Той определи митниците като доста милиционерска организация и анализира съпротивата

...
Той определи митниците като доста милиционерска организация и анализира съпротивата
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Някои от каналите в митниците все още се държат от бивши хора от службите

Той дефинира митниците като " много милиционерска организация " и проучва съпротивата по отношение на концепцията те да бъдат обединени с Национална агенция за приходите в единна приходна организация.  " В момента, в който някой пипне тези структури и се опита да ги събере на едно място, има задоволително ползи това да не се случи ".  

Симеон Дянков разяснява избора на Людмила Петкова за финансов министър, изработен от Димитър Главчев.  " Смятам, че е сполучлив. Тя познава министерството, ще се прави добре, изключително във връзка с данъчната политика. Ние я забелязахме. Тя работеше в Агенцията по приходите. Беше отличничка там . Не бих споделил, че е човек на ГЕРБ, тя е човек на финансото министрество. Такива хора ни трябват, с цел да не влизат дилетанти и занапред да се учат, какъвто беше казусът с Асен Василев. Досега обаче е била надалеч от тематиката за еврозоната. Дано има хрумвания за добър заместник-министър ". 

Дянков предвижда, че една от първите й задания ще бъде " да каже къде тъкмо е бюджета и бюджетния недостиг ".  " Има някои мистерии към това по какъв начин се харчеше през последните месеци ", добави той.

Бившият финансист №1 на държавата коментира решението на Народното събрание да ограничи финансовия министър в харченето на средства като се изключи тези за заплати и пенсии:

" Това решение подронва престижа и на финансовия министър, и на цялото министерство ".

Симеон Дянков въпреки всичко посочи, че за предходната година - 2023 година, по проект не са събрани към 2.5 милиарда лв..  " Главно в митниците. Те изостанаха доста ", добави той.

" Около 4 милиарда от разноските за инфраструктура не станаха. Но въпреки всичко липсват към 2 милиарда Според мен, това е станало с изкуствено прекачване на някои от разноските към 2024 година На Петкова и нейния екип ще се наложи да ги намерят ", сподели Дянков.

Бившият финансов министър предвижда, че страната ни няма да влезе в еврозоната през 2025 година.  " Защото не изпълняваме едни от главните критерии. 2026 година е най-ранната допустима дата . Докато не се обхване по-цялостно тематиката за инфлацията, няма по какъв начин да влезем ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР