Той обещава да превърне Туитър в бастион на абсолютната свобода

...
Той обещава да превърне Туитър в бастион на абсолютната свобода
Коментари Харесай

Бастион на абсолютната свобода на словото. Как Мъск ще промени Туитър?

Той дава обещание да трансформира Туитър в бастион на безспорната независимост на словото. Той е най-богатият човек в света Илон Мъск и закупи софтуерния колос за 44 милиарда $. Сега стартира промени, които тормозят консуматори и политици.

За няколко дни новият притежател на една от най-популярните обществени мрежи в света Илон Мъск уволни целия управителен ръб, стартира всеобщи съкращения, вкара заплащане за засвидетелствуване на профили и провокира отлив на стотици хиляди консуматори.

Самият той споделя, че следва да направи „ доста нелепости “, до момента в който откри правилния път. Мнението на критиците му е същото.

В края на октомври Мъск дефинитивно приключи договорката за придобиване на Туитър за 44 милиарда $ след месеци закъснение, съмнение и правосъдни разногласия с компанията. Сделката донесе на Мъск и дълг от 13 милиарда $, в резултат на който се допуска, че той стартира всеобщи съкращения на личния състав.

Служители започнаха да оповестяват за безпорядък в компанията, някои от тях – че са изгубили достъп до работните си материали без авансово съобщение, а други – че на хора от оставащия екип се постанова да спят в офиса, с цел да наваксат дилемите, които се натрупат по време на измененията.

Радикалният метод на Мъск докара до това Организация на обединените нации да го призове да подсигурява човешките права в мрежата, а комисарят по вътрешния пазар на Европейския съюз Тиери Бретон да му напомни за новите правила за модериране на наличие в Европейски Съюз, разказани в Закона за цифровите услуги.

Мъск споделя, че ще съблюдава законите и че задължението на Туитър към модерирането на наличие е „ безусловно неизменен “. От компанията оповестяват, че съкращенията са по-малки в екипа, виновен за попречване на разпространяването на дезинформация.

Вече има признаци обаче, че Мъск, най-богатият човек в света, ще промени радикално освен метода на модериране на наличие, само че също контрола върху потребителите, както и формата, под която съществува Туитър.
„ Ще направи доста нелепости “
Туитър е учреден през 2006 година като платформа за микро-блогване. В началото тя разрешава на потребителите да разгласяват текст до 140 знака. По-късно знаците стават към този момент 280, могат да се прибавят видео и линкове. Активните консуматори по света са над 200 милиона.

Туитър не е толкоз известен колкото Facebook, Инстаграм или ТикТок, само че е желана платформа за политици и държавни институции. Често новините стартират от няколко думи в Туитър на някой президент или министър председател. Обикновено техните профили имат синьо кръгче с тикче, което удостоверява, че профилът в действителност е на този човек. Досега Туитър добавяше този знак гратис.

Сега Мъск реши да продава синьото тикче за 8 $ месечно. Всеки може да си заплати и да получи знака, който удостоверява неговата достоверност.

„ (Моето) главно терзание против новото предложение на Twitter Blue (синия тик) е, че логото за потвърждаване е знак за доверие, т.е. „ потвърдихме, че лицето е това, което споделя, че е “, написа в Туитър някогашният шеф на Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност на Съединени американски щати Крис Кребс.

„ Сега това е „ ние имаме вяра на техните Щатски долар и тяхната дума за това “. В навечерието на избори, когато източникът на информация е от решаващо значение, [това] е огромен риск “, добави той.

Притесненията се потвърдиха единствено няколко дни по-късно. Вълната от подправени самоличности със синьо тикче накара Туитър краткотрайно да спре услугата. Мъск даде обещание скоро фирмите да имат право да разпознават кои профили са свързани с тях.

Мъск опита също да вкара сив знак, предопределен за обозначаване на държавни сметки, огромни марки и медии, само че заяви, че го е „ умъртвил “ в същия ден, в който той стартира да действа.

„ Моля, имайте поради, че Туитър ще направи доста нелепости през идващите месеци “, написа той в Туитър. „ Ще запазим това, което работи, и ще променим това, което не работи. “

Откакто закупи мрежата Мъск провокира подозрения по отношение на способността си да я ръководи. Той самият призна в неделя, че има възможност компанията да банкрутира, защото губи по 4 млн $ дневно. „ (Той) кара всички да се тревожат “, сподели Брус Дейсли, вицепрезидент на компанията за Европа, Близкия изток и Африка от 2015 година до 2020 година

„ Според мен Илон си мислеше, че ще пристигна и ще реши всичко, само че доста бързо ще разбере, че това е доста по-сложно “, сподели той, представен от Гардиън. „ От всяко обществено деяние, което е подхванал с цялото това придобиване, е напълно явно: той не знае какво прави “.
„ Никакво предизвестие “
Мъск написа, че няма да има значими решения по отношение на наличието или възобновяване на неразрешени сметки преди да сътвори „ съвет за модериране на наличието “, който по негови думи да се състои от хора с разнообразни гледни точки. Като деен консуматор на мрежата обаче той към този момент е показал възгледите си за това кой би трябвало да може да разгласява наличие в нея.

Мъск се ангажира директно с фигури от политическата десница, написа Асошиейтед прес, които молят за по-малко ограничавания, в това число по отношение на републиканския претендент за държавен секретар на Аризона, който приписва на Мъск заслугата, че му е разрешил да стартира още веднъж да разгласява в мрежата, откакто акаунтът му е бил спрян за краткo.

Мъск нееднократно е изказвал мнение, че Туитър се контролира пристрастно към левицата, че се ощетяват консерваторите, както и че не утвърждава непрекъснатата възбрана на профили.

Един от мотивите за тези изявления е непрекъснатата възбрана на профила на някогашния президент от републиканската партия Доналд Тръмп през януари 2021 година Тогава Туитър стимулира решението си с аргумента, че е „ доста евентуално туитовете на някогашния президент да насърчат и вдъхновят хората да повторят незаконните дейности, осъществени в Капитолия на 6 януари 2021 година “.

Става дума за нахлуването на стотици последователи на Тръмп в Конгреса във Вашингтон след оповестяването на резултатите от президентските избори при започване на 2021 година, на които завоюва Джо Байдън. Тогава те изпочупиха порти, мебели и предмети и обсадиха залата, в която се бяха залостили депутати. Няколко души починаха, а над 140 служители на реда бяха ранени.

По-рано тази година Мъск сподели, че ще анулира възбраната, като назова Туитър „ ляво пристрáстен “. „ Наистина считам, че не беше вярно да забраняваме профила на Доналд Тръмп “, сподели той на конференция на Файненшъл Таймс през май.

„ Мисля, че това беше неточност. Тя отчужди страната и не докара до това Доналд Тръмп да няма право на глас. Мисля, че това беше морално неприятно решение и извънредно неуместно “.

Други персони, на които за непрекъснато е неразрешен достъпът до мрежата, са американският теоретик на конспирацията Алекс Джоунс, както и великобританката Кейти Хопкинс, крайнодясна политическа коментаторка.

Въпреки опълчването си на възбраните преди дни Мъск спря акаунта на американската комедиантка Кати Грифин, която беше сменила името на профила си с неговото, с цел да го пародира.

Заедно с това Мъск разгласи незабавна възбрана на сметките, които се показват за някой различен, без да показват, че това е смешка, като посочи, че няма да има „ никакво предизвестие “ преди налагането на мярката и че всяка смяна на името ще докара до загуба на синия тик, който удостоверява личността на притежателя.

Няколко дни по-късно Мъск заприказва за въвеждане на „ пародийни “ сметки, които да осведомят публиката, че са подигравка на други персони или организации.
„ Абсолютна “ независимост на словото
Мъск се закани да трансформира Туитър в бастион на свободното слово и се дефинира като „ абсолютист “ в това отношение. По-късно, в края на октомври той изрази по-умерена позиция:

„ Освен че би трябвало да съблюдаваме законите на страната, нашата платформа би трябвало да бъде топла и приветлива за всички “, написа Мъск.

Медията Си Ен Би Си обаче дава няколко образеца, които демонстрират, че Мъск нееднократно е опитвал да повлияе върху това, което публицисти, блогъри, анализатори и други откриватели споделят за неговите компании и артикули или за самия него.

Един от образците е от 2018 година, когато Мъск прекъсва и се кара на анализатор по време на диалог за приходите на Тесла.

„ Извинете, идващият, идващият. Скучните, глупави въпроси не са готини “, споделя той след въпрос за капитала на компанията му. Малко по-рано, написа Си Ен Би Си, Тесла е оповестила най-тежката финансова загуба за тримесечие в историята си. По-късно Мъск се извинява.

Той и Тесла също по този начин са желали от кореспонденти да подписват съглашения за неразкриване на информация или да демонстрират чернови на материалите си преди издание. Медията оповестява и за случаи, в които Мъск се е възмущавал от блогове на свои почитатели, когато те пишат за минусите на Тесла.
„ Приложение за всичко “
Очакват се огромни промени в обществената мрежа и от позиция на формата ѝ на битие. Тази година Мъск изрече желание да я трансформира в суперприложение или както го назовава той – „ приложение за всичко “. Супреприложенията оферират набор от услуги, измежду които изпращане на известия, обществени мрежи, разплащания и електронна търговия.

Най-известният образец за сходно суперприложение е китайското WeChat, което се употребява от над 1 млрд консуматори месечно и е неизменима част от всекидневието в Китай, написа Ройтерс. Чрез него потребителите могат да извикат кола или такси, да изпращат пари на другари и родственици или да правят заплащания в магазините.

През юни Мъск сподели, че отвън Азия няма еквивалент на суперприложение като WeChat.

„ В Китай на процедура живеете с WeChat “, сподели той и добави, че вижда опция да сътвори такова приложение.

Според известията, оповестени във етапа на откриване на информация по правосъдния спор сред Мъск и Туитър преди сключването на сделкатта, милиардерът и членове на вътрешния му кръг са си писали неведнъж за концепцията да прибавят цифрови заплащания към Туитър.

Текстът е оповестен в, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР