Той е съвестта на днешна Америка. Той знае какво има

...
Той е съвестта на днешна Америка. Той знае какво има
Коментари Харесай

Кеворк Кеворкян: 20 години от злодеянието в Ирак

Той е съвестта на днешна Америка.
Той знае какво има в сърцевината на бъдещето.
Той е най-често цитираният академик и политолог в света.
Роден е през 1928 година във Филаделфия.

Велик академик в региона на математическата филология.
Професор във Факултета по модерни езици и филология в Масачузетския технологически институт в Бостън.
Член на Американската академия за просвета и изкуство и на Националната научна академия на Съединени американски щати.

Някои го дефинират като най-цитирания създател след Библията и Шекспир.
За други е „ вътрешен зложелател №1 на Америка ”, което не му пречи да се употребява с голяма известност.

Чомски – съвестта на международната интелигенция.

Разговорът е излъчен във „ Всяка неделя “ на 20 юни 2004 година - ефирен мост със студиото на Масачузетския технологически институт, Кеймбридж.

ВИЖ ВИДЕОТО
***
/други фрагменти от интервюто/

Съединени американски щати СА ОПАСНИ ЗА СВЕТА И ЗА СЕБЕ СИ

− Проф. Чомски, за какво смятате, че американските имперски упоритости са рискови даже за Съединени американски щати?

− Според тактиката Съединени американски щати ще имат право на владичество в международен мащаб. Първото тестване на тази теория е навлизането в Ирак − безочливо предизвикателство против интернационалното мнение, пренебрежително отношение даже към съдружниците на Щатите. И разузнаването, и политическите наблюдаващи предвидиха, че войната в Ирак
ще усили опасността от тероризъм в международен мащаб, което се и случи. Беше направена и прогноза за интернационалната изолираност на Съединени американски щати. Ненавистта към администрацията на Съединени американски щати доближава невиждани нива. Съединени американски щати губят контакт с елитите в международен мащаб и несъмнено, случилото се в Ирак е симптом за немислим неуспех на една военна интервенция.

 

− Веднъж казахте, че тероризмът може да се понижи, като се престане да му се спомага? Какво значи това?
− Ами простичко е. Ако една страна взе участие в терористични дейности, общата терористична опасност нараства. Тя може да намалее, в случай че страната се отдръпна от сходна политика. А Съединени американски щати организират широкомащабен държавен тероризъм в продължение на десетки години.

− Има ли признаци медиите да се освобождават в някаква степен от контрола?
− Ако медиите избират да поддържат държавната пропагандна машина, то това си е техен избор, никой не им е опрял дуло в челото. Това е въпрос на умишлен избор от страна на медиите.
Да вземем масираната траурна гала за Роналд Рейгън. Да се боготвори един водач е въпрос на свободен избор. Но това не може да отхвърли обстоятелството, че администрацията на Рейгън бе проводник на огромен държавен тероризъм в Централна Америка, в Южна Африка. Той поддържаше апартейда, който унищожи милион и половина души по света. Някой да го загатва? Но това е свободен избор, никой не
принуждава медиите.

− Сюзън Зонтаг беше споделила, че Америка не би трябвало да бъде единствено мощна. Каква уязвимост може да си разреши Америка?
− Американската военна мощ е уязвимост на Съединени американски щати и нещо изключително нездравословно за американския народ, в случай че под Съединени американски щати разбираме популацията, хората. Политиката, довела страната до натрупването на голям, непогасим дълг, от който страда обществената политика, е в ущърб на народа. Да, облагодетелства се една дребна група богати хора. И, съгласно мен, американският екстремизъм, арогантността на водачите, финансовата поддръжка за тях от икономическата върхушка, всичко това съставлява опасност за Съединени американски щати. Самата стопанска система е в спорно положение. Наскоро един водещ наблюдаващ я разказа по този начин: „ Америка харчи, Азия кредитира. “ Засега Азия е подготвена да финансира този дълг, само че обстановката е прекомерно деликатна. И още една сериозна уязвимост − публичното мнение има прекомерно едва въздействие върху държавната политика. Когато приказваме за други страни в сходно положение, споделяме, че страната се е провалила. А какво да кажем за Съединени американски щати?

− А коя ще бъде идната след Ирак опасност за Съединени американски щати?
− Ирак не беше източник на опасност за Съединени американски щати. Много беше гнило там, само че опасност нямаше. Ако вземем Кувейт и Иран − страни, директно потърпевши от експанзията на Саддам, те го мразеха, презираха, само че не се опасяваха от него. Ако интервенцията в Ирак бе съумяла по този начин, както бе планувано от цивилните в Пентагона, до момента Щатите несъмнено биха нападнали и Сирия, Иран, страните от Андите. Просто неуспехът в Ирак не че сложи точка на този развой, просто го забави. Процесът продължава, само че по-заобиколно. Перспективата е прекомерно мрачна. Президентът се показва за набожен маниак, който надали не има директна телефонна връзка с Господ и получава разпоредби от него. Официозни издания пишат, че канцеларията на Белия дом се тормози, че Буш може да излезе от надзор, че обикаля из кабинетите и приказва за божията воля, за задачата, която му е упълномощил Бог. Бога ми, представете си, този човек може да натисне бутона... Положението е извънредно рисково.

− Какво провокира закона за патриотизма?
− След 11 септември стана ясно, че всяка властова система в света ще експлоатира нещастието, с цел да упражнява насила над популацията. Такава е природата на страната. И в Съединени американски щати това бе законът за патриотизма. Претенциите, заложени в този закон, отиват надалеч оттатък рамките на всички господарски упоритости, които друга администрация в Съединени американски щати е имала. Бихме могли да приказваме за полуфашистки режим. Хора могат да бъдат пращани в пандиза без съд и присъда. Това е съществено посягане върху главните свободи. Администрацията на Буш се надяваше да бъде признат и още по-драконовски

закон, който да лишава поданство. Но популярност Богу, опозицията не го позволи.

− Какво има в сърцевината на бъдещето, съгласно вас?
− Аз би трябвало да ви запитам. В края на краищата вие и аз, ние би трябвало да определим това.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР