Той припомни и смяната на Стоян Мавродиев, който беше председател

...
Той припомни и смяната на Стоян Мавродиев, който беше председател
Коментари Харесай

Министър Петков: Защо данъците ни влизат в банка, която раздава огромни кредити на 20 човека, без да развива бизнеса?

Той напомни и промяната на Стоян Мавродиев, който беше ръководител на Управителния съвет. По думите му Надзорният съвет тогава е бил същият.

„ Когато от 1.9 милиарда се дадат 1.7 милиарда на 20 клиенти, аз настоявам, че този метод на кредитиране е нетипичен. Защо моите и вашите налози да влизат в тази банка, която раздава огромни заеми и не развива бизнеса? Заради банковата загадка, оня ден новият Одитен комитет влезе в банката. Предстои да се направи инспекция. Някой, който е решавал да се дадат тези огромни заеми от ББР, не е следвал закона за ББР, който споделя, че те се дават на дребни и междинни предприятия. Това е явно. Тук споделяме, че главната задача до този миг е да дава големи заеми, които не са в устава й. Ако тази банка трябваше да дава такива заеми, тя по-добре да не съществува “, изясни Кирил Петков.

„ Процедурата работи доста необичайно. Преди някой да бъде заменен за нов Надзорен съвет, би трябвало сегашният да предложи нови претенденти към Българска народна банка. Това е необичайно, само че е реалност - с цел да се самоуволниш надали не би трябвало първо да одобриш евентуални нови претенденти. Т.е. без настоящия контрол е мъчно да се подадат нови претенденти за утвърждение в БНБ”, изясни министърът.

По думите му утвърждението на Българска народна банка лишава до 60 дни. „ Когато оттова се одобрят нови претенденти, не е наложително те да бъдат заменени. Т.е. имаме един нов тим, утвърден от Българска народна банка, само че в случай че решиш да ги смениш – те са в готовност”, уточни Петков.

„ В деня на указа – 11-ти аз подадох документи към Българска народна банка за контрол с запитване може ли тези хора евентуално да вземат участие в промяната на предстоящ контрол, с цел да не изгубвам тези 60 дни. Оказа се, че указът е от 11-ти, само че моето встъпване в служба е на 12-ти”, добави служебният министър на стопанската система.

„ В Българска народна банка хората досега си карат по протокол. Нямам недоволство от тях. Единствено ги апелирам да вземат оптимално бързо решене за оценка на претендентите, които се входират през днешния ден в тяхната банка”, разяснява Петков.

Що се отнася до изказванието за спрените помощи за бизнеса, министър Петков посочи: „ Никакви помощи не са спрени до тези, които би трябвало да се изплатят. В бюджета са заложени помощи до май месец, за юни няма нови заложени. Тези, които си ги чакат, ще ги получат. Няма прекъсване по никакъв метод. “

„ Днес ще обявим нови ограничения, които измислихме дружно с браншовите организации, профсъюзите и банките за това по какъв начин да има оптимално огромна ликвидност в пазара плюс оптимално огромна помощ в стадий, в който дребните и междинните предприятия би трябвало да се възстановяват”, разгласи Петков.

„ Ще има доста повече ликвидност за дребните и междинните предприятия, само че с цел да се случи това, би трябвало да съберем частния капитал в банките плюс помощта на страната, като това ще влезе дружно в пазара, тъй като в случай че се разчита единствено на бюджета, няма да никакви заложени ограничения след май месец”, сподели още той и добави, че концепцията е утвърждението да става ужасно бързо, тъй че да не се бавим през административни процедури. „ Ще използваме за част от новите ограничения, които ще обявим, самите търговски банки, тъй че те да разпределят опцията за ликвидност до дребните компании”, разясни служебният министър на стопанската система.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР