Той припомня, че през тези 30 години бяха приети и

...
Той припомня, че през тези 30 години бяха приети и
Коментари Харесай

Тодор Байчев: Предложенията за промени в Конституцията? Всеки се излага според възможностите си! 

Той напомня, че през тези 30 години бяха признати и пет ремонти на Конституцията, като четири от тях особено за правосъдната власт

„ Трябва ли изобщо да се промени нещо в Коституцията?. Ако ще са в посока единствено и само, с цел да се лимитират правата на президента и да се заграби служебно повече власт за сметка на служебното държавно управление, мисля, че мястото на депутатите не е в Народно събрание, а по родните им места, където може би ще бъдат потребни с нещо, а сътрудниците адвокати е по-добре даже да не работят и да се занимават с друго ". Това разяснява пред Флагман.бг юристът Тодор Байчев, който е и претендент за кмет на Карнобат от Българска социалистическа партия. 

Припомняме, че на 28 юли парламентарните групи на " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи внесоха в Народното събрание общо план с конституционни промени. Сред първичните оферти, които могат да претърпят обилни промени, са делене на Висшия правосъден съвет на два обособени органа, орязване на пълномощията на основния прокурор, самостоятелна конституционна тъжба и смяна в националния празник - вместо 3 март, подобен да стане 24 май.

Комисията по конституционни въпроси даде старт на парламентарния маратон по промени в главния закон, приемайки разпоредбите, по които да се извършат промените. Вече има и първи политически поръчки, че правосъдната промяна може да се случи до края на годината. 

„ Нека уточним, че не съм конституционалист и изричам персонално мнение, което не е обвързано с политическата мощ, която съставлявам. Съдебна промяна в България се прави непрестанно към този момент над 30 години. Тя стартира с приемането на настоящата Конституция, която планува нова организация на правосъдната власт - основаване на Висш съдебен съвет, възобновяване на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, апелативни съдилища и съответни прокуратури, опция за триинстанционно произвеждане и така нататък “, разяснява още Тодор Байчев. 

Той добавя, че през тези 30 години бяха признати и пет ремонти на Конституцията на Република България (КРБ РБ), като четири от тях особено за правосъдната власт. 

„ През цялото време се усеща, че не се реализират мечтаните резултати. Налице е липса на правдивост, остава чувството, меко казано, за незадоволеност и непостигане на мечтаните резултати. С днешна дата, ние още веднъж приказваме за продължение на правосъдната промяна,  при явна неизясненост какво в действителност желаеме, по какъв начин да го реализираме и най-много от кого да се извърши! “, безапелационен е юристът. 

На въпрос кое постанова датата 24-май да се впише в конституцията, Тодор Байчев дава отговор:

„ Искрено се апелирам, някой народен представител да не припознае концепцията, да бъде записано в Конституцията, че не можем да напуснем Европейски Съюз и НАТО. Казвам го с подигравка, тъй като бяхме членове на Съвет за икономическа взаимопомощ и Варшавския контракт и те се разпаднаха, само че страната ни продължава да съществува и развива “.

Според него има голям минус в предлагането президентът да избира длъжностен министър председател сред трима души, а точно – ръководител на Народно събрание, шеф на Българска народна банка и ръководител на Народно събрание. Недостатъкът е, че не е планувано какво следва при отвод на някой от тях. 

В препоръчаните текстове за промени в Конституцията се планува хора с двойно поданство да могат да са депутати и министър председатели на България. „ Малко ми е необичайно в кой миг тъкмо ще са повече българи и по-малко другоземци “, разяснява още той.

„ Няма да встъпвам и разясня всички оферти и ще завърша, че всеки се излага съгласно опциите си, само че някой и повече “, безапелационен е юристът.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР