Той е изготвен от експерти, уточни здравният министър проф. Христо

...
Той е изготвен от експерти, уточни здравният министър проф. Христо
Коментари Харесай

Готов е проектът на стандарт по съдебна медицина

Той е направен от специалисти, посочи здравният министър проф. Христо Хинков.

Предстои документът да бъде разискван от управлението на Министерство на здравеопазването и оповестен за публично разискване. Според министърът стандартът не би решил проблема от Стара Загора.

Стандартът в действителност ще бъде професионален справочник на правосъдните медици, стана ясно от думите на министъра. Според Хинков сега в правосъдната процедура има задоволително ясни протоколи и опитните медици могат да дадат качествена експертиза на съда.

Министърът изясни, че приемането на стандарти е мъчно, тъй като доста постоянно ги нападат в съда. Каза, че правосъдните медици у нас са малко, работата им е тежка и интерес към специалността не е огромен.

Министърът дава отговор на въпроси на депутатите от здравната комисия. Те заседават изключително след случая с момичето от Стара Загора.

" Ако приказваме за случая в Стара Загора, тука става дума за един признак на нашето общество, по тази причина, че насилието и жестокостта вземат връх в обществото, а реакцията на обществото или по-скоро на органите, които са призвани да пазят това общество, е незадоволителна. В правосъдната процедура има открити протоколи, правила и опитните правосъдни медици могат да създадат нужната оценка, която да даде опция на съда да вземе своето сложно решение ", сподели проф. Христо Хинков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР