Той е герой и злодей! Още с пристигането си привлече

...
Той е герой и злодей! Още с пристигането си привлече
Коментари Харесай

От Йевтич до Ел Маестро - "злодеят" от "Българска армия"

Той е воин и изверг! Още с идването си притегли съществено вниманието на футболната общност към себе си. Първоначално с името си – нетипично за английския му паспорт и за сръбските му корени. После с визитката си – в никакъв случай не е бил професионален футболист, само че има стабилен опит като помощник-треньор в Бундеслигата и Австрия и то на невръстна за общоприетите разбирания възраст.

В дебютния си сезон като старши-треньор изведе " Спартак " Търнава до купата 50 години след последния извоюван трофей.

Що за човек и треньор в действителност е актуалният ментор на ЦСКА Нестор Ел Маестро? Въпрос, който с еднообразно любознание си задават медии, почитатели и съперници. Но с цел да стигнем до отговорите – простички и без клишета – 3-годишният Нестор първо би трябвало да се влюби във футбола.

" Родното ми място в Белград е на метри от дребен футболен стадион. Отборът се споделяше " Цървена звезда ", само че не същинският, а отбор от 5-а дивизия. Когато бях доста дребен с приятелите ми от квартала гледахме тренировките и срещите на тима и макар че бяха долните дивизии, на нас ни се виждаше като нещо огромно. А първият същински мач, който гледах в Белград беше още веднъж на " Цървена звезда ", само че същинският клуб ", стартира описа си експертът.

Логично един от обичаните му тимове е точно " червено-белият " гранд от Сърбия, който през 1992 година става първенец на Европа - обич, която се предава през поколенията в семейство Йевтич.

Година след най-големия триумф на югославския клубен футбол, фамилията на Нестор отпътува за Англия, прогонено от войната в родината. Тогава той е единствено на 8 години. В училищен интернат, без да знае и дума на британски, Нестор намира общ език с новите си другари. Говорят си посредством футбола.

Снимка: bTV

" В началото не ми беше елементарно, припомням си че играехме доста футбол в междучасията и вечер след учебно заведение. Всички бяха почитатели на " Манчестър Юнайтед " по това време. Това беше най-големият тим тогава, и въпреки да бяхме на 800 благи от тях и никой не беше стъпвал в Манчестър, ние бяхме техни почитатели ", спомня си той.

10 години по-късно, потопил се напълно в английското общество, Нестор взема решение да смени името си, да не бъде повече Йевтич.

" Промених името си два пъти. Първият път беше, тъй като не желаех да имам сръбско име. Когато бях на 17-18 се срамих от него, само че в този момент се срамя от това, че тогава ме е било позор. Бях дребен и зависим на въздействие, поддадох се на цялата агитация. Сърбия и това да си сърбин не беше най-хубавото нещо на света през 90-те. Нямам мнение за това какво тъкмо се случи тогава, кой е бил прав и кой неверен, само че методът, по който беше показано на Запад или най-малко в Англия, беше, че ние сме агресорите, неприятните хора, които провокираха революция и поради които доста хора страдаха ", споделя той.

Първоначално треньорът избира да се споделя " нещо като Джон Смит ", а по-късно идва решението да стане Ел Маестро, дружно с по-малкия си брат Никон, който тогава е на 7 години.
Другият Ел Маестро (ВИДЕО) Или по какъв начин футболният гений, упражнявал с Юлиан Дракслер, се озова на треньорската пейка в ЦСКА
С английски паспорт, сръбско семейство и престояване в над 6 европейки страни, 26 години след първата разлъка със Сърбия, през днешния ден Нестор Ел Маестро се възприема по-скоро като жител на света.

" Определям се като английски жител, само че сигурно наясно със сръбски корени и близостта която имам към Сърбия. А в случай че ме питате къде е домът ми – във Виена, тъй като пребивавам там със фамилията си отдавна, макар че нищо не ме свързва с Австрия ", споделя той.

Снимка: bTV

Време е да поговорим за футбол!

Нестор има ясна визия по какъв начин би изглеждал тимът му, в случай че може да вземе в състава който футболист пожелае. Наред със международните величия, в него попадат Николай Бодуров и Божидар Чорбаджийски.

" Статистически те двамата са най-хубавите в Европа сега! Четох го някъде, не знам дали е правилно, само че сигурно играят доста добре тази година ", хвали своите футболисти Ел Маестро.

Снимка: bTV

Как обаче той се озовава на стадион " Българска войска "?

Оказва се, че за неговото предопределение като треньор на " алените " е оказал помощ някогашният ментор на " Левски " и " Литекс " - Люпко Петрович.

" Люпко беше мой инструктор, когато изкарвах треньорски лиценз. Беше много непоколебим към мен, сподели ми няколко пъти, че от мен няма да стане нищо, само че може би това беше неговият метод да ме стимулира или може би просто ми се подиграваше, тъй като бях най-младият в групата ", смее се Ел Маестро. Той обаче към момента подхожда с голям почит към индивида, извел обичаната му " Звезда " до европейски клубен трофей.

Въпреки солидните рекомендации, ЦСКА под управлението на Ел Маестро направи няколко неверни стъпки в Първа професионална лига, включително загуби от главните съперници за купата - " Лудогорец " и " Левски ". Слуховете за неговата промяна не закъсняха след провалите.

Снимка: Lap.bg

" За да действат медиите, изключително във футбола, се нуждаят от добър и неприятен воин. Първенството този сезон е много скучно, тъй като и трите огромни клуба се показват добре. Сега всички сме толкоз близо, че ще имаме много оспорвано съревнование, тъй че медиите ще основат от единствено себе си воин и изверг. Те избраха да създадат " Левски " героя, а ЦСКА и мен съответно – злодея. Разбирам, че не е персонално и че не е тъй като в действителност мислят, че сме толкоз зле ", метафизичен надъхан е Нестор.

Герой или изверг, той постоянно е обичал да предизвика - на футболния терен и в живота.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР