Той призоваваше ангелите пазители на единството, но попадна в плен

...
Той призоваваше ангелите пазители на единството, но попадна в плен
Коментари Харесай

Една година в Белия дом или изгубените илюзии на Джо Байдън

Той призоваваше " ангелите пазители " на единството, само че попадна в плен на демоните на Америка - за една година добродушният оптимист Джо Байдън се трансформира в относително тъмен президент, водещ борби, с цел да избави най-малко няколко значими обещания.

На 20 януари 2021 година, на огрените от слънцето стълби към на Капитолия, преди малко встъпилият в служба 46-и президент на Съединените щати уверяваше, цитирайки Ейбрахам Линкълн, че Америка ще успее " да следва своите ангели пазители " и ще вложи " цялата си душа ", с цел да я " сплоти ".

На 6 януари 2022 година чухме да приказва един напълно друг Джо Байдън, самичък в смазващата конюнктура на залата със статуите, в същия този Капитолий, година откакто постройката бе щурмувана от разбесняла се навалица поддръжници на Доналд Тръмп.

" Няма да разреша никому да постави нож на гърлото на демокрацията " - " не съм търсил тази борба " против политическото принуждение и властническите съблазни, само че " няма и да се отдръпна " от нея, сподели той.

" Няма да значат нищо "

Край на възхвалите за разговора с републиканската съпротива, завършек на изразяването на пренебрежение към неговия предходник. " Целта на някогашния президент и съдружниците му е да дисквалифицират всеки, дал своя вот против тях. Съвсем просто е. Фактите към този момент няма да значат нищо. Вашият глас няма да значи нищо ", нападна президентът дни по-късно.

Безспорна е смяната в тона на този 79-годишен демократ, който по принцип предпочиташе анекдотите пред нападките, тона на схващане пред гръмките жлъчни рецензии.

Макар добросърдечен, президентът не е известен - анкетите му дават към 42 на 100 утвърждение.

А съгласно изследване на университета " Куинипиак " 58 % от американците считат, че демокрацията няма да издържи разделянето в страната, измъчвана повече отвсякога от принуждение, намиращо израз в политически офанзиви, обществени и расови неравенства, смъртни случаи, породени от свръхдоза или огнестрелно оръжие.

Джо Байдън даде обещание да обърне нова страница в смъртоносната пандемия от КОВИД-19, да подсигурява процъфтяването на междинната класа, да възвърне интернационалния авторитет на Америка.

Наистина мощни обещания за един президент, който де факто няма лост за въздействие върху Народното събрание - в Сената демократите разполагат едвам с 50 + 1 гласа (с този на вицепрезидентката Камала Харис) против 50-те гласа на републиканците.

" Президент на взаимното битие "

Джо Байдън " сбърка в политическите си сметки ", като съобщи, че има " действително ръководещо болшинство ", вместо " да се показва като " президент на взаимното битие ", какъвто е в действителност ", разсъждава Корантен Селен, асоцииран учител по история и хроникьор на уеб страницата " Жур ".

Мандатът му прочее стартира добре - бързо бе признат проект за възобновяване на стопанската система, безработицата понижа, ускори се имунизацията против КОВИД-19, ентусиазираха се съдружниците на Съединени американски щати.

Джо Байдън се възползва от персоналния си облик, противопоставен на този на предшественика му републиканец.

Той елементарно ръси смешки и раздава обятия, а след драмите в фамилията си има и явна дарба да съчувства. Заедно със брачната половинка си Джил Байдън той поддържа имиджа на грижлив дядо - люлка за внуците под прозорците на Овалния кабинет, куче, католическа литургия в неделя и сладоледи във фризера.

През лятото на 2021 година обаче президентското му ръководство излезе от релсите. През юли Джо Байдън прибързано разгласи " самостоятелност " на страната от КОВИД, въпреки че към този момент се разпространяваше разновидността Делта.

После закъсня да реагира, когато изтеглянето от Афганистан затъна в безпорядък. Американците гледаха втрещени рухването на Кабул; Байдън се скри в резиденцията Кемп Дейвид.

През есента приемането на проект за исторически инфраструктурни вложения благодарение на няколко републикански гласа му обезпечи глътка въздух.

Американците обаче са изтощени от вилнеещата пандемия, която връхлита с нови талази. Страдат и от избухналата инфлация, която Белият дом от дълго време се пробва да омаловажи.

Си и Путин

И целият опит на Джо Байдън - сенатор повече от 30 години и осем години вицепрезидент, не можа да избави два огромни плана от провал в Народното събрание.

Заради един-единствен твърдоглав сенатор демократ през декември му се наложи да замрази план за обществени разноски и ограничения по околната среда на стойност 1850 милиарда $. Сценарий, който се повтори през януари с обширна промяна, целяща да отбрани достъпа до гласоподаване на гласоподавателите афроамериканци - множеството демократи, стеснен в действителност от локални закони в някои републикански щати от Юга.

Същите тези щати - с благословията на Върховния съд, станал прекомерно закостенял, се изправят против Вашингтон и поради правото на аборт.

Във външната политика Джо Байдън се е заел да поддържа отворена линия за връзка със Си Цзинпин и Владимир Путин.

Понякога обаче екипът му наподобява стъписан от провокациите на Китай или Русия, или от митингите на съдружници, почувствали се подценени - и даже ограбени, както когато Франция изпусна голям контракт за подводници.

" Всичко клонеше към връщане на естествения живот, вяра за разговор, минаващ оттатък разединението в политиката, и предпочитан метод към огромните рецесии като КОВИД и стопанската система ", изяснява Лара Браун, политолог от университета " Джордж Вашингтон ". Но поради " оптимизма, комбиниран с вярата у хората, че всички тези проблеми ще бъдат решени, (Джо Байдън и администрацията му) се възгордяха ", заключава тя.

Превод: Андрей Шарков/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР