Той е милиардер, медиен магнат и популист. И има тъмно

...
Той е милиардер, медиен магнат и популист. И има тъмно
Коментари Харесай

Историята на милиардера Андрей Бабиш


Той е милиардер, медиен магнат и популист. И има мрачно минало. А в този момент може да стане и народен представител. Богаташът Андрей Бабиш, именуван " чешкият Берлускони ", има отлични шансове да влезе в чешкия парламент.

Прага, 9 часа сутринта. Мъж към 60-те стои на входа на метрото и популяризира старателно своя политически план, наименуван АНО. Раздава на минувачите понички. Агитаторът се назовава Андрей Бабиш. За него се знае, че е цялостен с пари. Свикнал е да получава от живота това, което желае. Научен е, че нещата би трябвало да стават бързо и дейно.

Минувачите, към които Бабиш се обръща с думи като " красива госпожице ", " бабо " или " шефе ", нямат задръжки и драговолно си взимат от закуските. Почти никой не се интересува от предизборната стратегия на милиардера.

Вселената на Бабиш

Бабиш е родом от Словакия, само че има чешки паспорт. През 90-те години основава своята империя " Агроферт ", която работи в областта на химическата и хранително-вкусовата индустрия. Неотдавна стана притежател и на медийната група, която издава два от водещите чешки вестници - " Млада фронта през днешния ден " и " Лидове вести ". Списание " Форбс " прави оценка благосъстоянието му на 2 милиарда $.

Сега Бабиш се е устремил и към Народното събрание в Прага. Последните социологически изследвания сочат, че на идните този уикенд парламентарни избори той с лекост ще вземе сред 10 и 16 %.

До тези предварителни избори се стигна, откакто предходният парламент се саморазпусна поради серия от корупционни кавги и съдружни изневери. Точката постави една пикантна спекулация към най-близката сътрудничка на премиера Петер Нечас, която се оказа и негова държанка. Този скандал изстреля отвращението на чехите от политиката до рекордни небеса.

" Ние не сме политици, ние работим ", четем върху предизборните плакати на придвижването АНО. Посланието на Бабиш към гласоподавателите: светът на политиката е свят на неизпълнените обещания, на лъжите, закононарушенията и корупцията, до момента в който аз пристигам от различен свят - света на бизнеса.

Бабиш по време на акцията с поничките

Бабиш упорства страната да бъде ръководена като компания. На въпрос на публицисти какво по-точно значи това, той отвръща язвително: " Само един глупак не може да проумее какво значи една страна да се ръководи по този начин, както се управлява компания ". И въпреки всичко коментира - това ще рече да се гони облагата и да се подкрепят слабите.

Бабиш рядко навлиза в елементи. Когато го попитат какви са политическите му цели, той скача от тематика на тематика, ругае ту десните, ту левите и съвсем в никакъв случай не приключва изречението си. Но от него ще чуете сентенции като тези: " Цели 23 години се движим в неверната посока, време е да я обърнем " ; или: " Нашата стратегия е елементарна - ние ще сме първите от началото на прехода до момента, които ще изпълнят обещанията си ".

" Агент Буреш "

Бабиш израства в фамилията на чехословашки посланик. Началото на кариерата му е обгърнато в мъгла. В началото на 90-те години той се снабдява по неведоми пътища с пражкия филиал на концерна " Петримекс ". Освен това се знае, че преди време е сътрудничил на Държавна сигурност. Преди две години беше намерено картончето му на помощник с псевдонима " Агент Буреш ".

Социологът Лукаш Линек знае на какво се дължи сегашният триумф на Бабиш. Политическият му план АНО бе умислен като един тип протестно придвижване, което в последна сметка съумя да притегли на своя страна всички тези, които бяха разочаровани от досегашното ръководство. " Той не стопира да приказва за нуждата от дейно държавно ръководство. И знае доста добре, че на фона на всички корупционни кавги гласоподавателите желаят да чуят тъкмо това ", споделя Линек и предвижда, че през идващите няколко години Бабиш ще се трансформира в една от най-важните фигури на чешката политическа сцена. Изключително рискова е обаче концентрацията на икономическа, медийна и политическа власт в ръцете на един човек, споделя социологът и добавя: " Това може да погуби нашата народна власт. Също както и в Италия, ние си имаме в този момент една мощна икономическа фигура, която вероятно ще има за цел да ръководи страната според от персоналните си бизнес-интереси ", показва Линек.

Самият Бабиш отхвърля сравненията с някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони. " Той е работил с мафията, до момента в който аз се боря против нея. Той е забъркан в данъчни измами, до момента в който аз заплащам стотици милиони налози. И не се впускам в полови случки ", увери Бабиш наскоро.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР