Той е бил педофил. Чилийски диктатор. Мускетар. Кафка. Политик –

...
Той е бил педофил. Чилийски диктатор. Мускетар. Кафка. Политик –
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Джеръми Айрънс и Шиниъд Кюсак – един 45-годишен дисфункционален брак… който върви

Той е бил педофил. Чилийски деспот. Мускетар. Кафка. Политик – полов фанатик. Венециански търговец. Френски посланик в Китай. Бомбаджия-терорист.

В какъвто и облик да се превъплъщава, на добър или на неприятен, на сантиментален ухажор или на социопатичен нарушител, не може да не го обожаваме. Защото има нещо в него, което ни кара да прекрачваме разрешените границите на привличане към холивудска звезда.

Сигурно тъй като не е американец. A за една жена въобще дори не е значимо какво е изиграл и какъв брой моделки пърхат с мигли в неговата посока. Защото познава като ръката си този човек и тъй като, макар въртоглавите му изцепки през годините, както и своите не напълно почтени кръшвания, продължава да го обича. Вече 45 години.

Това е историята на един стоманен англичанин на 74 и неговата темпераментна ирландска брачна половинка. Също на 74.

На доста ранна възраст роденият през 1948-а на остров Уайт Джеръми си дава сметка, че като учи няма да сполучи. И вместо да заляга над учебниците, избира да блъска барабаните в една учебна тайфа, както и да прекарва доста време в учебната плантация. Там, в конюшните се ражда най-голямата пристрастеност в живота му – тази към конете. 

След като приключва отгоре-отгоре гимназия, отпътува за Лондон и кандидатства в актьорската академия. Не го одобряват, само че това не го отчайва. Хваща пътя за Бристол, само че и там удря на камък, тъй като не го желаят в нито един от тамошните театри. За да се устоя, свири на китара по улиците. Това занятие обаче му се отплаща и по различен метод – съумява да завърже доста потребни другарства, с помощта на които през 1970 година получава първата си роля.

Талантът на Джеръми мигновено е видян от който би трябвало и скоро получава позвъняване от лондонския спектакъл “Раундхаус ” с предложение да се причисли към трупата им. През идващите няколко години артистът ще се поклони пред публиката над 1200 пъти от сцената на “Раундхаус ”.

Като една от грешките на младостта си Айрънс регистрира прибързания си брак с Джули Халъм. Когато среща Джуди, момиче от бристолската театрална компания, някак му хрумва, че тя би била съвършената житейска партньорка и небрежно се дами за нея. Бракът им изкарва 11 месеца.

На професионалния фронт обаче нещата се развиват повече от добре за нашия воин. От BBC му хвърлят око и го канят да взе участие в един детски сериал, който се оказва толкоз сполучлив, че през 74-а му разпореждат по-сериозна роля в различен сериал, към този момент за възрастни, разказващ за живота на френската писателка Жорж Санд. Критиците не пестят суперлативи за играта на Джеръми и доста скоро предложенията напряко заваляват.

“Оскарът ” към този момент е единствено въпрос на време.

За разлика от други любовни истории, които съм разказвала, тази е забавна не поради случките преди и по време на брака, а поради вътрешната динамичност на този ексцентричен брак. Който, апропо, стартира със гласовит пестник.

Когато Шиниъд Кюсак и Джеръми Айрънс се срещат на празненство през 1971 година, артистът обърква името й и я назовава “Шивон ”, поради което получава плесница. Той е от мъжете, които се впечатляват от сходни женски дързости, тъй като в този миг, до момента в който бузата му още гори, усеща по какъв начин съдбовно се влюбва в нея.

 Sinead Cusack and Jeremy Irons during Party Honoring Whoopi Goldberg’s Debut on Broadway at Private Eyes in New York City, New York, United States. (Photo by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Шиниъд очевидно незабавно съжалява за спонтанната си постъпка и, с цел да замаже ситуацията, го кани вкъщи на чай. Хубаво, отвръща Джереми, само че да те предупредя, че в случай че пристъпя прага ти, може и в никакъв случай да не си потегли. Шест години по-късно Кюсак е бременна и за придаде трагичен резултат на новината взема решение да извести мъжа си тъкмо преди да излезе на сцената за зрелище.

Самюел Джеймс се ражда през септември 1978 година, а брат му Максимилиан се появява на бял свят седем години по-късно. За разлика от Джеръми това е първи брак за Кюсак, обаче от своя предходна връзка тя има още един наследник, който взема решение да даде за осиновяване. Съдбата на извънбрачния й наследник въобще не е нежелана. Той е осиновен от заможно семейство и през днешния ден сполучливо се подвизава на английската политическа сцена.

Повечето хора реагират като ощипани моми, когато някой подложи под подозрение верността им към законния сътрудник. Как не ви е позор и впрочем. Не и Джеръми Айрънс. На него не му пука, че от дълго време са му лепнали етиката “сериен опипвач. ” Просто тъй като в никакъв случай не е криел, че обича да допира дамите,  с което, несъмнено, съумява да си навлече гнева на войнстващите феминистки доста преди MeToo.

 English actor Jeremy Irons and his partner, Irish actress Sinead Cusack, examine a wilted hydrangea in the garden of their new home in Hampstead, London, UK, 28th May 1974. (Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)

В изявление от 2011 година пред The Times артистът пробва да оправдае предходни свои изявления по въпроса за опипването: “Не си припомням да съм казвал, че обичам да напипвам дупета. Но да, харесва физическия досег до друго човешко създание. А всяка уважаваща себе се жена, на която това не й се нрави, постоянно може да ти каже да се разкараш и с това въпросът да завърши. ” Самият той признава, че в младежките си години е бил обект на похищения от страна на по-възрастни мъже, само че постоянно е отбивал мераците им.

Айрънс не робува на културата на политическата уместност и не се тормози да изрича мнение, което е в скандално несъгласие с общоприетото. Така да вземем за пример съгласно него доброволният секс сред малолетни и по-възрастни лица не трябва да се дефинира като блудничество и нещо, поради което по-възрастният сътрудник да носи правосъдна отговорност.

“Не споделям, че сексът с малолетни девойки е ОК, обаче не трябва и да окуражаваме младежите да се изживяват като жертви в случай, че половият акт е бил изцяло непринуден, ” споделя артистът, който, дано да припомня, през 1997 година изигра ослепително ролята на вманиачения по 13-годишно момиче професор Хумберт в екранизацията на романа на Владимир Набоков “Лолита ”.

Друго скандално изявление на Айрънс още веднъж разбуни духовете през 2013-а година. Запитан от публицист на HuffPost какво е мнението му във връзка с еднополовите бракове, носителят на “Оскар ” споделя по този начин: “Ами щом мъжете могат да се женят, за какво тогава и един татко да не може да се омъжи за сина си? Това не би трябвало да се смята за инцест, тъй като инцестът жигосва секса сред родственици, от който се раждат деца.

Но тъй като двама мъже, в тази ситуация татко и наследник, не могат да имат биологично дете, какво им пречи да сключат брак като всички други хомосексуални двойки? По този метод бащата ще може да трансферира имуществото на сина си, т.е. на брачния си сътрудник, без да би трябвало да заплаща налози. ” И прибавя: “Пожелавам на всеки, който живее под един покрив с обичаното създание, здраве и благополучие. Дали това създание е човек или куче няма значение, тъй като стига единствено да има някого, когото  да обичаш. Затова и сексът няма значение. И по какъв начин другите ще нарекат тази връзка също няма значение. ”

В друго изявление пък декларира, че “една съвременна двойка би трябвало да разполага със свободата да флиртува ”. И естествено незабавно се разчува, че актьорското семейство живее в отворена връзка. И хайде отново пояснения! Айрънс признава, че му е много слабоват ангелът и когато е не сцената или на снимачната площадка, елементарно може да се захласне по някоя колежка и да пофлиртува с нея. Обича да го раздава свободен електрон, да играе, да драматизира. Но единствено до такава степен. Вечер постоянно се прибира вкъщи, при жена си.

Но както мъдрите хора са споделили, там, където има пушек, има и огън. Доколко е отворена връзката на Джеръми и Шиниъд, единствено те си знаят, само че обстоятелствата (и някои фотоси!) недвусмислено загатват за по-разкрепостени връзки в фамилията.

Джеръми Айрънс, въпреки и не типичен красавец, постоянно е успявал да замайва женските глави със стройната си, слаба фигура (която, както самият той твърди, дължи на 40-те цигари, които пуши на ден), непогрешимия си фешън усет и излъчването на благородник с мръсно подсъзнание. Въпреки че в никакъв случай не е бил публично хващан в невярност, името му се свързва с това на Глен Клоуз (не единствено в професионален аспект), с която си партнира във кино лентата “Обрат на ориста ” (1990).

През последните 20-тина години Айрънс е видян не един път и два пъти в компанията на по-млади дами. През 2001-а таблоидите разгласяват на първите си страници фотография, на която артистът, облечен в гъзарско жълто яке, целува по устата френската актриса Патрисия Каас пред лондонския нощен клуб “Чайнауайт ”. През 2009-а пък е видян да прегръща не напълно почтено младо момиче от снимачния екип.

На идната година испанската актриса Лолес Леон съумява да го осъди на обезщетение от 40 хиляди паунда, задето си счупила китката и таза при рухване по стълбите в хотелския апартамент на звездата, където твърди, че е била поканена, с цел да прекара нощта. Но дали в леглото с него или не, не излиза наяве. Защо обаче някой различен би трябвало да заплаща поради това, че не си гледаш в краката къде вървиш, е различен въпрос…

 FILM ‘LOLITA’ BY ADRIAN LYNE (Photo by Ronald Siemoneit/Sygma/Sygma via Getty Images)

Но в случай че дотук душим единствено към Джеръми и неговите хипотетични извънбрачни афери, в реда на нещата е да споменем, че и ризите на Шиниъд не са напълно чисти. Даже в противен случай – връзката й с английския драматург Том Стопард няма по какъв начин да остане незабелязана. Макар че двойката се среща в продължение на години, сякаш скрито, във френската вила на Стопард в Лакост.

Когато и да запитат Джереми Айрънс по какъв начин върви бракът му, отговорът му постоянно е сбит: “Върви. ” И в случай че е в въодушевление, добавя: “Шиниъд и аз сме имали доста сложни моменти. Никой брак не е подобен, какъвто наподобява, тъй като е невероятно да бъдеш целия свят за някого.  И по този начин е във всеки брак, тъй като хората са непоносими. Аз съм нетърпим. Тя е непоносима. Животът е нетърпим. ”

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР