Той е македонец, но живее в Москва. Името му се

...
Той е македонец, но живее в Москва. Името му се
Коментари Харесай

Хибриден актьор или военен кореспондент? Какво знаем за Дарко Тодоровски

Той е македонец, само че живее в Москва. Името му се появява като боен сътрудник в проруски уеб сайтове в Северна Македония и България. Миналата седмица обществено беше посочен като проводник на съветската агитация в двете страни. Той отговори, че това е плод на " буйно въображение ". Кой е Дарко Тодоровски?

Български проверяващ публицист в западно издание е разгласен за търсене от Русия . Първоначално българските управляващи очевидно не реагират, само че в последна сметка той е поканен на чуване в Народното събрание. Пред депутатите приказва за съветското въздействие в българското обществено пространство. И загатва едно име - на македонеца Дарко Тодоровски .

Разследващият публицист е Христо Грозев , който работи за основания в Нидерландия уебсайт " Белингкат " от 2015 година, а от 2022 е и.

Българинът участваше за дейности на съветското военно разузнаване ( ГРУ ). Сред тях са отравянията на оръжейния производител Емилиян Гебрев , някогашния довен съветски сътрудник Сергей Скрипал , съветския опозиционер Алексей Навални , както и гърмежи в български оръжейни хранилища.

Навръх Коледа Грозев от съветското вътрешно министерство без да се конкретизира в какво тъкмо закононарушение е обвинен. Десетина дни по-късно посредством видеоконферентна връзка от парламентарната комисия за надзор на службите.

Наред с изказванието, че представители на управляващите в София прикриват незаконната активност на сътрудници на ГРУ в България, той удостовери пред депутатите една от дълго време известна теза - че Русия има мрежа за въздействие измежду българските медии. Като лице, отговарящо за тази мрежа, Грозев уточни македонеца Дарко Тодоровски .
Какво твърди Христо Грозев
Данни за усилването на съветската агитация в България се появиха още в първите месеци след началото на военната инвазия на Кремъл в Украйна.

През май 2022 година Фондацията за филантропични и обществени проучвания (ФХСИ), съгласно което съветското хибридно въздействие е повишено 10 пъти след 24 февруари.

През юли началничката на кабинета на някогашния министър председател Кирил Петков - Лена Бориславова , сподели, че български обществени фигури и фрагменти на службите получават, с цел да повлияват публичното мнение в интерес на Москва.

Преди седмица Грозев беше запитан от депутатите дали знае кои български публицисти получават сходни възнаграждения. Тогава той загатна името на Дарко Тодоровски, акцентирайки, че тези съветски хонорари минават през мрежа, следена от Северна Македония .

Няколко дни по-късно Грозев даде изявление на Нова телевизия, в което влезе в още по-голяма конкретика. По думите му самото ГРУ продуцира публикации, които посредством възнаграждение по-късно биват оповестени в български медии.

" През хибридни артисти е допустимо да се реализира въздействие в медиите против възнаграждение. И за жалост това възнаграждение е в копейки, в случай че мога по този начин да се изразя. Става въпрос за изявления, които костват 150 евро ", сподели Грозев пред.

Той още веднъж уточни Тодоровски като главен проводник на съветската агитация в България, определяйки го като " дописник, който получава задания от Русия и посредством своя мрежа в България съумява да разгласява тези публикации против възнаграждение ".
" Отричам изказванията "
Последва обществено опровергаване от Тодоровски, оповестено в формалната му страница във:

" Аз, Дарко Тодоровски, отхвърлям изказванията и обвиняванията на Христо Грозев, няколко български и няколко македонски медии. Всички, които ме познават, знаят, че от 2014 година и даже по-рано пиша по разнообразни тематики, свързани с геополитиката, военните спорове и военната промишленост и знаят, че написаното е мое мнение, отношение и разбиране. "

В собствен писмен отговор до македонската на Радио Свободна Европа Тодоровски съобщи, че изказванията на Грозев са плод на " буйно въобръжение " и заявява, че е подготвен да разкрие банковата загадка над сметките си.

" През последните няколко години не съм бил в България и не съм правил никакви банкови или други покупко-продажби с България. Всичко това може да бъде тествано и потвърдено ", добави той.

Тодоровски удостовери, че сега живее в Москва , само че отхвърли да работи под някаква форма за съветските управляващи. По думите му сега е трета година доктурантура в академията RANHiGS, известна като Президентската академия, и докторската му работа е директно обвързвана с военните спорове и военната промишленост. Между 2016 и 2018 година той той също е в Москва, където получава магистърска степен.

Статиите си като боен сътрудник от Украйна , оповестени в македонски и български проруски уеб сайтове, Тодоровски изясни с три журналистически визити там, проведени от съветското военно министерство. Той добави, че в тях са взели участие и десетки други задгранични публицисти.

" Каква е логиката, в случай че е подправена вест или дезинформация, тя да бъде подписана с моето име и фамилия, и оповестена? Моите публикации са мои авторски текстове, а освен няколко реда вести ", отговори още Тодоровски.
Къде написа Дарко Тодоровски
В отговора си до македонската редакция на Радио Свободна Европа Дарко Тодоровски уточни, че от началото на съветската инвазия в Украйна е разгласил няколко свои в българския уебсайт Pogled.info . И добави, че те са написани по време трите журналистически тура в следени от съветските сили зони в Украйна.

Тодоровски акцентира, че текстовете му отразяват " това, което видях в зоните на военните дейности и това, което беше показано на нас, задграничните публицисти, от Министерството на защитата на Руската федерация ".

Pogled.info е един от уеб страниците, които съгласно на ФХСИ най-често популяризират съветска агитация от началото на пълномащабния спор в Украйна.

Порталът разгласява собствен разбор на наличието в това онлайн издание, съгласно който то отразява всички съществени разкази на Кремъл и от 24 февруари насам фрапантно е нараснало известността си във Facebook.

Една от дезинформациите, популяризирани най-активно в обществената мрежа в България точно от Pogled.info, съгласно, е за " биолабораториите " в Украйна, които съветският президент Владимир Путин желае да унищожи.

В Северна Македония разбори на Тодоровски най-често са оповестени в портала Antropol , непосредствен до партия " Левица ". Формацията е показана от двамата депутати в македонския парламент и намерено се декларира срещу НАТО. Това е единствената македонска партия, чието управление се е срещало с съветския дипломат в Скопие след началото на войната в Украйна.

Тодоровски се изявява като боен анализатор и политолог и в няколко други районни медии и проруски уеб сайтове в Северна Македония. Той е колумнист, боен наблюдаващ и специалист по интернационалните връзки и в съветския портал. Изданието копира едно към едно името на англоезичното онлайн списание, учредено в Сърбия през 2013 година

Дарко Тодоровски е роден в източния македонски град Делчево , прочут още като Царево село. Той е ситуиран покрай българската граница - на 170 км на изток от Скопие и на 27 км западно от Благоевград.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР