Той е най-голямата гордост в тениса на родната си Шотландия

...
Той е най-голямата гордост в тениса на родната си Шотландия
Коментари Харесай

Имам голямо сърце. Шотландският боец Анди Мъри, който покори тенис корта

Той е най-голямата горделивост в тениса на родната си Шотландия и на цяла Англия. Истински шотландски войник, Анди Мъри минава сложен професионален път, само че чупи върхове, печели три трофеи от Големия шлем, две олимпийски и става номер едно в света. А през останалото време е благополучен татко на 4 деца.

Големият тенисист Анди Мъри през днешния ден чества своя 36-и рожден ден.

Упорит и издръжлив състезател, от време на време с избухлив характер, той споделя, че в всекидневието си не е подобен.

„ Хората, които ме гледат по малкия екран, мислят, че съм доста експлозивен и имам тежък темперамент. Това обаче не е по този начин. Извън корта съм доста спокоен. Не викам, не троша неща, не блъскам стените. Но когато съм на корта, от време на време го върша “, описа Мъри преди няколко години пред английския вестник " Телеграф ".

Той обаче има пояснение за това - не всеки път е вярвал в триумфа си и не е стигнал елементарно до върха, по пътя към който през годините хората са му „ казвали ужасни неща ". Един от тези случи е тъкмо след загуба от Рафаел Надал на полуфинала на Уимбълдън през 2011 година

" С жена ми вървяхме по улицата, когато една кола мина около нас и хората вътре ми изкрещяха „ Скапан загубеняк! “. Това се случи в миг от кариерата ми, в който към този момент бях почнал да се колебая в себе си. Много ме заболя “, споделя двукратният олимпийски първенец.
" Кошмар, който ще ме преследва постоянно "
Андрю Барън Мъри е роден в Глазгоу , Шотландия, на 15 май 1987 г . Двамата с година по-големият му брат Джейми обаче израстват в градчето Дънблейн и учат в локалното начално учебно заведение. Детството им е белязано от една от огромните нещастия във Англия, взела най-вече жертви – когато на 13 март 1996 година 43-годишният Томас Хамилтън нахлува в постройката с четири револвера. Той убива 16 деца и преподавател и ранява още над 10, преди да се простреля.

Мъри и брат му съумяват да се скрият и оцеляват. По-късно Анди не е податлив да приказва доста за това, само че в автобиографията си " Да отвърнеш на удара " той написа, че е познавал Хамилтън, който е водил младежка група в учебното заведение, и даже майка му го е возила с колата им.

През 2022 година, предизвикан от всеобща пукотевица в Тексас, Съединени американски щати, при която бяха убити 19 деца и две учителки, той описа повече за претърпяното:

" Бяхме в час и чухме мощен звук и писъци от далечния завършек на етажа. Учителката ни отвори вратата, с цел да види какво се случва и мигновено беше ударена от патрон в рамото. Тя ни извика да бягаме. Няма да не помни суматохата. Тичах и плачех. Около мен свистяха патрони ".

Успява да се скрия в помещение на чистачките. Когато е безвредно, напуща убежището си.

" Минах около няколко детски натрупа. По тях още имаше прясна кръв. Това е призрачен сън, който ще ме преследва постоянно ", сподели още Мъри.

Той добави, че е гневен и попита какъв брой още деца би трябвало да умрат в сходни произшествия, с цел да се предприеме самодейност против притежанието на оръжие в Съединени американски щати.

На летните игри в Рио де Жанейро пък съумява да отбрани своята олимпийска купа и става първият човек в историята на тениса, който реализира това.

На 7 ноември 2016 година Мъри се изкачва на най-високата позиция в Световната класация и остава № 1 в света 41 седмици.

" Познаваме се добре, имаме отлични връзки. Той е доста сензитивен и има ясни цели в живота. Със сигурност заслужава голямо почитание за това, което направи. Мога единствено да кажа, че справедливо е №1 сега ", споделя тогава за него Джокович.

Самият Мъри обаче не хвърчи в облаците и че си е мечтал за това неотдавна, защото не си е представял да изпревари Федерер, Надал и Джокович.

“Най-доволен съм, че го направих в тяхната компания. Беше необикновено мъчно да реализира тъкмо това, тъй като момчетата към мен са доста положителни. По-точно те са тримата най-хубави в историята ”, сподели тогава той.

Така Мъри се подрежда в топ 5 на тенисистите, спечелили най-вече парични награди от шампионати и надпревари. Но в идващите години той претърпява доста травми и интервенции, което пречи на кариерата му. Оказва се, че е роден с двустранна патела - положение, при което капачката на коляното остава като две обособени кости, вместо да се слеят дружно в ранна детска възраст.

Той не е диагностициран до 16-годишен. В годините по-късно постоянно е виждан да държи коляното си поради болката, даже се е налагало да напуща надпревари. По-късно претърпява и интервенция за промяна на дясна тазобедрена става.

И все пак, той съумя да се завърне на корта и през юни 2019 година завоюва Уимбълдън на двойки дружно с Фелисиано Лопес .

А през януари тази година, във втория кръг на Откритото състезание на Австралия, 35-годишният Мъри победи Танаси Кокинакис в героичен мач, който продължи пет часа и 45 минути и приключи след 4 часа сутринта в Мелбърн.

„ Беше необикновено, че съумях да обърна мача, Танасис играеше ужасно.
Започнах да играя по-добре с напредването на мача и, да, имам огромно сърце “, сподели тогава той.

Още през 2013 година Анди Мъри получи Орден на английската империя от принц Уилям, откакто завоюва първата си купа на Уимбълдън.

През 2017 година, когато беше едвам 29-годишен, той беше включен в новогодишната листа на заслужилите персони от английската кралица Елизабет II . Така Мъри беше почетен със званието " рицар " и с купата " сър " поради заслугите си към тениса и благотворителността.

Той е дипломат на „ Световния фонд за дивата природа “, както и създател на „ Malaria No More UK “ и играе благотворителни шампионати за набиране на средства.
Една обич, 4 деца
В персоналния си живот Анди Мъри е щастливо женен. Още през 2005 година против бъдещата си брачна половинка Ким Сиърс - щерка на играча и треньор Найджъл Сиърс, по време на US Open. 10 години по-късно двамата се венчаха в катедралата на Дънбейл, където той израства.

Анди и Ким към този момент имат четири деца – три девойки и едно момче, последното, от което се роди по време на пандемията от коронавирус през 2021 година Двамата не обичат да приказват за персоналния си живот, само че по-късно събитие той разкри пред медиите, че проектите им са били такива.


„ Жена ми искаше четири деца, постоянно е желала огромно семейство. Така че в този момент всичко е готово “, сподели той и посочи, че няма да усилват повече потомството си.

Двамата са щастливи и Ким постоянно го поддържа на корта.

Анди Мъри се самоопределя като феминист и неведнъж е защитавал дамите жените играчи и треньори. През юни 2020 година той поддържа и придвижването Black Lives Matter. Поддържа и правата на ЛГБТ хората и еднополовите бракове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР