Той е най-вероятният следващ канцлер на Германия: Олаф Шолц притежава

...
Той е най-вероятният следващ канцлер на Германия: Олаф Шолц притежава
Коментари Харесай

Човекът с износеното кожено куфарче, който скоро ще стане канцлер на Германия |

Той е най-вероятният идващ канцлер на Германия: Олаф Шолц има голям политически опит, само че не свети със мощна харизма. Често даже политикът-прагматик е бил подценяван. Кой е Олаф Шолц?

Ако всичко върви по проект, през декември 63-годишният социалдемократ Олаф Шолц ще наследи Ангела Меркел на канцлерския пост. В канцлерството в Берлин той евентуално ще влезе със своето износено кожено куфарче, което го съпровожда на всички места през последните 40 години. Шолц ще застане отпред на обединението „ светофар “ – съюз сред социалдемократи, Зелени и либерали, което след два месеца договаряния се сплоти към общ съдружен контракт.

През 2019 година Шолц бе надвит в конкуренцията за водач на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Интровертният прагматик загуби конкуренцията освен тъй като партията търсеше мощно ляво управление, само че и тъй като Шолц в никакъв случай не е успявал да завоюва сърцата на постоянно мощно прочувствените социалдемократи. Кой би повярвал тогава, че някой ден ще стане канцлер?

Хладнокръвно напред макар провалите

От 2018 година Шолц е финансов министър и вицепремиер в последното държавно управление на Ангела Меркел - „ огромната коалиция “ сред християндемократите от ХДС/ХСС и ГСДП. Към края на мандата той остана единственият политически коз на социалдемократите, който се радва на необятно утвърждение. Тогава ГСДП изоставаше съществено в изследванията.

Месеци наред кандидатурата на Шолц за канцлер бе осмивана. Но стоическият метод, по който той невъзмутимо продължаваше акцията си все пак, е една от тайните на триумфа на евентуалния предстоящ канцлер.

Преглътни провалите без недоволство, изправи се, решително продължи напред и в никакъв случай не се съмнявай в себе си - това е мотото на родения в Оснабрюк през 1958 година политик. От няколко години Олаф Шолц живее със брачната половинка си - просветителната министърка на провинция Бранденбург Брита Ернст - в Потсдам, единствено на няколко километра от Берлин.

През своята дълга политическа кариера Шолц е претърпял съществени катаклизми, само че нито един не е съумял да го отклони от пътя му. Дори парламентарните анкетни комисии за данъчния скандал Cum-Ex и казусът за машинация с Wirecard не съумяха да му навредят. Вярно е, че по време на чуванията в комисиите Шолц не се показа добре: той непрекъснато се преструваше, че не може да си спомни нищо. Но последвалата обществена рецензия отшумя заради липса на субстанция.

Шолц има дълга политическа кариера

Шолц постепенно, само че решително се изкачва по политическата стълбица. През 80-те той е заместник-председател на младежката организация на ГСДП - „ Jusos “. Тогава се бори за коренно „ превъзмогване на капиталистическата стопанска система “. Но като юрист по трудово право в лична адвокатска фирма в Хамбург той бързо научава по какъв начин стопанската система и частната самодейността действат. И това го оформя като политик.

Не единствено стопански Шолц се числи към по-консервативното крило на социалдемократите. Като сенатор по вътрешните работи в Хамбург през 2001 година Шолц се застъпва за използването на еметици (противоотрова, която провокира повръщане – б.р.) за запазването на доказателства против евентуални наркодилъри. През 2010-а той поддържа противоречива промяна на трудовия пазар, която усили натиска върху безработните.

Силните страсти са му непознати

Заради съвсем идентичните технократски формулировки в речите му, претендентът за канцлер получи псевдонима „ Шолцомат “ (от Шолц и автомат). „ Аз бях продавач на посланието. Трябваше да покажа известна неотстъпчивост “, оправда се по-късно Шолц.

Но това е единствено част от истината. Шолц е човек, който не демонстрира страстите си. Той е изцяло невъзмутим. Дори в моменти на огромна наслада, припомня за английски иконом. Хората, които са работили дълги години с него, споделят, че в никакъв случай не са го чували да покачва звук. Когато се ядоса, той стартира да пристъпва от крайник на крайник, а ушите му почервеняват. Нещото, което можеше да видим и на телевизионните диспути по време на акцията.

От 2007-а насам Шолц съвсем от самото начало заема високи управнически постове. Първо като федерален министър на труда, след това като кмет на Хамбург. През 2018-а година той се връща в Берлин и става министър на финансите и вицеканцлер. Говори се, че още тогава е гледал към канцлерския пост. Влиянието му съществено набъбна по време на пандемията. Финансовият министър се застъпваше за помощи в размер на милиарди. И използваше това, с цел да попада под светлините на прожекторите. „ Това е базуката, с която в този момент ще създадем нужното “, даде обещание той напролет на 2020 година.

Предизвикателствата пред новия канцлер ще са доста

Германия може да се оправи финансово с пандемията, това е мотото му от този момент. Федералната република ще вземе дълг в размер на 400 милиарда евро до края на 2022 година Страната ще може да изплати тези задължения, даде обещание Шолц в предизборната акция: „ Никой не би трябвало да се опасява от това, ние към този момент го направихме един път – след последната рецесия през 2008/2009 година – и ще го създадем още веднъж по-късно по-малко от 10 години. “

През есента на 2021-а година наподобява, че пандемията надалеч не е отминала. Високата инфлация се отразява тежко на стопанската система. Новата ръководеща коалиция би трябвало да вземе още задължения, с цел да избави бизнеса. Това ще изправи евентуалния канцлер Шолц пред големи провокации. Към тях се числи и менажирането на коалиция, формирана от три разнообразни партии.

Дори и по време на договарянията да наподобява като че ли хармонията значително е реализирана, несъгласия ще се появят. Тогава Олаф Шолц ще би трябвало да си спомни за едно изречение, което беше споделил още като кмет на Хамбург: „ Който си поръча водачество от мен, ще го получи. “

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР