Той подчерта, че много често без вината да бъде доказана,

...
Той подчерта, че много често без вината да бъде доказана,
Коментари Харесай

Съдят сайта ”Биволъ” за 1 000 000 лева

Той акцентира, че доста постоянно без виновността да бъде потвърдена, дори без да бъде чута ответната страна в лицето на журналиста или медията съдът в България постанова по искане на ищците обезпечителни ограничения в доста огромни размери. Тези запори постоянно са в положение да спрат работата на едно издание, добави юрист Кашъмов.

Атанас Чобанов изясни, че става въпрос за компанията „ Еврохолд”, която претендира 1 милион вреди от ”Биволъ” като юридическо лице, поради обява на уеб страницата за скрита благосъстоятелност в компанията. Те настояват, че са изгубили от борсавата си оценка 160 млн. лв. от това, поради оповестената от нас информация, разясни той, оповестява още Дарик.

„ Това дело е от вида „ шамар”, т.е. опит да се заглуши медията, тъй като желаните компенсации ще блокират и спрат работата на една дребна медия, която разчита главно на дарения. Вчера беше връчена призовката от „ Еврохолд”, самата сума е психически рекорд”, съобщи Атанас Чобанов. Който посочи, че делото ще се гледа в Софийски градски съд, споделя Атанас Чобанов.

По думите му това дело ще бъде знаково, тъй като в Европейски Съюз се разисква законодателство, което да пази публицистиката от каузи с такива големи искове. Тъкмо по тази причина съгласно него делото на „ Еврохолд” против „ Биволъ” ще бъде следено деликатно освен в България, само че и в Европа.

Според Атанас Чобанов изнесената от уеб страницата информация за скрита благосъстоятелност, би трябвало да бъде най-малко тествана от институциите. „ Това, което разкриваме демонстрираме, че става въпрос за една пирамидална конструкция, която може да се срине поради скритата благосъстоятелност в нея. Включително за присъединяване на съветска банка, което е тревожно за националната сигурност, тъй като тези хора държат тока на половин България”, разяснява още журналистът.

В същото време и двамата признават, че когато се приказва за делата против публицисти би трябвало да се търси салдото сред интереса на обществото и действителността у нас, част от която са и така наречен „ медии бухалки”.

И двамата разяснява предстоящата нова европейска инструкция, която да отбрани публицистите от сходен правосъден тормоз, като юрист Кашъмов изрази очакване новите стандарти да бъдат точно написани от законодателите в България, с цел да не се допусне да бъде „ комплициран чатал на врата на сериозните медии”.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР