Сър Марк Джоунс, обявен за временен директор на Британския музей след оставката на Хартвиг ​​Фишер

...
Той каза, че ситуацията е изключително сериозна“ и той за
Коментари Харесай

Той каза, че ситуацията е „изключително сериозна“ и той „за съжаление стигна до заключението“, че присъствието му „доказва разсейване".

В събота бившият канцлер г-н Осбърн потвърди сър Марк за нов временен директор.

В изявление той каза: „Марк е един от най-опитните и уважавани музейни лидери в света и той ще предложи ръководството и контрола, от който музеят се нуждае в момента.

„И двамата сме наясно, че неговите приоритети са да ускори каталогизирането на колекцията, да подобри сигурността и да засили гордостта в кураторската мисия на музея.

„Това се съчетава с основната ремонтна дейност, която предприемаме, и партньорствата, които изграждаме, за да гарантираме, че изграждаме по-силно бъдеще за музея, който всички обичаме и се възхищавайте.

Можеше да се направи повече за предотвратяване на кражби в Британския музей, признава Джордж Озбърн

„Обещах, че ще извлече поуки и след това ще постави основите за силно бъдеще. Назначаването на Марк е голяма стъпка в тази посока. Очаквам с нетърпение да работим заедно."

Озбърн се извинява за "кражбите" на Британския музей

Той добави, че назначаването на сър Марк подлежи на одобрението на министър-председателя Риши Сунак.

Музеят по-рано уволни старши куратор, след като се смята, че близо 2000 артефакта на стойност милиони лири са били откраднати.

Г-н Фишер, немски историк на изкуството, каза, че е „очевидно, че Британският музей не е реагирал толкова изчерпателно, колкото трябваше да има" в отговор на "предупреждения през 2021 г." за проблем, който сега "напълно се появи".

"Отговорността за този провал в крайна сметка трябва да бъде на директора", каза той.

Прочетете повече в Sky News:
Правителството е в напреднали преговори за пакет от помощ за Tata Steel от £500 млн.
Списък на всички училища, за които знаем, че са засегнати от конкретни опасения за безопасността

Това беше обявено по-късно, че заместник-директорът на музея, Джонатан Уилямс, се е „съгласил доброволно да се оттегли от нормалните си задължения“.

Това ще бъде така, „докато приключи независимият преглед на кражбите в музея “, казаха от музея.

Кой е сър Марк Джоунс?

Сър Марк Джоунс FRSE служи като помощник-пазител на монети и медали в Британския музей от 1974 до 1990 г., по-късно става пазач на монети и медали до 1992 г.

Впоследствие той ръководи Националните музеи на Шотландия (1992-2001 г.), като ръководи откриването на Музея на Шотландия, създаването на Националния военен музей на Шотландия и Музея на шотландския провинциален живот.

По време на мандата си като директор на музея Виктория и Албърт (2001-2011 г.) той ръководи програма за обновяване на стойност £120, трансформирайки значителна част от обширните съоръжения на музея. От 2011 г. до 2016 г. той служи като магистър в колежа Сейнт Крос, Оксфорд, като наблюдава растежа на студентите и изграждането на нова сграда с подобрени удобства.

През 2012 г. сър Марк основа аплодираната независима книжарница Golden Хеър в Единбург, която по-късно спечели признание като Независима книжарница на годината през 2019 г. В момента той заема позицията на председател на Pilgrim Trust, Националния тръст за Шотландия и Hospitalfield.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР