Той е предприемач и инвеститор. А сега се очаква да

...
Той е предприемач и инвеститор. А сега се очаква да
Коментари Харесай

Предприемач и инвеститор, който влиза в политиката като кандидат за кмет на София. Кой е Васил Терзиев?

Той е бизнесмен и вложител. А в този момент се чака да влезе в политиката като претендент за кмет на София на Политическа партия, Демократична България и „ Спаси София “. Кой е Васил Терзиев?

Три партии издигат обща кандидатура за кмет на София. Целта им е да сложат завършек на 18-годишното ръководство на ГЕРБ в столицата. Отговорът на въпроса дали ще съумеят зависи и от личността на самия претендент.

“Продължаваме смяната ”, “Демократична България ” и “Спаси София афишират общия си претендент за кмет на София във вторник вечерта. Името му до момента не е обществено обявено, само че към този момент се знае, че това ще бъде предприемачът Васил Терзиев.

Терзиев е един от създателите на сполучливата българска софтуерна компания „ Телерик “, продадена преди близо десетилетие на рекордната по това време сума от 262,5 млн. $. Доскоро беше сътрудник във фонда за рисково вложение „ Илевън “. Инвестирал е в започващи компании и е подпомагал просветителни начинания.

Терзиев няма никакъв опит в политиката. Рядко е заемал обществено политически позиции. Изключението е присъединяване му в проява в поддръжка на държавното управление на Кирил Петков предишното лято, когато то беше свалено с избор на съмнение.

Терзиев не е изразявал до момента обществено възгледите си за ръководството на София.

Появиха се и полемики към предишното на фамилията на Терзиев. Но за това – по-късно.
Как се появи кандидатурата на Терзиев
Името на Васил Терзиев се разисква като допустима номинация за кмет на София от месеци.

Първото индиректно удостоверение се появи в записа от съвещание на Националния съвет на “Продължаваме смяната ” (ПП), публикуван от депутата Радостин Василев. В записа се чува разискване на концепцията за общо държавно управление на ПП-ДБ и ГЕРБ. Глас, наподобяващ на този на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков, споделя:

“Говорихме с Васко Терзиев, да го запитвам. Викам: “Пич, ти си претендент за кмет, какво мислиш по тая тактика? ”

В средата на предходната седмица няколко издания, измежду които Медиапул, Дневник и Клуб Z, написаха, като се позоваха на свои източници, че Терзиев ще бъде претендентът за кмет на София на партиите “Продължаваме смяната ”, “Демократична България ”, “Спаси София ”, подкрепени от цивилен организации.

Източници на Свободна Европа също потвърдиха, че обединенията са се обединили към кандидатурата на Терзиев. Номинацията ще бъде оповестена публично във вторник.

Трите партии желаят да повдигнат общ претендент за кмет и обща листа за общински съветници, тъй като считат, че по този начин имат максимален късмет да победят ГЕРБ на идните през есента постоянни локални избори. В София от 18 години ръководи ГЕРБ. Първо кмет беше Бойко Борисов (2005 – 2009 г.), а от този момент до момента – Йорданка Фандъкова. През януари тя заяви, че няма да се кандидатира отново. Досега ГЕРБ не е съобщила своята номинация за претендент за кмет на София.

Още преди този момент Терзиев получи обществено поддръжка от представители на софтуерния бранш и на неправителствени организации.

“С ентусиазъм споделям, че Васил Терзиев ще е претендент за кмет на София ”, написа във Facebook в четвъртък Никола Рахнев от самодейността Гората.бг. “Прекрасна вест е, тъй като София заслужава да има в действителност добър кмет, тъй като ние, хората от София, го заслужаваме! ”.

Подкрепа изрази и Светлин Наков, създател на СофтУни. И той, и Рахнев персонално познават Терзиев.

“Моята поддръжка е лична, не е към някоя партия или политическа организация ”, написа Наков във Facebook, като добави, че познава Терзиев от над 15 години.
Предприемач и вложител
Васил Терзиев има опит като бизнесмен в софтуерния бранш. Той до момента не е заемал никаква социална служба, не е бил претендент за обществен пост и не се е занимавал с политика.

Терзиев е най-популярен като един от създателите на една от най-успешните български софтуерни компании „ Телерик “ (Telerik). Той основава компанията през 2002 година дружно със Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев, а нейната продажба на американската софтуерна компания „ Прогрес “ (Progress) за 260 млн. $ през 2014 година е най-голямата сходна договорка в българския софтуерен бизнес в оня миг.

Васил Терзиев е съосновател и на „ Телерик Академия “ (Telerik Academy), в която се образоват програмисти, както и на бизнес инкубатора „ Кампус Екс “ (Campus X), който цели да сътвори удобна среда за започващи компании.

След продажбата на „ Телерик “ Терзиев стартира да влага в започващи компании. В края на 2017 година той се причислява към към ръководството на фонда за рискови вложения „ Илевън “ (Eleven) – позиция, която напуща през май тази година, а на мястото му идва различен създател на „ Телерик “ – Светозар Георгиев. Терзиев остава вложител във фонда.

Терзиев е бил член на управителния съвет на просветителната организация “Заедно в час ”, както и на Американския университет в България, където също е сменен от Светозар Георгиев.

Васил Терзиев е приключил Американския университет в Благоевград.
Какви са политическите му позиции
Васил Терзиев рядко е изразявал политически позиции в свои изявленията и обществени изяви.

Едно от изключенията е присъединяване му в протест в поддръжка на държавното управление на Кирил Петков в средата на 2022 година Демонстрацията се организира в навечерието на вота на съмнение против кабинета, който го смъкна след към шест месеца на власт. Срещу държавното управление на Петков гласоподаваха ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и “Възраждане ”.

Тогава Терзиев сподели пред Свобода Европа, че демонстрацията е “знак, че това, което се случва, за нас не е задоволително ”. Той сподели също, че не е склонен с това “отново да се не престават старите модели на хора, които не се вясват в Народното събрание, седят някъде надалеч, взимат решения и го играят като кукловоди ”.

“Това за нас не е методът, по който демокрацията би трябвало да работи. Никой не е дал своя вот за хора отвън Народното събрание, които да си седят някъде надалеч във вилата, къщата и да вземат решение какво би трябвало да създадат натискачите на копчета вътре в Народното събрание ”, добави Терзиев – без да спомене имена.

В своя профил във Facebook Терзиев подлага на критика заливането с алена багра на постройката на представителството на Европейската комисия в България. Това се случи на 21 май по време на протест на проруски стачкуващи, на който участваха и депутати от “Възраждане ” и Българска социалистическа партия.

“Много непристойна постъпка. […] Подобни осъществявания единствено надграждат неприятния ни интернационален имидж и споделят: “Ние не желаеме да сме част от Европа ”, написа Терзиев тогава.

Преди парламентарните избори на 2 октомври 2022 година разгласява клип във Facebook, в който в началото се появява с торба на главата и подписва контракт. После маха торбата и приканва хората да излязат и да гласоподават – тъй като противоположното е да разчитат на някой различен да диктува вместо тях разпоредбите в техния „ цивилен контракт “ с страната. Терзиев не пропагандира за съответна партия или политик, а за интензивност.

Терзиев не е изразявал до момента обществено възгледите си за ръководството на София. Свободна Европа опита да се свърже с него, само че той не отговори на позвъняванията.
Какво се знае за фамилията му

В последните седмици, откогато Васил Терзиев се загатва в изявления като евентуален претендент за кмет на София, започнаха да излизат и публикации за членовете на фамилията му. Сред представители на демократичната общественост се породи полемика поради изявления за комунистическо родословие на претендента.

В телевизионно изявление Методи Андреев – ръководител на комисията за откриване на досиетата на Държавна сигурност в интервала 2001-2002 година сподели, че, дядо на Терзиев е дългогодишният шеф на Трето ръководство на Държавна сигурност (военното контраразузнаване) – това е ген. лейт. Васил Павлов Терзиев. Андреев сподели още, че бащата на претендента – Александър Терзиев, е бил офицер от Първо основно ръководство на Държавна сигурност – или разузнаването на комунистическа България, като с сходно минало са били и братът на дядото, и чичото Терзиев. Андреев посочи, че децата не дават отговор за родителите си и предишното, само че „ в България хората са чувствителни “.

От изброените имена единствено едно излиза в сегашния лист с хора, тествани за съпричастност към Държавна сигурност. Списъкът се поддържа от настоящата комисия по досиетата, само че законът планува, че на инспекция за досие подлежат единствено хора, които са заемали или са били претенденти за обществен пост след 1990 година

В системата на комисията по досиетата излиза единствено името на индивида, представен от Андреев като чичо на претендента за кмет – Павел Тодоров Терзиев. Според документите той е бил щатен чиновник на Пето ръководство на Държавна сигурност, а след 1990 година – до юни 1992 година – е бил шеф на поделение в Националната работа за защита. В това обществено качество Павел Терзиев и тестван и оповестен като щатен чиновник на Държавна сигурност от настоящата комисия по досиетата – с решение от 2010 година

*Текстът е оповестен в. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР