Той припомни, че през 2020 г. са се сдобили със

...
Той припомни, че през 2020 г. са се сдобили със
Коментари Харесай

За първи път от 30 години: Зебра се роди в Зоологическата градина в София

Той напомни, че през 2020 година са се сдобили със стадо (три женски и една мъжка зебра) от типа равнинни зебри, подвид „ чапман “ от зоопарка в Берлин, Германия. Две години по-късно към този момент имаме потомство – гледачите й споделят Мики, макар че тя е момче. Това е изключителна полезност за нас, похвали се Бориславов и изрази вяра и посетителите скоро да могат да я видят.

 

Този тип зебри е присъщ за африканските савани на юг от Сахара. Те са със статут на съвсем заплашен тип, има популация, само че тя е намаляваща. Затова е и толкоз значимо развъждането им в нашия зоопарк. Те обичат пясъка, както и да бъдат под дървета. При нас имат подобаващи условия за живот и несъмнено тъкмо по тази причина направиха потомство, уточни Бориславов. Равнинните зебри имат неповторими окраски и са известни със своя несдържан манталитет, разказа  шефът на зоопарка.

 

Природата ги е направила, тъй че да оцеляват в саваната, би трябвало да умеят да се пазят. Имат генетична даденост и заради тази причина не подлежат на опитомяване. Гледачите влизат и почистват при тях, зебрите привикват с наличието им, само че доста рядко се стига до физически контакт. Те са извънредно деликатни и внимателни. Винаги са подготвени да избягат. Никога не позволяват някого покрай себе си и доста рядко хората са имали непосредственост със зебри, изясни Бориславов. Те са диви и доста рискови – с цел да могат да се пазят от хищници,  могат доста мощно да ритат. Тяхната хубост е възхитителна. Част са от прелестния свят на дивата савана. В зоопарка в София сме съумели да пренесем парченце от тази хубост, означи шефът на зоопарка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР