Той отчете пред депутатите напредъка на България по изграждането на

...
Той отчете пред депутатите напредъка на България по изграждането на
Коментари Харесай

Министър Гвоздейков: На 15 януари първият български медицински хе...

Той регистрира пред депутатите напредъка на България по построяването на системата за незабавна помощ по въздух ХЕМС (от Helicopter Emergency Medical Service - HEMS). Министър Гвоздейков акцентира, че сред 12-и и 15 декември от България за Италия ще замине група, която би трябвало да одобри машината, откакто бъдат направени нужните проби.

 

" В момента група чиновници от системата 112 се образова в Италия от италиански експерти ", уточни още министърът за построяването на системата. Гвоздейков акцентира, че е подготвена и документите за оповестяване на процедурата по социална поръчка за създаване на шестте оперативни бази. 

 

" Италианските сътрудници от завода-производител направиха специфична стратегия за България, където ще стартират образование водачите. Първо ще се направи кастинг за водачи, които могат и да нямат съответния лиценз за пилотиране. Те са подготвени да създадат цялото образование за доста пай интервал сред година и половина, и две години. Недостигът на водачи е голям, ние няма по какъв начин да се оправим сами с този проблем. До 2026 година, когато би трябвало да бъде доставен последният хеликоптер, те ще могат да обучат най-малко 20 водачи, което на нас ще ни бъде задоволително ", заяви още Георги Гвоздейков. 

 

Той обясни и за какво се е наложило със свое решение от сряда държавното управление да дофинансира плана с 3,1 млн. лв.. 

 

" Хеликоптерът, който се създава сега, е по Оперативна стратегия " Региони в напредък ", която завършва 2023 година Тъй като тя е строго закрепена, а самото произвеждане на хеликоптера беше оскъпено с малко над три млн. лв., от Министерския съвет беше взето решение за дофинансиране ", сподели още той.

 

ФрогНюз
 
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР