ново парче на Pink Floyd от 28 години насам. В него се включват още басистът Гай Прат и Нитин Соуни на клавишните.

Гилмор споделя пред Гардиън, че му е лишило известно време да открие Хливнюк: “Андрий искаше да приказваме във FaceTime. Мисля, с цел да се убеди, че в действителност съм аз. ” След като песента е подготвена и изпратена на Хливнюк, той връща следното известие: “Благодаря ти, невероятна е. Някой ден ще я изсвирим дружно и ще пием по една бира по-късно. ”
 Андрий Хливнюк
По време на последния си диалог с Гилмор във вторник Хливнюк споделя, че това е “най-лошият ден ” в живота му - тогава е взел участие в разчистването на трупове на украинци от напуснатите от съветските сили региони към Киев.

42-годишният Андрий прекъсва турнето си в Щатите и се завръща в Украйна на 27 февруари, три дни след началото на съветската експанзия. След това той изпраща жена си и щерка си в чужбина и се включва в защитата на Киев.

Преди 2014 година, когато Москва анексира Кримския полуостров и стартира да поддържа проруските сепаратисти във военния спор в Източна Украйна, групата на Хливнюк е измежду най-търсените банди за участия в Русия. BoomBox са награждавани и имат платинен албум там. Въпреки това след началото на войната в Донбас те стопират да свирят в Русия и да извършват песни на съветски език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР