Той отговаря на въпрос на народния представител Димо Дренчев от

...
Той отговаря на въпрос на народния представител Димо Дренчев от
Коментари Харесай

Няма риск за новите влакове на БДЖ, ето кога приключват процедурите

Той дава отговор на въпрос на народния представител Димо Дренчев от " Възраждане " по отношение на поръчки за преносим състав по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Дренчев означи, че плановете по Националния проект за възобновяване и резистентност, свързани с железопътния превоз и железопътната инфраструктура, " закъсняват стремглаво ". По думите на депутата изключително шокиращо е това при поръчките, свързани с придобиване на преносим състав., съобщи Българска телеграфна агенция. 

 

Относно спецификата на поръчките транспортният министър разяснява, че министерството е трябвало да отбрани публичния интерес, тъй като става въпрос за значителен финансов запас от Европейската комисия (ЕК). По думите му залагането на спецификации, които по някакъв метод са затруднили производителите, е било повода, която ги е предизвикала да дадат по-дълг период, по-висока цена или да не подадат документи.

 

" Процесът е чисто софтуерен, защото всяко едно условие, което залагаме като съставен елемент или смяна в концепцията на по този начин предлаганите от тях артикули, усложнява процеса поради това, че би трябвало да се хомологира самия вид трен, което удължава процеса веднъж на произвеждане, веднъж на цена ", добави министърът.

Гвоздейков изясни, че са съобразили всички опасности и проблеми и са оптимизирали спецификациите до равнище базови европейски условия и стандарти на произвеждане, което облекчава конкуренцията и дава опция на доста повече участници да взе участие в процедурите.

 

" За мен риск няма, съобразени са всички периоди на произвеждане и доставка ", сподели още той.

 

Транспортният министър означи и, че процедурата за 35-те мотрисни влака е стартирана, а срокът е един месец за подаване на предложения. За 20-те влака вид пуш-пул сега сме в процедура за избор на реализатор, добави Гвоздейков.

По Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) са планувани вложения за закупуването на 7 двуетажни и 35 едноетажни електрически мотрисни влака, 20 едноетажни пуш-пул състава, 18 електрически маневрени локомотива, както и доставката на бордово съоръжение за 108 електрически локомотива и мотрисни влака.

 

ФрогНюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР