Той нарича себе си Човекът без име“ или No name“,

...
Той нарича себе си Човекът без име“ или No name“,
Коментари Харесай

Български артист създаде портрет на Левски от 10 000 бутона на клавиатури

Той назовава себе си „ Човекът без име “ или „ No name “, с чийто псевдоним набра известност преди съвсем десетилетие. Той е авангарден художник, който крие лицето и самоличността си, тъй като по думите му те не са значими.
" Как се споделяме не е от голяма важност за качеството ни на живот. Важни са нашите дейности и усеща. Те дефинират живота ни и всичко към нас. Съсредоточил съм се напълно върху постигането на задачата си ", споделя индивидът без име.
Преди години той стана прочут с поп-арт портретите си на известни български персони и с уличното си изкуство. Сега българският Банкси се завръща след дълго неявяване от родната арт сцена с нов, огромен план.


" Страхът ме накара да стартира още веднъж да рисувам и да снимам видеа. Той е повода да стартира тази поредност. Обзеха ме боязън и гняв, когато видях изхвърленият на боклука портрет на Левски. Страхувам се, че доста незабелязано, само че несъмнено сме почнали да забравяме героите си. Не можех да си обясня кой, по какъв начин и за какво е изхвърлил портрета на Апостола.
Не може старите портрети да нямат към този момент място в новите ни здания и домове. Уж модернизираме и вървим напред, а в действителност тичаме обратно. Моят метод да трансформира това е планът „ Бъдеще за предишното “ с концепцията да основа модерни портрети на нашите герои и посредством разнообразни стилове в рисуването и ексцентрични материали да се опитам да им дам нов живот. "
За да бъде автентичен и да влезе в сърцата и домовете на хората Човекът без име употребява необикновени подходи за творбите си.


" Нарисувах Левски на стената с къртач, с цел да привлека вниманието на хората, да ги вдъхновя и стимулирам, да им предам посланието на това произведение. А то е, че е време да откъртим непотребната мазилка на давност и да стартираме да градим бъдещето си. Изобразих лика му и с 10 000 бутона от стотици клавиатури. Отне ми 62 дни, с цел да слага всеки бутон на вярното място, само че се случи нещо прелестно.
Получих имейл от учителка, която е прожектирала видеото пред нейните възпитаници. Децата са били доста въодушевени и са ръкопляскали най-после на видеото. Срещу 2 месеца работа завоювах 4 минути внимание от най-важните хора за нашето бъдеще – децата. На мен ми се коства като доста добра договорка.
Целта ми е да основа картини, които хората да желаят да закачат в модерните си жилища и офиси, по този начин героите ни ще бъдат покрай тях. Създавам ликовете на великите българи от материали, от които даже не сме помисляли, че може да се прави изкуство. Искам хората да видят нещо, което не е правено до момента ", споделя българският Банкси.



А в името на идеята си, актьорът е подготвен да даде най-ценното – своето време и сила.
" Отделил съм цялото си време на идеята „ Бъдеще за предишното “. Рисувам, фотографирам, инсталирам, уча нови техники. Когато си почивам премислям какво би било забавно за хората, какво би ги стимулирало да закачат портрет на Левски в дома си. Времето към този момент е малко по-различно. Всички ние сме по-различни. Лутаме се сред минало, настояще и бъдеще. Все повече се отдалечаваме едни от други, озлобяваме се, искрено ненавиждаме се.
Нищо не ни сплотява, а би трябвало да помним заветите на Левски, Ботев и всички наши герои. Трябва да бъдем обединен народ. Всичко е поради оня портрет до кофите за отпадък. Чувствам, че не съм направил задоволително, с цел да не се повтори. Когато усещам, че съм съумял, ще мина на идващ стадий и друга поредност. "


Той съчетава история и изкуство, с цел да помогне на предишното ни да оцелее в бъдещето.
" Задачата ми е да стимулирам хората да държат героите покрай сърцата си и да бъдем сплотени като народ, с цел да продължим. Не е лесна задача, по тази причина е значим фокусът. Той би трябвало да бъде върху личностите, които обрисувам, върху техните каузи и смисъла им за нас. Фокусът би трябвало да бъде и върху бъдещите генерации, делата ми са ориентирани напълно натам. Всичко друго е без значение и би попречило да реализира задачата си.
Левски за мен е единственото допустимо бъдеще за нас. Заветите му са единственият метод да се реализира благополучие, независимост и обединяване. Като че ли сме тествали всички други разновидности. Ако си напомним заветите му и ги приемем като наши правила ще стигнем по-далеч в сравнение с сме очаквали.
Заветът, който ползвам в моя живот е: „ Дела трябват, а не думи “. Когато нещо не ми харесва не изгубвам време в приказки, а се заемам да работя. Дали ще трансформира нещо – не знам, само че работя. В множеството случаи проблемите не се вземат решение от един човек, само че по пътя му се причисляват още и още хора, искащи да внесат промени. Така се реализира обединяване, не е нужно да виждаш крайната цел, с цел да започнеш, само че в никакъв случай няма да я видиш в случай че не стартираш. Картините и видеата са един от методите да върна интереса на най-младото потомство към нашите герои, тъй като изкуството ми приказва на техния език. "



За да има последователност идеята му, Човекът без име включва всички българи в нея. Следващата му цел е основаване на актуален портрет на Христо Ботев, който да бъде нарисуван от почитателите на плана “Бъдеще за предишното “.
" Непознати хора ще си предават портрета и всеки самичък ще остави щрих в портрета на Ботев. Той ще обиколи цяла България и ще се върне при мен, с цел да нанеса финалните линии. Това ще е първият портрет на популярен българин, основан от всички нас и за нас " , споделя актьорът.
" Заражда се една нова искра на горделивост и памет. Заражда се вяра. Всички ние носим България в сърцето си. А крайната цел е и начална – да върна интереса на младите към портретите на великите българи. Един ден, когато отида на посетители в другар, в институция или образователно заведение, желая да видя там портрет на Левски и на Ботев, без значение остарял или нов. Тогава ще знам, че задачата е реализирана. "


За да провокира интензивност в хората Човекът без име измисля разнообразни провокации и ги споделя посредством YouTube канала си.
" Настръхнах, когато ми изпратиха видео на 6-годишно дете, търсещо в тъмницата картина на Левски, която бях оставил, с цел да предизвиквам хората да тръгнат по стъпките на Апостола. В различен епизод предизвиках хората да напишат какво за тях е Левски, а аз дадох обещание да ги развеселявам с портрет. Искам те да стигат до българи, които ще ги оценят, ще ги пазят и ще се грижат за тях. Получих стотици писма, техните думи бяха по този начин мотивиращи и същински, изпълнени с горделивост, вяра и религия, само че и с болежка. Рядко се случва, само че хейтът отстъпи обратно. "


" Целта на моите видеа и портрети е да кажа да хората да се извърнат към героите ни. Ние сме комплицирани, а те имат всички отговори по какъв начин да реализираме задачите си и да запълним неналичията в нас. Трябва да държим заветите и портретите им покрай нас, а по-късно и да ги приемем в сърцата си. Искам да покажа, че технологиите могат да оказват помощ да съхраним загатна за героите и да ни сплотяват. Просто би трябвало да натискаме клавишите с една обща цел " , уверен е създателят.
А общата цел е една по-добра България. Само времето ще покаже по какъв начин ще се развие планът „ Бъдеще за предишното “, какъв брой почитатели на концепцията ще се появят и по какъв начин ще наподобява ликът на Христо Ботев, изрисуван от всички нас. Е, имайте самообладание и най-малко малко религия.
Автор: Габриела Андреева

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР