Той е бивш командос и технологичен милионер. Твърди, че идеологически

...
Коментари Харесай

Кой е Нафтали Бенет - вероятният следващ премиер на Израел

Той е някогашен командос и софтуерен милионер. Твърди, че идеологически е по-вдясно от Бенямин Нетаняху, афишира се срещу основаването на палестинска страна и е заявявал поддръжка за анексирането на Западния бряг. Превърнал е тематиката за еврейската горделивост и националната самонадеяност в отличителна своя линия.

Нафтали Бенет - евентуалният идващ министър председател на Израел, е част от осемпартийна коалиция, която е на път да постави завършек на 12-годишното ръководство на Нетаняху. В сряда центристкият опозиционен водач Яир Лапид разгласи, че е съумял да образува държавно управление след изборите на 23 март, което е обединяване на леви, демократични, десни, националистически и религиозни обединения, в това число и за първи път в историята на страната - на арабска ислямистка партия.

Според съглашението Лапид и Бенет ще заемат премиерския пост ротационно, като Бенет ще ръководи първи за интервал от две години. Но тяхната коалиция ще се нуждае от утвърждението на Народното събрание и в случай че не успее да получи поддръжката на 61 депутата в 120-местния Кнесет, има възможност за пети избори за две години в страната. А Нетаняху не си губи времето и приканва членовете на десницата да блокират новосформираното държавно управление.
Няколко депутатски места - централна роля
Британската Военновъздушни сили разказва Бенет като ултранационалист, Reuters го назовава " емблема на израелските религиозни десни ", а Нaaretz го дефинира като водач на еврейските заселници. Той в никакъв случай не е крил упоритостите си да бъде министър председател, само че сегашният му триумф е незабравим, поради обстоятелството че неговата крайнодясна партия " Ямина " има единствено няколко депутатски места в Народното събрание. Той обаче се трансформира в политика, чиято поддръжка е жизненоважна за опитите на всеки от двата враждуващи блока да сформира работеща ръководеща коалиция. И Нетаняху, и Лапид му предложиха ротационно заемане на премиерския пост, само че в последна сметка той избра Лапид макар техните огромни идеологически разлики.
Нетаняху не си губи времето и приканва членовете на десницата да блокират новосформираното държавно управление Източник: Reuters
Бенет преди време беше считан за протеже на Нетаняху, за който работи сред 2006 и 2008 година като старши асистент, само че взема решение да напусне партията му " Ликуд ". До 2019 година той е министър във всяко едно съдружно държавно управление, след което оглавява " Ямина ".

Често пъти се появява по задгранични медии, където с корав звук и на отличен британски език пази израелските дейности. Бенет е покровител на Израел като страна на еврейската нация и на еврейските исторически и религиозни искания към Западния бряг, Източен Ерусалим и Голанските възвишения. Известен е с безапелационната си поддръжка за правата на еврейските селища на Западния бряг, като е бил началник на политическата представителна група на еврейските заселници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР