Той е рок и блус-китарист и певец. Роден е на

...
Той е рок и блус-китарист и певец. Роден е на
Коментари Харесай

Той получава двойка по музика, а след това се превръща в един от най-виртуозните музиканти на всички времена

Той е рок и блус-китарист и артист. Роден е на 27 ноември 1942 година в Сиатъл. Той оказва голямо въздействие върху развиването на музиката. Повлиян е от блус-китаристи като Мъди Уотърс, Би Би Кинг. Започва да концертира под името Джими Джеймз. Познахте ли го? Става въпрос за Джими Хендрикс, а Sofia24.bg  ще ви опише за него. Джими Хендрикс е един от най-хубавите американски реализатори на 20-те години на предишния век. Считан е за един от най-великите реализатори и китаристи на всички времена.

Джони Алън Хендрикс, преименуван на Джеймз Маршал Хендрикс през 1946 година, в памет на умрелия брат на татко му. През 1965 година образува групата “Джими Джеймз енд Флеймс " и свири в клубовете на “Гринич Вилидж ". В Лондон основава триото “Икспириънс " дружно с Ноел Рединг – китара, и Мич Мичъл – ударни принадлежности, с което записва първия си шлагер “Хей, Джо " и най-значимите си албуми. Свири на фестивалите в Монтерей (1967 г.) и Уудсток (1969 г.). След това основава групата “Бенд ъф Джипсис ", която съществува единствено няколко месеца. Последният му огромен концерт е на о. Уайт (1970 г.). Умира в Лондон от свръхдоза опиат.

Родителите му се развеждат през 1951 година, а майка му умира през 1958 година, когато той е 16-годишен. Джими е мощно завързан към баба си по майчина линия, която е индианка (чероки) и от която наследява мощното възприятие на горделивост и почитание към корените си.

След гибелта на Люсил, Ал подарява на сина си едно укулеле и по-късно му купува акустична китара за 5 $. Любопитно е, че през същата година единствената му двойка в учебно заведение е по музика. Джими Хендрикс, който е левичар, употребява това доста ловко. Музикални принадлежности се създават за десничари, тъй че Джими стартира да свири на китара, като я обръща с главата надолу. Първата си акустична китара той получава на към 16-годишна възраст.

Това, което въодушевява Хендрикс в младежките му години, е едно присъединяване на Елвис Пресли в Сиатъл. След като свири в няколко локални групи, Хендрикс постъпва в армията в 101 въздушнодесантна дивизия като парашутист, с цел да избегне двугодишна присъда за шофиране на крадена кола. По-малко от година по-късно е уволнен по здравословни аргументи, защото счупва глезена си при парашутен скок. През 1966 година Джими образува своя група, Jimmy James and the Blue Flames, и се открива в Ню Йорк. Китаристът Чаз Чандлър го води в Англия, като му оказва помощ да образува групата The Jimi Hendrix Experience с бас-китариста Ноел Рединг и барабаниста Мич Мичъл.

Първият сингъл на Джими е вид на песента  " Hey Joe “, която е стилизирана блус песен, написана от Били Робъртс и която по това време е " стандарт “ за рок-групите. Джими прави гражданска война в жанра рокендрол, откакто песента е записана по реформаторски метод, като смесва рок и блус. Успехът на Хендрикс се затвърждава с песните  " Purple Haze “ и  " The Wind Cries Mary “, които дружно с  " Hey Joe “ са шлагери в Топ 10 класацията.

Славата на Jimi Hendrix Experience продължава да пораства след първия албум на групата - Are You Experience. Хитове като " Red House “, " Highway Chile “ и " Remember “ – се изкачва до пето място в класацията Billboard 200. Хендрикс, дружно с приятелката си Кати Ечингам, се открива в Лондон и наема квартира на улица " Брук “ 23. Любопитен е фактът, че на улица " Брук “ 25 през 18 век е живял бароковият композитор Георг Фридрих Хендел и Хендрикс е бил очевидно удовлетворен от това съвпадане.  

Хендрикс е прочут с перфекционизма, който влага в записите на музиката си. Всяка ария е записвана безчет пъти, до момента в който той открие вярното ѝ звучене ( " Gypsy Eyes “ e записвана 43 пъти). В САЩ Джими Хендрикс изнася представлението на живота си на поп фестивала в Монтерей, който се организира през 1967 година. В края на шоуто той запалил китарата си пред изпаднала в възторг аудитория. Така се ражда легендата Джими Хендрикс. През същата година той издава и втори албум, който се изстрелва на върха на класациите при излизането си. Той се  нарича Axis: Bold as Love. По време на основаването на албума се демонстрира невероятният му гений да написа песни. Третият албум – Electric Ladyland – има шлагери като " All Along the Watchtower “. Той е публикуван през 1968 година. Освен че е единственият му албум номер едно, това е и най-успешния му в комерсиално отношение албум.

Разширяването на музикалните хоризонти на Хендрикс е съпроводено с утежняването на връзките му с Ноел Рединг и през 1969 The Jimi Hendrix Experience се разпада. Той е арестуван на летището в Торонто, откакто в багажа му е открит хероин. Хендрикс е освободен след гаранция от 10 000 $. По-късно е оневинен, защото управляващите намират за безапелационни изказванията му, че опиатът е подхвърлен в чантата му от обожател, без негово познание. През август 1969 Хендрикс образува нова група, наречена Gypsy Suns and Rainbows.

Със своите албуми и песни, оглавяващи класациите на Съединени американски щати и Англия през 60-те години на предишния век, известният артист, създател на песни и китарист печели почитатели по целия свят със своето театрално наличие и новаторско звучене. В късата си музикална кариера, траяла към пет години, той  издава доста шлагери, измежду които са първият му сингъл " Hey, Joe “, " All Along the Watchtower “ и " Purple Haze “. 

През кариерата си на музикант Хендрикс е имал разнообразни китари, в това число и един Gibson Flying V, която той оцветява с психиделични рисунки. Все отново китарата, която най-много е обвързвана с неговото име е Fender Stratocaster или " Strat “. Някои смятат, че Хендрикс е съдействал най-вече, с цел да стане Stratocaster най-продаваният модел китари в историята. 

През юли 1970 година той свири пред най-голямата си публика – 400 000 души на поп фестивал в Атланта, Джорджия, а през август е последното му появяване във Великобритания на Isle of Wight Festival с Мичъл и Кокс. Хендрикс показва на сцената разочарованието си от желанието на публиката да слуша единствено старите му шлагери. 

На 6 септември 1970 г. е последното му осъществяване онлайн в Германия, където е освиркан от публиката. Седмица по-късно на сутринта на 18 септември е открит мъртъв в апартамент на хотел " Samarkand “. Той прекарва нощта с немската си приятелка Моника Данеман и умира. И трите албума на Джими попадат в класацията на 500-те най-велики албума на всички времена съгласно Rolling Stone. Посмъртно получава звезда на Холивудската алея на славата на 14 ноември 1991 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР