Той е като тефлон. Успешно отклонява всякакви обвинения, а медиите,

...
Той е като тефлон. Успешно отклонява всякакви обвинения, а медиите,
Коментари Харесай

Без алтернатива на "тефлона": протест на 250 хил. чехи не стига за сваляне на премиера

Той е като тефлон. Успешно отклонява всевъзможни обвинявания, а медиите, които управлява, му оказват помощ да манипулира публичното мнение. Мартин Ел, основен анализатор в пражкия ежедневник " Хосподарске вести ", разказва с тези думи премиера Андрей Бабиш - вторият по благосъстояние човек в Чехия.

Фразата може да не е истинска, само че в най-кратък тип дава отговор за какво обстановката в Чехия е такава - един популист печели с дребни ходове по-слабите елементи от популацията, държавното управление няма да падне единствено поради един (макар и огромен) протест, опозицията е задоволително разпокъсана (за да не е заставен министър председателят да втвърдява дейностите си), само че и към момента има задоволително мощни институции като контратежести на властта му. Това са изводите от мненията, които " Дневник " събра от анализатори в страната - следващата от Централна Европа, попаднала във вниманието на медиите с проблематичен министър председател.

Бабиш пристигна на власт с обещания против корупцията. На изборите за Европейски парламент предишния месец партията му завоюва 21% от гласовете, изпреварвайки опозиционните сили. В социологически изследвания поддръжката за нея се приближава до 30%, още веднъж най-висока. В същото време съгласно два одита, поръчани от Европейската комисия, той е в спор на ползи, защото е по едно и също време политик и бизнесмен. Миналата година бе измамен под отговорност от чешкото правораздаване за злоупотреби с еврофондове на стойност два милиона евро. А в неделя недоволството против него докара до най-големите митинги в Чехия от рухването на комунизма. Днес Бабиш е изправен пред избор на съмнение в Народното събрание, който обаче е малко евентуално да му навреди.

Как се стигна дотук? И има ли заплаха и Чехия да се плъзне към властническия жанр на ръководство в Полша и Унгария?

Разрастване на властта

Много хора са обезпокоени от противоречивото минало на Бабиш. Между 1985 и 1991 бе представител на следена от комунистически режим външнотърговска организация в Мароко. Обвиняван е, че по това време е работел като значим сътрудник на чешките секрети служби. След завръщането си в страната през 1991 година малко след рухването на комунизма употребява авторитетните си контакти, с цел да сътвори гигантския промишлен тръст " Агроферт ", който включва 250 компании и има съвсем цялостен монопол върху хранително-вкусовата индустрия и селското стопанство. Концернът е най-големият частен шеф в Чехия.

В идващите години Бабиш закупи два от най-влиятелните чешки всекидневника - " Млада фронта през днешния ден " (Mladá fronta Dnes) и " Лидове вести " (Lidové noviny), най-популярното Radio Impuls и малкия екран Óčko.

Милиардерът влезе в политиката през 2011 година, основавайки партията АНО ( " Действие на недоволните жители ", само че съкращението на на чешки звучи и като " Да " ) и обявявайки се срещу корупцията. Той бе финансов министър и вицепремиер през 2014 година Беше изключен от кабинета през 2017 поради изказвания за данъчна машинация и подозрителни бизнес покупко-продажби. Правителствената рецесия обаче докара до рухване на кабинета и парламентарни избори, извоювани от АНО. По това време обичайните чешки партии, пристигнали след рухването на комунизма, разочароваха доста хора поради корупция, което докара до напредък на популизма в Чехия. Вотът за партията на Бабиш през 2017 година бе протестен. Влизайки в политиката, той даде обещание да отстрани корупцията от политическата система.

Популизъм в деяние

Ян Чулик, специалист по Чехия в Университета в Глазгоу, разяснява пред " Дневник ", че сходно на Съединени американски щати, Англия и други страни една огромна част от чехите " поддържат популистката операция на политици като президента Милош Земан и премиера Андрей Бабиш. Тези, в доста връзки наподобяващи на Доналд Тръмп политици, употребяват разочарованието на огромна част от обществото от политическата върхушка през последните 30 години, с цел да разсънят боязън и да употребяват техните страсти за лична политическа полза ".

От бежанската рецесия през 2015 година да вземем за пример Земан и Бабиш благодарение на някои медии сътвориха усещане у доста чехи, че тяхната страна и еднаквост е непосредствено застрашена от " гневна офанзива на имигранти мюсюлмани ". По този метод те съумяха да отклонят вниманието от доста действително належащи проблеми, добавя Чулик.

Той напомня, че Бабиш вкара някои политики, които облагодетелстват по-бедните хора, понижи цените на билетите за влакове и рейсове за студенти и пенсионери до едвам 25% от цялата цена. Повиши пенсиите и обществените дотации за фамилии. В бюджета на Чехия обаче има сериозен недостиг, показва анализаторът, съгласно който политиките на Бабиш не са устойчиви, само че техните бенефициенти си харесват премиера.

 Кадър от митинга против Бабиш на 23 юни.
© Reuters

Кадър от митинга против Бабиш на 23 юни.

Томаш Перглер, който управлява екипа за вътрешни вести в " Хосподарске вести ", отбелязва пред " Дневник ", че преди към 6-7 години, когато Бабиш основа своето политическо придвижване, на хората им беше омръзнало от голямата корупция в политиката. Той се възползва от шанса, показа се като безкористен и сполучлив предприемач, кадърен да възвърне политиката, прилагайки в нея мениджърски правила от бизнеса.

В началото притегли главно разочаровани гласоподаватели, само че по-късно се концентрира върху по-възрастните хора, тогавашните леви гласоподаватели, употребява някои популистки стъпки като увеличение на пенсиите и понижаване на цените за градски превоз за по-старите хора и за учащите, добавя Перглер.

Липсващата съпротива

Когато завоюва изборите, Бабиш не получи безусловно болшинство и бе заставен да образува съдружно държавно управление със социалдемократите. Така се появи коалиция на малцинството с безмълвната поддръжка на другояче постоянно изолираните от властта комунисти, с цел да има парламентарно болшинство. Бабиш е първият политик от рухването на комунизма през 1989 година, който разреши на Комунистическата партия на Чехия и Моравия да има роля в ръководството. Самите социалдемократи бяха на процедура унищожени от този съюз, доказателство за което бе резултатът им на последните евроизбори – те получиха едвам 4% от вота.

Опозицията не съумява да образува единна тактика. Според някои изследвания партията на Бабиш има поддръжка от към 30%, Пиратската партия – към 14%, покрай остарялата консервативна Гражданска демократична партия (ODS) с 16%. И в самата партия на Бабиш няма опция за негов правоприемник. А дребният му съдружен сътрудник, социалдемократите, се бори за политическо оцеляване и е изправен пред не изключително привлекателни варианти – или да се отдръпна от обединението, или да остане и да бъде очернен от връзките си с Бабиш.

 Без опция на
© Reuters

Според Чулик е мъчно да се каже дали има други възможности на държавното управление на Бабиш сега. Има дясна съпротива от няколко политически партии, които докъм 2010 година са били огромни. Най-силните опозиционни партии са ODS и Пиратската партия. ODS е относително дискредитирана поради предишното си, обвързвано с корупция и надменност през миналите 30 години. Може би Пиратската партия има бъдеще, само че тя е по формулировка новобранец, показва Чулик. Според него е впечатляващ съвсем тоталният срив на чешките социалдемократи, които преди имаха към 30% поддръжка, а в този момент получават едвам 8%.

Перглер също счита, че сега по-скоро няма опция на държавното управление на Бабиш. По думите му значима роля има и президентът Милош Земан, който го поддържа, а АНО е тотално доминирана от Бабиш и няма други водачи, които да го наследят.

Чешкият политически анализатор Иржи Пехе, с който " Дневник " беседва, счита, че Бабиш към момента господства в политиката, тъй като опозицията е разпокъсана и неспособна да се сплоти. Той обаче акцентира, че тези 21% на АНО от европейските избори, са с съвсем 10 пункта по-малко от резултата на парламентарния избор. А някои скорошни изследвания демонстрират, че известността на АНО пада, до момента в който " Пиратите " са във напредък.

Обвиненията

В неделя стотици хиляди чехи се събраха на най-големия митинг в страната от рухването на комунизма преди 30 години.

Това бе следващата от поредицата демонстрации против премиера, почнали в края на април. Всяка последваща бе по-голяма от предходната. В началото на митингите група студенти сътвориха " Facebook " страница " Милион момента за народна власт ". Страницата и групата, ръководени от студента Микулаш Минарж, бързо станаха извънредно известни.

Хората започнаха всеобщо да поддържат митингите изключително, откакто в медиите изтече информация за предварителна инспекция на финансовите активи на Бабиш, направена от Европейската комисия. Според нея Бабиш е в спор на ползи като бенефициент на поверителен фонд, в който е трансферирал своя бизнес, оценен от " Форбс " на 3.7 милиарда евро. Конгломератът от компании с към 35 хиляди наети лица в земеделието, химическата и хранителната индустрия и медиите е измежду водещите получатели на евросубсидии, в това число планово финансиране, отпуснато от разнообразни държавни органи.

 Без опция на
© Reuters

Според критици на Бабиш той е забъркан в огромни спорове на ползи и тъй като " Агроферт " има два национални вестника и радио, а държавното управление има огромно въздействие в определянето на земеделската, екологичната и други политики, които директно засягат бизнеса на конгломерата.

През април полицията предложи на 64-годишния милиардер да бъде предявено публично обвиняване за машинация при приемане на дотация от Европейски Съюз преди 10 години. Бабиш реагира като в профил изпълняващия длъжността министър на правораздаването и го размени със собствен съдружник, предизвиквайки първите огромни демонстрации. Много чехи сега се притесняват, че Бабиш корумпира чешкото правораздаване по същия метод, по който то бива разрушавано от властнически водачи в Полша и Унгария.

Бабиш е изправен и пред изказвания, че е работил като сътрудник в тайната комунистическа полиция през 80-те години.

Гореща есен

В кратковременен проект лятната почивка може да даде на Бабиш глътка въздух: уредниците от неправителствената организация " Милион моменти за демокрацията " оповестиха нов протест за 16 ноември, в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната гражданска война, поставила завършек на четири десетилетия комунистически режим.

Мартин Ел счита, че в този момент Бабиш ще разчита на времето и на резултата от лятото. Според него поради летните почивки демонстрациите могат да стихнат, а той и държавното управление му да размият или погребат обвиняванията на Европейски Съюз. С поддръжката на президента Бабиш може да устои на публичния напън.

По думите на Чулик въпреки уредниците на придвижването " Милион моменти за народна власт " да възнамеряват да го трансфорат в политическа организация, Бабиш вярно уточни, че в демокрацията единствено изборите имат значение кой ще ръководи. Демонстрантите, въпреки това, имат право като споделят, че в случай че един върховен политик е обвинен, че е направил закононарушения, той би трябвало да подаде оставка. Дали Бабиш ще устои на публичния напън зависи от метода, по който Еврокомисията ще работи, счита анализаторът.

Според него Еврокомисията евентуално ще глоби Бабиш, само че има заплаха това да го накара да схване антиевропейска позиция и по този начин да отдалечи Чехия от Запада и да я придвижи на Изток.

Томаш Перглер показа за " Дневник " мнение, че Бабиш е доста твърдоглав и постоянно пробва да употребява всички благоприятни условия, с цел да завоюва. Макар да се намира в най-лошата си позиция, откогато стана министър председател, продължава съдействието със социалдемократите в държавното управление и е подкрепян от Комунистическата партия в Народното събрание. Ако загуби социалдемократите, може да разчита на " Свобода и директна народна власт ", последна популистка партия.

 Без опция на
© Reuters

Според него в спора с Европейската комисия Бабиш или би трябвало да се откаже напълно от контрола върху компаниите си, или да ги остави без европейско финансиране. Той знае, че Еврокомисията е прекомерно мощна, с цел да се бори с нея. Мисля, че ще играе за време и ще опита да контракти някакво по-добро решение за себе си в Брюксел, добавя Перглер. Не чака всеобщите митинги да прераснат в политическо придвижване или най-малко не в идващите седмици, като резултатът ще зависи от обстановката след лятото.

Иржи Пехе, също разяснява за " Дневник ", че Бабиш ще може да устои на натиска най-малко до есента. През октомври се чака Европейската комисия да разгласява окончателната версия на двата одита си. Коалиционните социалдемократи са все по-недоволни от неговите кавги. " Не мисля, че нещо революционно ще се случи през лятото, само че може да имаме гореща политическа есен ", добавя анализаторът. Смята, че в случай че Бабиш отхвърли резултатите от разбора на Еврокомисията и откаже да върне парите, които е получил като дотации, може и да има спор. Еврокомисията може да накаже Чехия като ореже другите ѝ дотации, а освен тези за " Агроферт " на Бабиш.

Превръщането на митингите в политическо придвижване може да се окаже мъчно, тъй като протестиращите са обединени главно от съпротивата си против Бабиш, споделя още той. " Движението обаче промени чешкото общество. Особено младежите, които в предишното не са били дейни, станаха доста по-активни. Чешкото общество наподобява доста по-уверено, което може да окаже въздействие върху политиката в средносрочен проект ", добавя Пехе.

Прилики с Полша и Унгария?

И тримата анализатори, с които " Дневник " беседва, са на мнение, че Чехия няма да тръгне по пътя на Полша и Унгария, против които има стартирана невиждана европейска процедура поради риск от нарушение на върховенството на закона.

Попитан дали вижда прилики сред обстановката в Чехия и тази в Полша и Унгария, където съгласно Европейски Съюз има обилни закани за правовата страна, Ян Чулик дава отговор, че стачкуващите против Бабиш сигурно мислят по този начин. В скорошно изявление тогавашният чешки народен представител Петр Питхарт и непосредствен помощник на някогашния президент Вацлав Хавел изрази мнението, че за разлика от Полша и изключително от Унгария, чешките демократични институции към момента оцеляват. Въпреки това Бабиш бива упрекван от стачкуващите, че е заменил правосъдния министър със собствен съдружник и има доказателства, че в доста случаи държавни чиновници в разногласия с обществото (например, когато хора се оплакват на локалните управляващи, че фабриките на Бабиш за преправка на храна вредят на околната среда), са отхвърляли жалбите, подкрепяйки премиера, добавя Чулик.

 Премиерите на Полша и Унгария Матеуш Моравецки и Виктор Орбан и Андрей Бабиш
© Reuters

Премиерите на Полша и Унгария Матеуш Моравецки и Виктор Орбан и Андрей Бабиш

Томаш Перглер пък отбелязва, че за разлика от Ярослав Качински в Полша и Виктор Орбан в Унгария, Бабиш няма идеология и е по-слаб, няма същата мощна позиция в Народното събрание като ПиС и " Фидес ".

Според Иржи Пехе министър председателят не е демократ, само че е доста по-прагматичен от Орбан и Качински. Компаниите на " Агроферт " в Германия, Франция, Холандия и в други страни ще бъдат доста деликатни, с цел да не тласнат Чехия към спор с Европейски Съюз. Освен това в Чехия е доста по-трудно да се създадат някакви конституционни промени или такива в изборното законодателство, в сравнение с в Полша и Унгария. Горната камара на чешкия парламент се избира по подобен метод, че съставът ѝ е тъкмо противопоставен на този на долната камара, където Бабиш има мощ. А Сенатът може да наложи несъгласие на всяка смяна. Освен това Чехия има относително мощен Конституционен съд, приключва анализаторът
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР