Той благодари на всички, замесени в проекта за интерконктора между

...
Той благодари на всички, замесени в проекта за интерконктора между
Коментари Харесай

Радев: От днес се променя газовата карта на Европа

Той благодари на всички, забъркани в плана за интерконктора сред България и Гърция

Много преди Шекспир да си напише пиесата „ Всичко е добре, когато свърши добре “, българите към този момент разбираха какъв брой е значимо това изявление. Сигурен съм, че днешното събитие не е единствено една гала по разкриване на интерконектора. Това е потребна полемика, която ни приготвя за бъдещето. Спомням си нашите полемики с Мицотакис и за основното съдействие сред България и Гърция, което ще даде непоклатимост на района. Това към този момент има своето изражение, назоваваме го интерконектор. Няколко български и гръцки държавни управления бяха съществено ангажирани с този план, преодоляха се доста административни спънки.

Това съобщи президентът Румен Радев на церемонията по формалното въвеждането в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България. Държавният глава е хазаин на събитието, което се организира в Националния замък на културата в София.

Чрез стратегическото съдействие сред България и Гърция можем да реализираме непоклатимост в района, счита Радев. Отдавна го чакахме този интерконектор, уточни също той. Радев сподели, че не е било елементарно да се реализира този план, като няколко държавни управления са били ангажирани с него.



Той благодари на всички, забъркани в плана, в това число и на Европейската комисия за финансовата поддръжка, предава dnes.bg. Българските и гръцките инженери проектираха и построиха този водопровод на ново инженерно равнище.

Интерконекторът към този момент уверено трансформира енергийната карта на Европа – най-много има действителен поток от Азербайджан, президентът Алиев се оказа доста благонадежден сътрудник, тъй че ще имаме връзка и с новия отвесен газопровод, като това ще ни свърже с голям брой други газопроводи. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние в действителност ще получим действителна диверсификация. Затова конекторът не е единствено конструкция, той е и знак на увеличаващият се капацитет на нашия район и съгласуваност, които способстват за взаимната европейска тактика за по-надеждна, евтина и сигурна сила. България – въз основата на тази тактика, разраства потенциала на ПГХ „ Чирен “, с цел да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс на техните газови мрежи. Настояваме за обезпечаването на интерконектор със Сърбия, като поддържаме съдействието си с Румъния.
Така демонстрираме нашата убеденост и взаимния ни отговор на нарушените вериги да доставки и растящите цени поради войната в Украйна. Тя съществено и бързо промени метода ни на мислене, по тази причина високо ценим поддръжката на нашите съседи, които ни осигуриха достъп до своите национални системи за газ, поддръжката на Гърция, която ни даде достъп до Ревитуса, добави Радев.

Днес ключът на триумфа е в взаимни планове, съгласуваност и интеграция във всички измерения. Трябва да осигуряваме енергийни запаси дружно, да създаваме нови технологии дружно, да градим нова инфраструктура дружно, и за произвеждаме дружно силата на бъдещето.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР