Той посочи, че всички становища на бранша за законопроекта са

...
Той посочи, че всички становища на бранша за законопроекта са
Коментари Харесай

Алибегов: Потокът на рибите ще бъде променен, а поминъкът на рибарите - съсипан

Той уточни, че всички мнения на сектора за законопроекта са негативни

Има голяма дупка в връзката. Браншът желае евакуиране на законопроекта за създаване на перки в Черно море. Трябва да се седне на масата и да се организира сериозен диалог със заинтригуваните страни. Към момента чуваме единствено по какъв начин всичко е прелестно, а негативите се крият.

Това съобщи пред bTV ръководителят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов, представен във varnautre.bg.

Според него перките и туризма са несъвместими. По думите му Законът за силата от възобновими източници в морските пространства е бил признат стремително на първо четене и то на мрачно. Алибегов акцентира, че засегнатите бизнеси са били поканени на среща по-късно, на която обаче не е участвал вносителя на законопроекта Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Ричард Алибегов уточни, че всички мнения на сектора за законопроекта са негативни. Той добави и че няма изясненост на какво разстояние в морето биха се построили въпросните перки и дали те ще се виждат от брега.

В Европа перките в морето са в индустриални зони. В Испания няма перки, всички сме били в Гърция - там перки виждали ли сте? Дания е една от най-развитите страни за вятърна сила, само че там летен сезон няма, нямат терзания, сподели Алибегов. 

" Потокът на рибите ще бъде изменен, а поминъкът на риболовците ще бъде унищожен ", добави ръководителят на БАЗ. 

Обратната теза пък отбрани Мария Трифонова от Центъра за проучване на демокрацията. Тя посочи, че по тематиката за създаване на ВЕИ в Черно море се работи от 4 години. По думите й България изостава в във връзка с производството на сила от възобновими източници.

Според нея е пресилено, че слагането на перки ще съсипе туризма и риболова. Тя съобщи, че перките биха се позиционирали в изключителна икономическата зона на към 22 км във вътрешността в морето. Те няма да са по цялата ни черноморска акватория, разясни Трифонова.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР