Той избягва червения килим, не дава интервюта, не се появява

...
Той избягва червения килим, не дава интервюта, не се появява
Коментари Харесай

Енигмата на Холивуд Терънс Малик навърши 80 години

Той заобикаля аления килим, не дава изявленията, не се появява на конференции. Легенди витаят към наричани " призрак " и " талант " американски режисьор Терънс Малик ( " Дървото на живота “, " Тънката линия “), който навърши 80 години на 30 ноември. 

Не е изненадващо, че Малик отсъства и през 2019 година, когато последният му игрален филм е маркиран с аплодисменти, траяли няколко минути след премиерата му на филмовия фестивал в Кан. С " A Hidden Life " Малик снима драма за съпротивата по време на Втората международна война, основана на същински събития. В грандиозни облици и по доста лиричен метод той споделя историята на австрийския фермер Франц Йегерщетер, който не желае да се бие за националсоциалистите и най-после е екзекутиран за това през 1943 година

" Много любопитен и доста занимателен човек “

Германският артист в основната роля Аугуст Дийл е очарован от работата с Малик Той е " доста открит, доста непретенциозен, доста любопитен и доста занимателен човек ", споделя Дил. " Той пита доста за персоналния живот и какво мислите за нещата. Вие говорите доста за метафизичен въпроси или по какъв начин виждате света. Във кино лентата имаше доста малко разговор, всичко беше обвързвано с работата върху настроенията “, споделя Дийл.

Малик живее в Тексас с третата си брачна половинка. Известно време той работи като асистент във плантация, преди да учи философия в елитните университети Харвард и Оксфорд. По-късно работи като публицист в Ню Йорк, преди да се запише като студент по кино в Лос Анджелис през 1969 година

През 1973 година дебютира като режисьор с " Badlands ". Малик, който продуцира с стеснен бюджет, съумя да завоюва Мартин Шийн и Сиси Спейсек за функциите на двойка убийства в провинциална Америка.

Затвърждава репутацията си на талант пет години по-късно с драмата за ревнивост " Дните на парадайса ", която снима съвсем без изкуствено осветяване. Филмът е отличен с премията за постановка в Кан през 1979 година

Въпреки триумфа си, Малик се отдръпва от филмовия бизнес и живее известно време във Франция. Едва 20 години по-късно той се завръща с антивоенния филм " Тънката алена линия ". Звезди като Шон Пен, Ник Нолти, Уди Харелсън и Джордж Клуни желаят да снимат с Малик. Те играят американски бойци, които се бият против японците на тихоокеански остров през 40-те години на предишния век, нахлувайки в недокоснат естествен парадайс. Драмата печели " Златна мечка " на Берлинале през 1999 година

През 2006 година Малик изправя Колин Фарел пред камерата за историческата драма " Новият свят " като английски откривател, който се влюбва в дъщерята на вожда Покахонтас в пустинята на Съединени американски щати.

Златна палма за " Дървото на живота "

Щеше да е знамение, в случай че самият Малик беше получил Златна палма за " Дървото на живота “ на фестивала в Кан през 2011 година Вместо това на сцената се качва продуцентът Бил Похлад. " Тази вечер би трябвало да заема мястото на един исполин “, сподели той. Малик е " доста свенлив и загадъчен. Не желае да става звезда ", добавя Похлад. 

Философско-духовното произведение " Дървото на живота " е много труднодостъпно, само че образно зашеметяващо кино. Малик съчетава фамилна драма с холивудските звезди Брад Пит и Шон Пен с впечатляващи фрагменти от сътворението на земята и човешкото битие. " Това повдига огромни въпроси “, разказва Пит кино лентата в San Francisco Chronicle.

За Малик това е и скок обратно към личната му младост. Израснал е в Тексас, непоколебим татко, ранна гибел на брат. Това са едни от дребното известни фрагменти от живота на режисьора.

След " Дървото на живота " (2011) почитателите на Малик не трябваше да чакат дълго. " To the Wonder " (2013) с Бен Афлек, Олга Куриленко, Рейчъл Макадамс и Хавиер Бардем е сантиментална драма с поредици от сънища. В " Knight of Cups “ (2015) той изпраща Крисчън Бейл да търси смисъл из Холивуд. Снимките би трябвало да са били тъкмо толкоз мистериозни, колкото и филмът. " Тери не ми сподели защо става въпрос във кино лентата “, сподели Бейл на Берлинале. Освен това в никакъв случай не знаеше какво би трябвало да прави в даден ден.

За " Song to Song “ (2017) Малик изправя пред камерата звезди като Райън Гослинг, Майкъл Фасбендър, Рууни Мара, Натали Портман и Кейт Бланшет. Техните герои се носят из тексаския музикален град Остин.

Веднага след " Скрит живот “ (2019) Малик снима десетия си игрален филм, библейската драма " Пътят напразно “, в няколко страни, с Марк Райлънс в ролята на дявола и Геза Рьориг в ролята на Исус. Филмът към момента се инсталира, сподели продуцентът Алекс Боден пред списание " Variety " през август.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР