Той е изрично предупреден преди британското си турне през май

...
Той е изрично предупреден преди британското си турне през май
Коментари Харесай

Музикални хроники: Когато един от големите рок пионери се ожени за 13-годишната си братовчедка и съсипа кариерата си

Той е категорично предизвестен преди английското си турне през май 1958 година, че не трябва да взима новата си брачна половинка със себе си. Но Джери Лий Люис не се вслушва.

Първо, Мира Гейл Браун е единствено на 13 години, когато се омъжва за музиканта на 12 декември 1957-а. И второ, тя е негова братовчедка и щерка на басиста на неговата група Джей У. Браун. Освен това е третата му жена, а сватбата им се случва още преди вторият бракоразвод на Джери Лий Люис да бъде финализиран. На всичкото от горната страна, и вторият брак на артиста се е случил преди първият да бъде публично преустановен.

Въпросното английско турне е голям късмет за Люис, защото Елвис Пресли е отишъл в армията и короната на краля е свободна – съществува голяма рокендрол ниша за запълване. Но скандалните условия към Мира Гейл Браун се популяризират в британската преса скоро след идването на двойката на летището във Англия.

Мира получава простичкия въпрос от публицист „ Коя си ти “ и дава отговор чистосърдечно, а това е задоволително, с цел да гръмне скандал с големи последствия. Броени дни по-късно турнето е прекъснато, а хонорарите на рок звездата падат до 250 $ на вечер (вместо 10-те хиляди, които е прибирал преди това). Радиата стопират да пускат песните на Люис, тогавашни другари се отхвърлят от него, а самата Мира в никакъв случай не съумява да се отърси от клеймото „ булката дете “.

Отнема цяло десетилетие на Джери Лий Люис, с цел да построи отначало кариерата си и той по този начин и не реализира нови комерсиални триумфи, до момента в който не става кънтри реализатор в края на 60-те. А по същото време самият Елвис Пресли се среща с 14-годишната Присила и показва гласно поддръжката си за брака сред Джери и Мира.

В последна сметка женитбата не свършва напълно щастливо. Джери Лий Люис се развежда с братовчедка си през 1970-а, само че наподобява двамата резервират положителни връзки и куриозите не престават и по-късно – защото седмата жена на Люис е някогашна брачна половинка на брата на Мира. Иначе самата Мира ражда две деца на артиста, момиче и момче, като момченцето умира още на 3-годишна възраст.

„ Единственият проблем е, че никой не ме беше предизвестил “, изяснява Мира Гейл Браун доста години по-късно, когато към този момент е на 70 и си напомня оня интервал от живота си. „ Така че, когато репортерът ме попита коя съм, аз сложих началото на цялата стихия “.

Тя удостоверява, че тогава мениджърите на Джери го убеждават да не я взима със себе си, тъй като английската преса не би пропуснала да разпъне на кръст един американец. „ Много елементарно можех да кажа, че съм просто щерка на Джей У. Браун, в случай че някой ме беше предизвестил. И щях да предотвратя цялото нещо “, въздъхва Мира.

Моето потомство беше научено да се крие под бюрото, когато стартират да падат бомби, тъй че го имахме в съзнанието си, че във всеки един миг животът може да свърши “.

“Исках просто да държа своето бебе в ръцете си, желаех дом, брачен партньор, кухня, в която да сготвям и градина, в която да отглеждам рози ”, добавя Мира. Тя споделя и че е молела родителите си да си родят още едно дете, с цел да може тя да се грижи за него – и по този начин на бял свят се появява дребният ѝ брат, а тя с подготвеност приема ролята на негова втора майка.

Джери Лий Люис не стопира да се бори и съумява да се оправдава през 80-те, когато е признат в Залата на славата на рокендрола и стартира една импровизационна джем сесия в края на церемонията, която остава именита и до през днешния ден. Още един поврат на ориста се случва през 1989 година, когато филмът Great Balls of Fire още повече възвръща репутацията на Люис, защото е основан на книгата на Мира за взаимния им живот.

“Ако в този момент има 13-годишно момиче, което желае да се омъжи, бих ѝ споделила „ За бога, недей да го правиш, иди в лицей, образовай се и тогава мисли за него такова ”, признава Мира Гейл Браун. „ Но тогава светът беше друг, нещата толкоз са се трансформирали. Така се разви светът в последните 50 години, че не можеш да му насмогнеш “.

„ Не съм направил нещо, от което да се срамя. Не бях от този вид хора, които ще вземат едно момиче при себе си, ще живеят с нея 8 години и ще се оженят едвам когато тя забременее “, отсича той.

Последното е язвителна отпратка към Елвис Пресли и неговата връзка с Присила. „ Естествено, че той направи по този начин, това е общоизвестно. А аз се женех за моите девойки “, приключва назидателно Люис.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР