Той е мюсюлманин, но вярва в доброто. И в това,

...
Той е мюсюлманин, но вярва в доброто. И в това,
Коментари Харесай

Бизнесменът Турхут Исмаил: Обиколил съм 200 катедрали, но ка...

Той е мохамеданин, само че има вяра в положителното. И в това, че Бог е един и не е значимо на кого се кланяш, а какви каузи вършиш.

Името му е Турхут Исмаил и влезе във фокуса на публичното внимание с това, че построи и реставрира доста православни храмове. Навръх 24 май 2022 година подари неповторимо платно на Желязната черква в Истанбул - създаде го от телешка кожа по технология отпреди 13 века. Турхут изясни, че е избрал „ Св. Стефан " като една от светините на Българското Възраждане. Една от последните му задания е да възвърне купола на католическия храм в Ямбол.



Галатапорт – новото круизно пристанище в Истанбул 

„ Църквата беше претърпяла огромен пожар. От Общината се пробвали да я  възстановят. Не се справили с купола - най-високата част, само че и най-сложна от архитектурна позиция. Старите шигли бяха изпопадали и при ремонта ги възстановихме. Подсилихме структурата на постройката и я укрепихме. Справихме се и с гниенето на дървото по покрива. За да има двойна отбрана, го облякохме с битумни керемиди и върху тях поставихме титан-цинкова ламарина - това му дава най-малко още 50-60 години живот “, описа пред „ Марица “ строителят реставратор.

Турхут стартира работа по храма през август предходната година. „ През септември в Бургас имаше мощен вятър и той сътвори бедствено състояние в региона - напомня строителят. - Вероятно тъкмо навременната ни интервенция предотврати възможни още по-сериозни вреди по католическата черква. “

През 90-те години на предишния век Турхут емигрирал в Испания и няколко години работил там. По това време посетил близо 200 католически катедрали зад граница. „ Никъде не бях виждал храм като този в Ямбол - с две крила. Лявото е издържано в канона на Римокатолическата черква, а дясното - на униатите. И в двете крила има по една топка с кръст. Един от кръстовете едвам бе оживял при пожара - възвърнах го, реставрирах и през днешния ден той се пази като музеен експонат в София. За храма в Ямбол направих и подарих два нови кръста “, изясни Турхут Исмаил. Най-силно усещане му прави куполът на катедралата в Ямбол, който е във тип на обърнато цвете. „ За първи път виждам сходен подробност, нещо извънредно комплицирано като осъществяване. Вероятно по тази причина седем-осем години този откъс бе оставен без интервенция след пожара “, добави строителят.



Турхут Исмаил се възхищава от турския президент Ердоган

 

Построена на 15 август 1906 година, църквата сплотява две крила - едното е западен ритуал и се назовава „ Пресвето сърце Исусово “, а другото, направено по каноните на източния обряд - „ Св. св. Кирил и Методий “. Помещенията си поделят свещениците и монахините. Още в годините на Балканската война женското поделение е било употребявано за военна болница. В частта на свещениците е бил ситуиран щабът на военачалник Данаил Николаев, а от 1927-а тя се трансформира в католическа Духовна семинария. Отделението на монахините пък става Девически интернат. Сградата придобива днешния си приключен тип през 1927 година
  Подходи към задачата с внимание и подготвеност


Монсеньор Христо Пройков, Апостолическия екзарх за българите католици

 

Православни свещеници от Ямбол, които към този момент бяха работили със строителя Турхут Исмаил, ни насочиха към него. Църквата беше потърпевша при пожар - имаше потребност незабавно да бъде ремонтирано кубето. Трудна задача, която изискваше намесата на експерти. Става дума за католическа черква, която принадлежи към епархия „ Свети Йоан 23 “ в София.



Срещнахме се с господин Турхут Исмаил, той ни се показа и сподели, че разполага с малко свободно време, тъй като е доста ангажиран. Но одобри предизвикването и в доста къси периоди професионално и правилно направи този незабавен ремонт. Мога единствено да изразя нашата признателност към него.



Бих добавил, че Турхут е един прелестен човек, с който може да се беседва по разнообразни тематики. Обиколил е света и познава разнообразни католически места, за които приказва с подготвеност и огромно почитание. Действително е един доста необятно скроен човек. 


Баща по предопределение
Турхут Исмаил е строител по специалност, мъдрец по душа и татко по предопределение. Има четири прелестни дъщери - Самира, Тиара, Ясмин и Елис.

„ За мен е значимо всеки човек да откри своето благополучие. Без значение е дали ще реставрира църкви, или ще слага олимпийски върхове, в фамилната среда или посредством комплицирани интервенции в банковата сфера. Важното е да правиш нещата от сърце “ - това е философията за живота на строителния бизнесмен. 

„ На рождения ден на най-малката ми щерка Елис бяхме в Истанбул. Разхождахме се със фамилията ми и по този начин попаднахме на откриването на Галатапорт - новото круизно пристанище, което трансформира Истанбул в една от най-атрактивните насочни точки за круизи по Средиземноморието и Черно море “, споделя строителят. По същото време на брега на Босфора минава формалната делегация на турския президент Реджеп Ердоган. Нашият бизнесмен не пропуща момента, с цел да замени няколко думи с президента на южната ни съседка. Снимат се, а Ердоган подарява кукли на дъщерите му. 



„ Имам почитание и почит към мощни персони - бърза да добави Турхут. - Когато са сигурни в правотата на своята идея, тези хора я следват до дъно и отстояват правотата на своите позиции. Такъв беше починалият към този момент проф. Божидар Димитров, подобен е и Ердоган. И двамата имат отношение към културно-историческото завещание.

Да си спомним заслугите на нашия историк за възраждането на Голямата базилика в Плиска. И скъпата помощ на Ердоган, който отпусна близо 8 млн. лв. за ремонта на Желязната черква в Истанбул.

Да не приказваме за другите му грандиозни планове - втория Босфор, мегапроекта, който надминава всичко до момента. Наскоро пътувах с колата си през моста „ Чанаккале “, да загатна и футуристичната автомагистрала от Истанбул за Измир. Да не приказваме за високоскоростните влакове, които видях наоколо до автомагистралата за Анкара. Всеки път когато вървя в Турция, я откривам все по-променена с нови инженерни чудеса “, очарован е нашенецът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР