Той едва не създаде разкол в опозицията с кандидатурата си,

...
Той едва не създаде разкол в опозицията с кандидатурата си,
Коментари Харесай

Нечестно бягане на 400 м: сигурна ли е победата на Ердоган

Той едвам не сътвори ерес в опозицията с кандидатурата си, получи късмет, еуфоризира специалисти, анкетьори и медии, не съумя да победи президента Реджеп Тайип Ердоган и е изцяло допустимо да загуби. Резултатът му е разочароващ.

Резултатът на Кемал Кълъчдароглу на президентските избори в Турция може да се пояснява и по този начин; изключително в случай че човек е подходил с високи упования.

В партията му и в алианса към нея обаче могат да кажат и друго: той поведе неравна борба против президент, подчинил институциите и медиите и прекроил турското обществено пространство. След всички компликации, пред които се изправи, резултатът му е впечатляващ.

Битката за балотажа, която стартира, откакто нито Ердоган, нито Кълъчдароглу съумяха да завоюват президентството от първия тур, ще зависи от сходни игри на усещания. Както и на първия тур на 14 май, по този начин и на втория множеството гласоподаватели ще са решили за кого да гласуват; и двамата водачи ще би трябвало да убедят дребния % нерешили.

От какво ще зависи балотажът? Има ли още късмет опозицията?

Неравна борба

Защо Ердоган се оправи толкоз добре макар икономическата рецесия? Обяснението дава взор към конфликта на 28 май. Изборите са надпревара; и в този случай най-хубавото пояснение е в спорта.

" Ако това е тичане на 400 м, Ердоган тича единствено последните 100. Кълъчдароглу стартира от началото, навакса и съвсем настигна Ердоган. Но не напълно ", сподели за " Дневник " Сонер Чагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Така, даже резултатът на опозицията да е впечатляващ, той просто не бе задоволителен. Чагаптай има поради неравнопоставеността на двамата претенденти, на власт и съпротива: съвсем цялостния надзор над институциите, по-голямата част от медиите и - като се добави фактът, че доста турци не приказват непознати езици - осведомителния поток. " Кампанията беше толкоз нечестна, че за Кълъчдароглу бе мъчно да навакса. "

Помощ имаше и извън, продължава Чагаптай: от съветския президент Владимир Путин и Персийския залив, чиито водачи избират да работят с него, а не с европейски насочения Кълъчдароглу. Според него Ердоган възвърне връзките с богати арабски монархии като Саудитска Арабиия и Обединените арабски емирства, " с цел да донесе чувство за разцвет и напредък " ; сдобряването с тези страни " задейства големи финансови потоци, дружно с парите от Русия ".

Тези пари влязоха в стопанската система и се стабилизира, поддръжката му набъбна. Ердоган обилно ги като помощи, опростяване на заеми, увеличение на заплати и друго, което усили известността му. Путин, Мохамед бин Салман и Мохамен бин Зайед изиграха роля в успеха.
Сонер Чагаптай,
откривател

Очакванията в тази обстановка са стопанската система и заемали централно място в акцията до момента тематики - като цената на лука - да не са водещи в борбата за балотажа. " Опозицията би трябвало внезапно да промени тактиката си ", както сподели в понеделник непосредствен до нея събеседник за " Ройтерс ". Действително, Ердоган, наподобява, е убедил милиони гласоподаватели, че единствено той може да реши икономическите проблеми., а рецептата на Ердоган за справяне с компликациите в действителност е условие към гласоподавателите: доверие.

 " Не чакахме толкоз от Карадайъ ": по какъв начин се вършат турски избори в " Малката България "

Има още една, която затваря вратата към говоренето за действителните проблеми на Турция: Ердоган е съумяла да убеди базата си, че е по-важно националните ползи (които упорства, че олицетворява) да се слагат пред икономическите трудности; а националните ползи, съгласно този роман, са въпрос на еднаквост и сигурност (ПКК бе прикрит лайтмотив в акцията на властта).

 Да вярваш на ПКК: изборите и кюрдската политика сред мира и планината Да вярваш на ПКК: изборите и кюрдската политика сред мира и планината

В резултат има хора, които се оплакват от стопанската система, само че все пак още гласоподават за него.

Къде ще отидат петте %

Вниманието на медиите по света бе привлечено след балотажа от ултранационалиста Синан Оган, който изненадващо взе 5% от вота и даде да се разбере неколкократно: поддръжката му за Кълъчдароглу зависи от това дали той ще се ангажира да ограничи взаимоотношението с прокюрдската Демократична партия на народите и да върне милиони сирийци в родината им.

 Голямото тестване за Ердоган и Кълъчдароглу: третият претендент мълчи Голямото тестване за Ердоган и Кълъчдароглу: третият претендент мълчи

Берк Есен, който преподава политология в университета " Сабанджъ ", не знае дали Синан Оган към момента може да бъде наименуван балансьор. Според него това би било допустимо, в случай че Ердоган или Кълъчдароглу имаха различен резултат, да вземем за пример 47% за даден канддат. " Ердоган може да е с по-лош резултат, в сравнение с през 2018 година, само че съвсем съумя от първия път ", споделя. " Опозицията е деморализирана, а като се има поради икономическата рецесия, за Ердоган резултатът е впечатляващ. "

В тази конюнктура, продължава Есен, Ердоган надали се усеща заставен да договаря с Оган, нито би му дал доста. " А Кълъчдароглу, с цел да завоюва изборите, би трябвало да получи цялата поддръжка от Синан Оган. А това не е евентуално. "

За опозицията даже договорка със Синан Оган няма да е задоволителна. А за Ердоган не е наложително да я подписва.
Берк Есен,
откривател

Дори за това кои са гласоподавателите на Оган няма едно мнение:
Ако последното е правилно, поражда и въпросът кого ще поддържа Индже, който се включи в конкуренцията, воден от враждата си с Кълъчдароглу. Но в случай че е правилно, също по този начин удостоверява думите и на Есен, и на Чагаптай (пред друга медия): за тези пет % няма да е от решаващо значение кого Оган ще призове гласоподавателите си да поддържат.

Посланието за " единение " може да не е задоволително

Предвид настояванията на Оган прелъщение пред лагера на Кълъчдароглу ще е острата изразителност. Такъв метод ще се поддържа изключително от националистическата Добра партия.

 Сирийците ще са най-трудната тематика след изборите в Турция Сирийците ще са най-трудната тематика след изборите в Турция

По разделящата турското общество кюрдска тематика той може да направи по-малко, изключително откакто получи гласове от гласоподаватели на прокюрдските партии, чието решение да нямат личен претендент подхрани обвиняванията на Ердоган, че Кълъчдароглу е обвързван с терористи. Според Берк Есен Ердоган " към този момент е убедил доста гласоподаватели, че Кълъчдароглу е обвързван с ПКК (Кюрдската работническа партия, считана от Турция и на запад за терористична - бел. ред.). Няма доста какво да се направи, по това се работи от години, а отговорът на Кълъчдароглу не беше безапелационен. "

От друга страна, и в опозицията се чуват обвинявания към кюрдите, че не са подкрепили задоволително ясно Кълъчдароглу в урните. Това ги трансформира в лесна изкупителна жертва и прави допустимо потреблението им от опозицията, без значение какво мисли Кълъчдароглу, най-малкото с цел да се обере още от националистическия избор. Това прелъщение също би било съществено: 25% от гласоподавателите, отишли до урните, са дали гласа си за националисти.

За да реализира победа на балотажа, Кълъчдароглу ще би трябвало да откри метод да се хареса на гласоподаватели утранационалисти, като резервира поддръжката си измежду кюрдите, които поддържат ДПН. Не е елементарно.
Беркай Мандъраджъ,
International Crisis Group

Сред поддръжници на опозицията се чуват и гласове, съгласно които вниманието би трябвало да е върху по-остра изразителност: тази за обединяването не работи. Помиряване и смяна са измежду главните заслуги на Кълъчдароглу за 13 години отпред на Републиканската национална партия: съумя да я направи по-приобщаваща, да построи мостове към някои вярващи турци и да протегне ръка към кюрдите, въпреки и в по-късни години (в черната акция против Кълъчдароглу Ердоган комфортно пропускаше, че през 2016 година конвоят му бе атакуван с ракета - от ПКК).

Опозицията приветстваше посланието му, когато рецензията към цената на лука бе последвана от обвинявания към ръководещите, че това е обръщение за " лукови глави ". " И ние бяхме като вас. Променихме се, беше мъчно, само че успяхме ", сподели тогава Кълъчдароглу.

Приобщаващата еднаквост, която се надяваше да разгърне -. Сред критиците му това се открои като една от грешките в акцията, която евентуално сплоти част от сунитите към Ердоган.

Следващите 10 дни са тестване

Така обратът, който Ердоган съумя да реализира, изправя опозицията пред сложна задача: да промени за две седмици настройки, които в действителност не съумя да обърне за месеци и то откакто Ердоган получи предимство. Високите упования, основани от акцията и множеството изследвания, давали преднина на Кълъчдароглу, се отразиха на духа ѝ: опозицията упорства, че може да завоюва, само че у редица наблюдаващи, които намерено говореха за идна смяна, вярата внезапно отстъпи на разочарованието.

Кълъчдароглу ще би трябвало да убеди електората и че в случай че вземе президентството, няма да последва неустойчивост: Ердоган държи Народното събрание и при победа на опозицията държавен глава и законодателен орган биха се противопоставили, нещо невиждано - както и балотажът - в Турция, която едвам от пет години е президентска република. Затова опозицията се надяваше да избегне този сюжет.

Опозицията загуби парламентарното болшинство, а Ердоган ще повтаря, че не трябва да се стига до разграничена власт. Това обръщение ще господства.
Берк Есен,
откривател

" Съюзът на РНП с другите партии не се трансформира в същински алианс в очите на електората. Общият резултат за Кълъчдароглу възлизаше въз основата на РНП, Добрата партия, гласовете на Демократичната партия на народите ", сподели Сонер Чагаптай, имайки поради вота за тези партии в Народното събрание. " Партиите на (бившия стопански министър Али - бел. ред.) Бабаджан и (бившия министър председател Ахмет - бел. ред.) Давутоглу съвсем не влияеха. "

Кълъчдароглу има доста малко време да опита да надвиши този машинален общ брой.

Бер Есен не е изключително окуражен за опциите пред опозицията - изключително в регионите, където Ердоган е мощен. " Може да обещае смяна, да употребява (кмета на Анкара - бел. ред.) Мансур Яваш и национализма му още малко, само че не виждам магическо решение. Резултатът за нея е неприятен. "

Ердоган има естествена преднина след вота. Това може да отслаби към този момент деморализираната съпротива. Очакванията, в това число на събеседници на " Дневник " в политиката и дипломатическите среди в Анкара и Истанбул, са, че поради вдигнатия залог на тези избори - и упоменатите високи упования - разочарованието от Кълъчдароглу, само че и от всички други водачи в опозицията, евентуално ще постави завършек на ръководството им в партията. В случая на 74-годишния Кълъчдароглу това може да е и завършек на политическата му кариера.

 Кълъчдароглу в кухнята, Ердоган в Spotify: борбата за бъдещето на Турция Кълъчдароглу в кухнята, Ердоган в Spotify: борбата за бъдещето на Турция

Кълъчдароглу на пръв взор осъзнава това. В " Туитър ", който бе основно място и за акцията му на първия тур, той се опита с тъмно изложение на бъдещето и предизвестие за задаваща се " бездънна мрачевина ", в която дамите ще са безправни, да всее боязън изключително у младите гласоподаватели.

Нищо от казаното обаче не предрешава вота. Гласувалите " за " смяна на 14 май бяха повече от тези " срещу " нея, както споделя и опозицията; просто не бяха задоволително. Турските акции стават все по-непредсказуеми; както при първия тур, за две седмици всички прогнози може да се окажат неверни.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР