Той добави, че ЕС дълго време е поддържал илюзията, че

...
Той добави, че ЕС дълго време е поддържал илюзията, че
Коментари Харесай

Зоран Миланович: ЕС ще купува газ от САЩ на три пъти по-висока цена

Той добави, че Европейски Съюз дълго време е поддържал илюзията, че ще сътвори енергиен пазар

Хърватският президент Зоран Миланович сподели през днешния ден, че силата не е стока, а запас, който подсигурява сигурност, самостоятелност и мощ, а Европейският съюз сега се намира в обстановка, в която ще купува газ от Съединени американски щати на „ три пъти по-висока цена “, съобщи ХИНА и Българска телеграфна агенция.

„ В този миг, и генерално, силата е основен проблем “, сподели Миланович на откриването на икономическия конгрес „ Business Meets Politics – Енергията през днешния ден и на следващия ден “, проведен от Словенско-хърватския бизнес клуб и словенското посолство в Хърватия като част от визитата на словенския президент Борут Пахор в Хърватия.

Миланович сподели, че Русия и Съединени американски щати, всеки по собствен метод, неслучайно са „ две огромни, неразрушими страни “.

„ Те са неразрушими, тъй като имат избрани технологии (…) и неограничени количества сила за потребностите си. Китай не е в тази категория “, сподели Миланович.

Той добави, че Европейски Съюз дълго време е поддържал илюзията, че ще сътвори енергиен пазар, само че поради сериозността на актуалната военна обстановка, ще се наложи да купува газ от съдружника си Съединени американски щати на тройна цена.

Миланович сподели, че това е повода и френският президент Еманюел Макрон да отиде до Съединени американски щати и да приказва с президента Джо Байдън – „ да помоли в действителност, като по-слаб сътрудник, за схващане и благосклонност “.

Хърватският президент изрази убеденост, че въвеждането на еврото ще бъде положително за Хърватия, като се има поради, че стопанската система на страната е основана главно на бранша на услугите. По думите му също по този начин влизането на Хърватия в еврозоната и Шенген ще усъвършенства връзките сред Хърватия и Словения.

Словенският президент Борут Пахор е в края на своя втори мандат, а визитата му в Хърватия е неговото последно публично посещаване като президент.

В изявлението си той открои значимостта на положителните междусъседски връзки и оцени, че идният банкет на Хърватия в Шенген и еврозоната ще има положителен резултат и върху словенската стопанска система и в допълнение ще укрепи връзките на двете страни.

Директорът на Словенско-хърватския бизнес клуб, Саша Муминович сподели, че търговията сред двете страни е постигнала връх от 5,6 милиарда евро през 2021 година, с вероятност тази година да бъде даже по-успешна.

„ Хърватия е петият най-съществен задграничен търговски сътрудник на Словения, а Словения е третият най-съществен сътрудник на Хърватия ", сподели той, като добави, че " Хърватия и Словения са най-важните капиталови дестинации една на друга ". Муминович акцентира и значимостта на съдействието сред двете страни в зеления преход.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР