Той посочи, че от ЦИК още не са търсили “Сиела,

...
Той посочи, че от ЦИК още не са търсили “Сиела,
Коментари Харесай

”Сиела норма”: Софтуерът на машините за гласуване за местния вот трябва да бъде доразработен

Той уточни, че от ЦИК още не са търсили “Сиела ”, само че са провели предварителни диалози с производителя на машините “Смартматик ” за опциите и периодите за доработка на софтуера. За да има задоволително време, спецификацията би трябвало да е подготвена да края на този месец.

 

Трябва да се дефинира по какъв начин ще наподобява началният екран при гласуването. Комбинацията на четири типа избори в едно ще е по-сложна, акцентира Тодоров. На първия екран би трябвало да се покаже по какъв начин ще се избира и в кои избори желае жителят да взе участие. Ще има усложнения при хората, които нямат право да вземат участие във всички типове избори.

“Трябва да се опише организационно и софтуерно по какъв начин това да стане, защото машините не съдържат в себе си изборни описи. По-скоро административно би могло това да стане – на първия екран да се забрани на гласоподавателя да избира кмет на кметство или на регион. Тези случаи ще са малко, само че би трябвало да им се окаже повече внимание от секционните комисии ”.

 

Тодоров сподели, че в случай че резултатите от първия тур бъдат оповестени до сряда, машините ще могат да се приготвят за втория тур.

 

“Машините бързо ще се върнат, въпросът е да имаме резултатите, с цел да знаем какво да заредим в тях. Доста истерично ще е, те афишират резулатите в сряда, нощта против четвъртък и петък се работи, с цел да се приготвят машините ”.

 

На последните парламентарни избори хартията не е отговаряла на спецификацията на доста от машините, заради което имаше проблеми и десетки прекъсвания на устройства, изясни Веселин Тодоров.

 

“Нашият механик влиза, възвръща работата и изборният ден завършва сполучливо, само че не е обикновено машините да стопират по 10 пъти дневно. В машините не се вселява изкуствен интелект, че да стопират неизвестно, казусът е машинален ”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР