Той беше един от кадровиците, които се отказаха от първото

...
Той беше един от кадровиците, които се отказаха от първото
Коментари Харесай

Огнян Дамянов, ВСС: Подкрепял съм Гешев, очевидно изборът ми е бил грешен

Той беше един от кадровиците, които се отхвърлиха от първото си искане за предварителното освобождение на Иван Геешв, обвързвано със корист със служебно състояние при присъединяване на израелски специалист в следствието на гърмежа на 1 май. 

" Излязоха обстоятелства, които сочат, че тези дейности не са опорочили следствените дейности и нямат такова огромно внимание. По-честната позиция, която заехме, е да си признаем, че това искане може би нямаше да бъде основателно и признато от нашите сътрудници ", обясни Огнян Дамянов. По думите му не се е чувал с основния прокурор във връзка желаната му оставка (а и не били говорили от началото на май) и отхвърли някой да му се е обаждал, с цел да изиска отстраняването на Иван Гешев. 

Дамянов обаче изиска да бъдат изяснени неща, които може да бъдат " заметени под килима ": 

" Когато стартира процедурата, вносителите получихме призовки да се явяваме по преписки, свързани с нашето предложение. Двама сътрудници са ходили да ги питат по какъв начин е станало и за какво. Това не е редно и би трябвало да се обясни по какъв начин е почнала тази инспекция, от кого ". 

Що се касае до предходните опити Гешев да бъде свален, Дамянов уточни, че съгласно него в предлагането на някогашния правосъден министър Янаки Стоилов през 2021 година не е имало фактология (бел. ред.: Предложението си той стимулира с уронване на престижа на правосъдната власт, за което имало причини в отчет на служебния вътрешен министър Бойко Рашков от над 100 страници).

Помолена да показа такава, това не направила и идната министърка - Надежда Йорданова (бел. ред. тогава тя дал за разглеждане от Висш съдебен съвет девет нови условия, мотивирайки ги с поредицата на Антикорупционния фонд за " Осемте джуджета " ; случаи на полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година; настояването за снемане на имунитета на Елена Йончева; обществено изразеното подозрение от страна на основния прокурор за допустимо манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата; делото против Евгения и Николай Баневи; аферата " Жоси " ; неуважително, присмехулно и враждебно отношение към неправителствени организации, обособени персони и юридически общности, които показват становища; казусът " Гебрев " и изземването на коли за потребностите на следствието на катастрофи). 

Огнян Дамянов дефинира държанието на основния прокурор като мощно разочароващо, а изваждането на остарели каузи в този миг като не положително решение.

" Създава чувство за нещо авансово решено и за неналичието на обективен развой, основава проблем с бъдещето на тези следствия, защото държание на господин Гешев, настояването на имунитети бързо не оказва помощ за разкриването на обективната истина, а цели нещо друго ".

По думите на Дамянов обвинител №1 се готви да влиза в политиката . " През цялата процедура той непрестанно се обръщаше към българските жители, зовеше ги, представяше се като жертва ", сподели още членът на прокурорксата гилдия на Висш съдебен съвет. 

И посочи, че въпреки всичко Гешев е направил и много положителни неща . " Особено усещане ми направи битката с битовата престъпност. Може да се гледа по един или различен метод, само че мисля, че поддръжката на основния прокурор за прокурорите по места е доста значима. Ние с него сме водили чисто колегиални диалози, посочвал съм неща, които не утвърждавам или не одобрявам, за жалост не видях смяна ", сподели още Дамянов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР