Той е от породата на патриарсите. Но не си го

...
Той е от породата на патриарсите. Но не си го
Коментари Харесай

Сбогом, Джеки! За Анжел Вагенщайн в сегашно време

Той е от породата на патриарсите. Но не си го представяйте с дълга бяла брада и с скиптър. Когато стартират да снимат филм за живота му, някой кастинг режисьор може и това да предложи, само че ще сбърка! Той е патриарх от друга порода. Забавен, шеговит, подигравателен, надарен, шеговито-елегантен, любезен.Един ден несъмнено ще има подобен филм. Защото различен подобен живот няма. В сюжета ще написа следното:

Той е от породата на патриарсите. Но не си го представяйте с дълга бяла брада и с скиптър. Когато стартират да снимат филм за живота му, някой кастинг режисьор може и това да предложи, само че ще сбърка! Той е патриарх от друга порода. Забавен, шеговит, подигравателен, надарен, шеговито-елегантен, любезен.

Един ден несъмнено ще има подобен филм. Защото различен подобен живот няма. В сюжета ще написа следното:

Анжел Вагенщайн. Роден сред тепетата на Пловдив, прекарва " босоногото си детство " по френските направления на своите родители, разтревожен дух, попил бащиното чувство за независимост. И тази нужда ще го води през всичките негови щури години на бунтовник, скитник, бард на словото и облика.

Расте по време на оцветена в кафяво ера. Евреин. Става антифашист. Как другояче? РМС е " празникът на неговата младост ", неговото " възбудено обществено мислене ". Непокорен. Въдворен е в еврейски трудов лагер в Македония. Македония - откъдето българската армия ще изпрати част от 11343-та дами, мъже и деца към газовите камери на Треблинка. Но това се случва по-нататък.
Реклама
Нататък: Джеки бяга от лагера и се включва в незаконната битка. Ръководи бойна група, която опожарява огромен немски склад. Заловен е при друга акция, вкаран е в пандиза и е наказан на гибел. Годината е 1944. Той е на 22. Спасяват го бомбардировките над София. Затворът е отчасти опустошен, пандизчиите са преместени, осъществяването на присъдата се бави и идва краят на войната. Така завършва първият епизод на един стогодишен живот сред няколко култури, няколко езика, голям брой скиталчества.

Да оставим идващите епизоди на други сценаристи. В тях ще има подиуми от следването по кинодраматургия в Москва, от влюбванията му - в хора, хрумвания, каузи; от хумора му, от работата по филмите му. Статистиката оповестява за 50 киносценария осъществени в 5 страни и осем малките екрани. Първите международни кино награди за България са извоювани точно от него. ( " Тревога ", " Звезди " ). Носител е на държавни оценки, интернационалните награди (едно от тях е френското звание " Офицер на Ордена за заслуги към нацията " ), притежател е на почести, самопризнания.

Обществената му активност, насладите от постигнатото, разочарованията от пропуснатото са нашата днешна история. Ще го чуем на първия протест след рухването на Тодор Живков от власт през ноември 1989: " Момчета и девойки, внимавайте да не ви излъжат, както нас ни излъгаха през 1956 година " Отдавна ли беше това?.

Джеки ни напусна предходната седмица. Той съчетаваше някаква библейска мъдрост - от тези, които се предават (незнайно как) от потомство на потомство, с хлапашка лудория и нюх за земните прелести на всекидневния живот.
Реклама
Понякога се замеряхме с вицове от един еврейско-руски алманах с анекдоти и афоризми, такива, за които Кремъл мигновено те изпращаше в Сибир. Днес Джеки би споделил " Всички аналогии със настоящето са годни. " Ето един от тях:

В деня на погребението на Ленин един евреин чете афиш: " Вождът умря, само че неговото дело живее! ". И възкликва: " Колко тъжно, какъв брой тъпо! Хубав човек беше Вожда Щеше да е по-добре той да живее, а делото му да почине. "

Цялата палитра на неговата плетеница-живот я има в книгите и филмите му - в романите, преиздавани, награждавани, превеждани, в публицистиката и записките. Политически привързан, положителен, пореден. Трудно се примиряваше с разпадащата се човешка просвета, с шествието на простащината.

Когато на хоризонта се явиха още веднъж кафяви петна, той се избави от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР