Той подчерта, че нито първият, нито вторият пакет от военна

...
Той подчерта, че нито първият, нито вторият пакет от военна
Коментари Харесай

Атанас Запрянов: Помощта за Украйна не засяга окомплектованотта на въоръжените сили

Той акцентира, че нито първият, нито вторият пакет от военна помощ за Украйна визира окомплектоваността на въоръжените ни сили:

 

" Министерството на защитата дава муниции, които са с изтичащ период на валидност, на ВМЗ " Сопот " и получава нови. Какво става с тези муниции не е работа на МО и ние не сме страна в този развой. ВМЗ има задачата да се разпорежда с тези муниции както откри за добре ".

 

100 БТР-а и още 50 други машини влизат в пакета, който е квалифициран, уточни Запрянов и изясни: " Какво ще вземе Украйна като помощ - това следва да бъде контрактувано и конкретизирано сред украинската страна и Министерство на вътрешните работи. Сега приказваме за непотребни БТР-и от Министерство на вътрешните работи, само че украинската страна ще би трябвало да ревизира този лист, това предложение. Когато Киев се съгласи за това, от което има потребност, и това ще влезе в Меморандума, който ще бъде подписан с Министерство на вътрешните работи. Когато този Меморандум е подготвен, той ще бъде подписан и одобрен. Тогава и Народното събрание и обществото ще знаят тъкмо за какви машини и какво тъкмо става въпрос ".

Заместник-министърът на защитата изрече мнение, че така наречен триъгълни покупко-продажби към този момент изгубват своя смисъл, тъй като " украинците се нуждаят в този момент и на момента от ново, качествено въоръжение ".

" Когато става въпрос за оценките за войната и за даване на помощ за Украйна, имаме радикално противоположни позиции с президента Румен Радев и те няма по какъв начин да бъдат преодолени, тъй като става дума за доста същностни разлики. Няма по какъв начин да обвиним жертвата, че желае да продължава тази война. Да искаш да освободиш своите територии и това да се квалифицира като предпочитание за война - е нонсенс ", разяснява още Атанас Запрянов.

По думите на зам.-министъра през 2024 година България ще реализира 2% от Брутният вътрешен продукт за защита:

" На второ четене следва да мине Бюджет 2023 и мисля, че 1,88% от Брутният вътрешен продукт. Това разрешава програмата за вложения в защитата до 2032 година да бъде основана на доста постоянна финансова рамка. След като се извърши обзор на Плана за развиване на въоръжените сили до 2026 година, идната стъпка на МО ще бъде да прегледа прегледа някои обособени страни от политическата Програма 2032 и незабавно да актуализира програмата за вложения в защитата и да я внесем в Министерски съвет и Народното събрание. Така ще може още в ранната есен да стартираме работа по плана за бойната машина за Сухопътните войски и по още напреднали планове. Сега в тази стратегия има 41 плана, които се нуждаят за 10 години от над 8 милиарда лв., с цел да наподобява след 10 години българската войска по напълно различен метод ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР