Той е част от широките усилия на националистическите власти да

...
Той е част от широките усилия на националистическите власти да
Коментари Харесай

Полша прие спорен закон за Холокоста

Той е част от необятните старания на националистическите управляващи да употребяват историята за по-голямата си цел да защитят достойнството и достолепието на страната. Години наред полски публични лица се опитваха да се преборят с изрази като "полски лагери на гибелта ", който от време на време се употребява в чужбина за концлагерите, построени и ръководени от нацистка Германия на окупираната полска територия през Втората международна война, написа Ванеса Гера от Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Някои поляци се притесняват, че с отдалечаването във времето на войната новите генерации неправилно ще стартират да мислят, че поляците са направили Холокоста.

Законът обаче разпали рецесия в връзките с Израел , където оживели от Холокоста и публични лица се боят, че същинската цел на закона е да спре издирването на поляци, убивали евреи през Втората международна война.

Това е нещо, което полски публични лица отхвърлят. Те упорстват, че законът, който планува затвор до три години, ще санкционира единствено тези, които обществено и "противно на обстоятелствата " упрекват целия полски народ за закононарушения, осъществени от немците.

Днес, когато законът влиза в действие, представители на полските и израелските управляващи организират в Ерусалим първа работна среща за решение на провокираните от него несъгласия.

Законът сътвори напрежение и с Украйна в резултат на наредба, която криминализира отричането на военновременни закононарушения на украински националисти, избили към 100 хиляди поляци през войната.

Полският президент подписа закона предишния месец, само че го прати в Конституционния съд за преценка. Полски публични лица споделиха, че няма да бъдат предявявани престъпни обвинявания, до момента в който не се произнесе съдът, което се чака да стане до няколко седмици. Обаче прокурори към този момент търсят случаи, в които Полша е оклеветена за своите военновременни дейности. Законът беше подложен на критика и от Съединени американски щати, които се притесняват, че той ще потисне правото на изложение и научните проучвания. Вашингтон предизвести Варшава, че в случай че бъде прокаран, законът ще засегне стратегическите връзки на Полша със Съединените щати и Израел.

Осъзнавайки опасенията в Съединени американски щати , полското държавно управление прати тази седмица във Вашингтон Марек Магеровски, помощник-държавен министър в полското външно министерство, за срещи с представители на администрацията, законодатели и еврейски групи в опит да разсее страховете им. Вчера Магеровски сподели, че държавното управление на Полша е било ненадейно от шума към закона, и призна, че Варшава не е била добре "подготвена " да изясни неговите цели и влияние. Същевременно, сподели той, медийни изявления и мнения на задгранични политици правеха "грубо погрешни тълкования " на закона и задачите му, което е наложило неговата аудиенция.

Магеровски съобщи, че Полша в никакъв случай не е "избелвала " своята история и обстоятелството, че някои поляци са правили "позорни дейности " по време на Втората международна война. По думите му обаче законът дава на държавното управление средства да отвръща, когато страната е упреквана в съучастничество в Холокоста. Досегашните опити да се отвръща на ударите с митинги против потреблението на израза "полски лагери на гибелта " бяха несполучливи, сподели той.

"Тези опити бяха безрезултатни ", акцентира Магеровски и добави, че новият закон е нужен "законов инструмент, който да ни разреши да предотвратим говоренето за полско съучастничество ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР