Той отново напомни законодателството, което работи в негова полза. Обасни,

...
Той отново напомни законодателството, което работи в негова полза. Обасни,
Коментари Харесай

Гешев: Не може да ме викате за парламентарен контрол

Той още веднъж подсети законодателството, което работи в негова изгода. Обасни, че се явил пред депутатите от почитание към парламентаризма.

Той повтори казаното пред публицисти: " Становището на Прокуратурата и моето е, че член 24 от Правилника за активността на Народното събрание опонира на конституцията. Обръщам внимание на решение на Конституционен съд №5 от 1995 година.

Конституционните съдии са споделили следното: не могат да бъдат канени в комисии магистрати, президент и конституционни съдии. Трайна е съдената процедура, че във връзка с правосъдната власт е неприемлив правосъдния надзор. Това е по този начин, тъй като трансформира салдото в страната и правилото за разделяне на управляващите. За положително или неприятно в днешния устав има член 24. въпреки и да опонира на конституционната процедура ".

" Член 24 от Правилника за работа на Народно заседание, по силата на който съм извикан на чуване, опонира на Конституцията. Това е по този начин, тъй като има трайна правосъдна процедура, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 година, когато е нападнат текст от тогавашния устав за работа на Народно събрание.

Там конституционните съдии са споделили, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен основният прокурор от самото Народно заседание ", съобщи Гешев преди чуването.

„ Постоянните комисии, каквато е и Правната, реализират парламентарен надзор. Трайна е правосъдната процедура, че във връзка с правосъдната власт правосъдният надзор е неприемлив. Това е по този начин, тъй като се трансформира салдото в страната и в частност - правилото за разделяне на управляващите ", добави основният прокурор.

Той съобщи, че на следващия ден или в понеделник ще внесе искане в Конституционния съд за оповестяването на този текст от Правилника на Народно събрание за противоконституционен.

Главният прокурор разяснява и битката с престъпността:

Нашите европейски сътрудници доста пъти са казвали, че нашият Наказателно-процесуалният кодекс е педантичен. Това е посочено стотици пъти в европейски документи и следва да бъде преведен в сходство с европейското законодателство. В противоположен случай се реализира ниска успеваемост в битката с престъпността. На това наше мнение към Правната комисия няма отговор. Внесохме и експертно мнение за пътно-транспортните катастрофи. За увеличение на наказванията, за прецизиране на текстовете.

За отнемането на МПС на дрогирани и пияни водачи. За тези неща още нямаме отговор, а това са неща, които касаят всеки един български жител. Ръста на тези закононарушения е стотици проценти в последните години. Това са значимите неща, които стоят пред българското общество”, добави Гешев.

Утре ще предоставим статистически данни, касаещи активността на прокуратурата.

Очаквайте детайлности!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР