Той е експериментатор, има смелост да провокира и никога не

...
Той е експериментатор, има смелост да провокира и никога не
Коментари Харесай

2 метра кураж: Влади Танев от баскетбола до отглеждането на микрозеленчуци

Той е експериментатор, има храброст да предизвика и в никакъв случай не се отхвърля. Родом от Казанлък, Влади Танев е разкрил своя метод да прави това, което харесва, и е отворен да го показа с всеки, който желае да се развива в същата посока.

Освен това Танев има характерен бизнес усет, който му оказва помощ да оцелява в сложните условия, присъщи за земеделската реалност у нас. Дали поради това, че е бил професионален състезател, или тъй като умее да се възползва от преимуществата на актуалните технологии, впечатлява с увереност и явен проект.

За да разбере малко повече за плана, върху който Влади Танев работи към този момент съвсем 10 години, Profit.bg се срещна с него. В диалога някои читатели ще почерпят кураж, а други може да се обезсърчат. И двете благоприятни условия, колкото и да е мъчно да се повярва, ще им бъдат от изгода, тъй като за някогашния баскетболист, определян като пионер в развъждането на микрорастения в България, провокациите не са причина за отричане, а единствено мотив за акомодация. Ще се убедите в това сами.

През 2012 година в фамилията на Влади Танев се ражда второ дете. По това време у него се заражда и интерес към земеделието. Започва да чете, да търси информация и да проучва опциите за бизнес. Прави дребни вложения в земеделска земя. След като се убеждава, че развъждането на зеленчуци по обичайния метод на равнищата или в оранжерия не е за него, открива света на микрорастенията. Черпи ентусиазъм за бизнеса си от света на кулинарията.

" За мен не беше допустимо да отглеждам картофи, тикви и зеле, защото не мога просто по този начин да ги натоваря на колата и да ги продавам на пазара. Затова си зададох въпроса - какво употребяват топ готвачите ", споделя Танев.

Оказа се, че те употребяват бейби зеленчуци под формата на микро репичка, микро морковче и така нататък " Задълбочих изследването си и открих микрорастенията, които постоянно се назовават новата суперхрана. Аз самият се съсредоточвам върху хубостта, която те могат да основат в една паница. Затова потърсих кои са топ заведенията за хранене у нас и се срещнах с техните основни готвачи ", добавя той.



С бейби зеленчуци и микрорастения в ръце някогашният баскетболист потегля от ресторант на ресторант. От 10 единствено един откликва на предлагането му. Това е френският готвач Антоан, в чието меню продукцията на Танев пасва идеално.

След съвсем 10 години упорита работа върху основаването на канали за реализация, шерване на опит с запалянковци от разнообразни български градове и непрестанни опити, той си е направил няколко извода.

Един от тях е, че формулата на триумфа минава през деликатно изследване на практиките на пазара, най-успешните образци и откриването на канали за реализация още преди да се стартира.

През 2014-2015 година единици бяха земеделските производители, които непосредствено доставяха продукция на заведения за хранене. " Започнах да диря способи, записах се като аграрни производител и опаковчик. За толкоз години не съумях да намеря човек, с който да работя взаимно, само че помогнах на мнозина да стартират лично произвеждане ", споделя Танев.



Когато стартира пандемията от ковид, нормалните канали, по които той осъществя продуктите си, изчезват. Това го насочва към фермерския пазар “Римската стена ” в София. Там последователно натрупа нова клиентела, която с интерес пробва микрорастенията, сока от лимец и зеленчуци от градината на Танев. Сред тях се открояват няколко типажа. Едни от най-отворените за дегустация клиенти са децата. Те с любознание протягат ръка към пониците със слънчоглед. Други, измежду които една френска двойка, постоянно изкупуват ревена му. Те имат доверие на земеделския метод на Влади Танев, че работи на правилото beyond organic, и са подготвени да платят по-високата цена, на която се предлага продукцията му, от която може да си създадат домашно сладко да вземем за пример.

Друга група от клиентите на някогашния професионален състезател са хората, които пазарят, единствено когато той предлага на промоция своите артикули. Това е един от методите, по които ги популяризира, само че споделя, че той е нож с две остриета. Много хора остават с усещането, че всяка седмица ще може да пазарят на цена, която никакъв метод не покрива разноските за произвеждане, камо ли да носи облага.

" В момента няколко компании изследват пазара за микрорастения у нас. Ако създадат вложения и стартират да ги отглеждат с нова технология и в промишлени количества, цената им внезапно ще падне надолу ", споделя Влади Танев.

Повишаването на конкурентността у нас, каквото съставлява навлизането на огромен производител за микрорастения, не отхвърля Танев. За него развиването на нишата има напълно различен, по-икономически преференциален път.

Винаги съм казвал, че в София е хубаво да има 1000 дребни зеленчукопроизводители, в сравнение с двама или трима, които да оферират за целия пазар, споделя той.

Мечтата му е един ден микрорастения да се отглеждат в неголеми количества в разнообразни квартали на столицата, респективно и в другите градове. По този метод една дребна инвестиция в един стелаж, няколко лампи и друго съоръжение може да бъде отличен метод за спомагателен доход в фамилния бюджет.

Преди пандемията Влади Танев е успявал да се устоя единствено с развъждане на микрорастения. В момента икономическата обстановка към момента не се е подобрила до степен, която разрешава това още веднъж да е по този начин. Много заведения за хранене остават затворени, а други работят внимателно и спестовно. Винаги обаче остава вярата, че нещата ще се възстановяват в бъдеще и капацитет за по-висока доходност има. Особено поради неголямата известност на микрорастенията.

Воден от устрема да реализира икономическа успеваемост, сега Влади Танев възнамерява да остави производството в градината си в Бояна и да се концентрира върху микрорастенията и консултантската активност. Годините изследвания и опити са го трансформирали в специалист в региона и той счита, че може да преподаде своята система на работа на всеки, който желае да тръгне по неговия път. С една дребна разлика - Танев ще му спести години опити и главоблъсканици.

" Едно произвеждане може да се провежда на няколко стелажа с 10-15 лампи. За това са нужни 15-20 кв. метра. Отглежданото количество ще е задоволително огромно, с цел да бъде спомагателен доход към фамилния бюджет ", отбелязва Танев.

Категоричен е, че през днешния ден не е наложително да завършите Аграрен университет, да загубите четири години в учене. Цялата информация, от която имате потребност, е налична 24 часа, 7 дни в седмицата, стига да знаете британски език.
" Тези четири години можех да вложа в работата в градината и паралелно учене. Абсурдно е човек да влиза в университет, в случай че не желае да става учен. Съжалявам за университетите, само че това е супер тромава институция, която сега е доста обратно в последните трендове на земеделието ", счита Танев, който е магистър по стопанска система.

Черпейки ентусиазъм от практиките на началник готвачите в най-хубавите заведения за хранене у нас и по света, предприемачът си сътрудничи с Юлия Панджерова, старши преподавател в Софийска професионална гимназия по туризъм, и Димо Димов - президент на Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ). За него е значимо, съгласно опциите му, да подаде ръка на бъдещите готвачи да работят с редки артикули като микрорастенията. Затова постоянно, когато може, дава от продукцията си гратис.

Давам си сметка, че през миналите 10 години напредъкът в България е по-малък, в сравнение с други места - било в Европа, или в целия свят, споделя Влади Танев. За разлика от огромните производители, които употребяват дотации, той развива бизнеса си със лични средства. Не желае да бъде финансиран.



Причините за дребния прогрес са няколко - липса на хрумвания и липса на политическа воля за промени или за събаряне на административната тежест от плещите на дребния производител. В момента биопроизводителите с дребни площи са принудени да записват всяка една стъпка от индустриалния развой - от пазаруването на семената, момента на засяване, прекопаването, третиранията, прибирането на реколтата и така нататък

Ако попитате Влади Танев, дали ще се откаже, той ще ви отговори: “Не се отхвърлям, приспособявам се ”.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР