Той посочи, че залежите у нас могат да са търсената

...
Той посочи, че залежите у нас могат да са търсената
Коментари Харесай

Майк Помпео: България може да бъде енергиен хъб с добив на шистов газ


Той уточни, че залежите у нас могат да са търсената опция на съветския газ

Виждам голям капацитет България да се трансформира в енергиен център, който да подсигурява сигурността на Източна Европа. Това съобщи в 70-тия държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, който е на визта в страната ни по покана на КРИБ.

Той уточни като механизъм за това произвеждане на стандартен и шистов газ. Според него залежите може да са търсената опция на съветския газ.

България може да изиграе и основна роля при възобновяване на Украйна в бъдеще, след края на войната. А що се отнася до рецесиите, отключени около продължаващата съветска инвазия там, Помпео насочи вниманието към опциите, които те основават в това време. Една от тях, по думите му, е шистовият газ.

„ Аз съм сигурен, че България може да е енергиен хъб. Тя би трябвало да употребява капацитета си да се трансформира в енергиен център в Източна Европа “, сподели Майк Помпео. Отговорът за енергийната ви самостоятелност не е в чужбина, а тук, в това число посредством капацитета за рандеман на шистов газ, добави Помпео в отговор на въпрос във връзка нуждата България да се еманципира от Русия.

„ Фракинг технологиите за рандеман на шистов газ са доста по-чисти от съветския природен газ. Не позволявайте на шепа зле осведомени деятели, които употребяват причини, неосноваващи се на обстоятелства, да разрушат бъдещето ви “, прикани Помпео.

„ Фракингът е положително решение за България, тъй като като извличане на газ е извънредно безвреден способ, уточни той. Според него рискът може да бъде разпознат. Съединени американски щати ще оказват помощ на България, добави някогашният американски държавен секретар. Ще дойдат най-хубавите американски компании, с цел да оказват помощ и научат страната ни да създава тези запаси “, увери той.

Майк Помпео напомни, че когато добиването на шистовия газ се е развивало в Съединени американски щати е имало клюки, че това ще докара до трусове, пожари и други естествени бедствия. Това се е пропагандирало от „ тези, които са от ляво “, както и от тези, които не са имали интерес Съединени американски щати да употребяват такива изкопаеми горива. В Съединени американски щати обаче са се позовали посредством обстоятелства от теоретичен темперамент.

„ Основната задача да бъде употребена науката, с цел да се изясни по какъв метод се добива газ посредством фракинг “, добави той.

„ Правителството на американския президент Джо Байдън не сподели същото равнище на увереност като това на предходния държавен глава на Съединени американски щати Доналд Тръмп “, съобщи Майк Помпео.

Бившият държавен секретар изреди редица изказвания и дейности на съветския президент, показателни за това, че той работи против Запада – от изказването му през 2005 година, че разпадането на Съветския съюз е била най-голямата покруса в света, през нахлуването в Грузия през 2008 година, до анексирането на Крим през 2014 година и нахлуването в Украйна през 2022 година Нашествието на талибаните в Афганистан през 2021 година бе още една зелена светлина за Путин да задвижи проектите си да нападне Украйна, сподели Помпео.

Според него огромното оръжие на Русия не е армията, която се е оказала по-слаба от предстоящото, а енергетиката, която разрешава на Кремъл да упражнява въздействие. Решението на този проблем, счита Помпео, е добивът на шистов газ, който може да обезпечи енергийна самостоятелност както на Съединени американски щати, по този начин и на Европа, само че за задачата са нужни дерегулации в бранша.

70-тият държавен секретар на Съединените американски щати Майк Помпео изнесе лекция в София при голям интерес от страна на огромния български бизнес - членовете на КРИБ.

Американският политик и посланик приказва за геополитическото значение на България по покана на ръководителя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ Кирил Домусчиев.

Едночасовата лекция на Н. Пр. секретар Майк Помпео беше на тематика: „ Геополитическото значение на България: След нашествието в Украйна и капацитетът на България като районен енергиен водач “.

„ Посещението на Секретар Помпео е с историческо значение за нас – управлителния съвет и членовете на КРИБ, уточни Кирил Домусчиев, който откри събитието и показа госта пред многочислената публика “, оповестиха от КРИБ.

„ Темата на лекцията на Секретар Помпео е доста значима за българския бизнес и за стопанската система ни “, уточни ръководителят Кирил Домусчиев.

„ Нещо повече, тази тематика кореспондира със сериозните ни терзания по отношение на настоящото икономическо развиване в България и района в подтекста на възобновяване след епидемията от Ковид-19 и отражението на войната в Украйна върху цените на природния газ и петрола. През предходните години нашата организация КРИБ концентрира напъните си във връзка с поощряване на вътрешното изследване и произвеждане на стандартен и шистов газ за реализиране на самостоятелност от ненадеждни източници, в това число и „ Газпром “, посочи още той.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР