Той разговаря с адвокати и ромски медиатори, които предоставят в

...
Той разговаря с адвокати и ромски медиатори, които предоставят в
Коментари Харесай

Зарков призова адвокатите, работещи с пострадали от домашно насилие да говорят за правната помощ

Той беседва с юристи и ромски посредници, които дават в област Варна безвъзмездна правна помощ на хора в отдалечени обитаеми места и ромски квартали, с фокус предварителна защита против домашното принуждение.

 

На срещата в районния център за консултиране към адвокатска гилдия Варна участваха и ръководителят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева, ръководителят на адвокатска гилдия Варна – Тодор Касабов и координаторът на пилотния център Пенка Бакалова.

 

„ Постигнахме огромна крачка напред с подписването на Меморандум сред НБПП, Министерството на правораздаването, Министерство на вътрешните работи и адвокатските препоръки в страната за съдействие и партньорство за навременна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение “, акцентира Зарков. И добави, че ролята на Министерство на вътрешните работи е доста значима, тъй като се чака при всеки открит случай на потърпевш полицейските чиновници да го осведомят за опцията да употребява безвъзмездна правна помощ и да му спомагат за свързване с адвокатския съвет в съответното обитаемо място.

 

Адвокатите описаха за настоящи случаи, при които са постигнали правосъдни заповеди за отбрана на потърпевши, за настаняването им в спешни центрове и връщането им към естествен живот.

 

Те откроиха един от главните проблеми – съмнението на потърпевшите да потърсят помощ, заради страха от насилника и ролята на юриста и ромския посредник в този развой по създаване на доверие. Защото едно от най-важните условия за приемане на правосъдна заповед за протекция е жертвата да подаде молба период до един месец от акта на осъществено принуждение.

 

Министър Зарков съобщи, че във връзка с предварителната защита на тези случаи е добре да се подходи научно, като се проучват аргументите, държанието на причинителите и средствата за работа с тях и потърпевшите, които дават резултат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР